Symphony of Destruction

Axel Boman

Radioaktiviteten har sin naturliga plats i det mänskliga skräckkabinettet i egenskap av en lukt- och ljudlös, osynlig strålning som hela tiden omger oss, men vars mer skadliga former kan orsaka oerhörd förstörelse.

Axel Boman och Kristofer Hagbard har med The Radioactive Orchestra, en sammanslutning av fysiker och musiker på KTH samt tekniker från företaget Kärnkraftsäkerhet och Utbilning, konverterat radioaktivt sönderfall till musik. Bland annat finns stycket ”Rubidium88 & Cobalt60” att lyssna till på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=GQxOC_BK9bs

 

Rubidium (Rb), med ett ytskikt av en oxid. Foto: www.firedistrict23.com

Kobolt (Co). Används för både strålbehandling mot cancer, blått färgämne i glas, men också till sk ”smutsiga bomber”. Foto: wikimediacommons

I korthet fungerar det så här: Isotoper, som vi alla minns från skolans kemilektioner, är olika former av samma grundämne, där antalet protoner i atomkärnan är densamma, men där antalet neutroner är olika. När isotopen återgår till sitt stabila tillstånd genom radioaktivt sönderfall, sänds energi ut. Energinivåerna mäts i keV (kiloelektronvolt) och vid musikskapandet översätts de till noter med olika tonhöjd.

 

Kraftwerk. Foto: www.cleavelin.net

Resultatet är en slags experimentell synthmusik, inte helt utan associationer till gruppen Kraftwerk, som ju redan har avhandlat temat radioaktivitet på bl a albumet Radioactivity. På det här sättet kan man också få en bild av denna strålning, som hela tiden omger oss och även går rakt igenom oss, men som också skapar så stor oro och skräck. Radioaktiviteten, som har tillfört mänskligheten så mycket gott, men som även på grund av både den mänskliga naturens beskaffenhet och andra olyckliga omständigheter, tillfört mycken skada.

(Apropå det så är det 100-årsjubileum med anledning av att Marie Curie fick sitt andra nobelpris, denna gången i kemi…det blir ett annat inlägg om det.)

Länk till en KTH-sida där man själv kan skapa sin egen isotopmusik:

http://www.nuclear.kth.se/radioactiveorchestra/

Ny Teknik:

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3270362.ece

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Symphony of Destruction

  1. Ulf Holmén skriver:

    Vad hände med Swing It Magistern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.