Helig julilska

Foton: Bernat Armanguel/AP

Från Betlehem nås vi av nyheten att grekisk-ortodoxa och armeniska präster rykt ihop i Jesu födelsekyrka. 50 – 60 heliga män var inblandade i slagsmålet som fick avbrytas av tillkallad polis. Dispyten startade enligt uppgift efter att en stege placerats på fel plats och därmed inkräktat på en annan trossamfunds område i kyrkan. Man har tydligen delat upp skötseln av Jesu födelsekyrka mellan ett antal olika trossamfund och var, när slagsmålet utbröt, involverade i en slags rituell sopning av kyrkan. Följdaktligen användes sopkvastar som tillhyggen.

Det är inte första gången prästerna ryker ihop. 2007 fick sju personer föras till sjukhus efter ett städbråk i samma kyrka. Det värsta med samarbetssvårigheterna är nog ändå att de hotar de ovärderliga konstskatterna i Jesu födelsekyrka. Bland annat läcker taket in vatten, men man kan inte komma överens om hur kostnaderna ska fördelas mellan samfunden och reparationer av kyrkan har helt gått i stå.

Om vår frälsare nu sitter på ett moln och beskådar detta undrar jag om han känner att allt var värt besväret? Känns det som att Homo Sapiens var, eller ens är, moget ett avancerat moraliskt budskap…?

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/praster-i-julbrak-i-betlehem_6737793.svd

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Konst, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Helig julilska

  1. Ulf Holmén skriver:

    Lägg till det 11:e guds bud till rullorna som gäller präster såväl som andra kristna: Du skall icke bråka. Kan vara välkommet såhär i jultider då det heliga bråket tydligen får ny luft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.