Nyårslöften?

Året är snart slut, Årets Bästa- och Årets Sämsta-listor, nyheternas -, sportens -, kungligheternas -, skvallerblaskornas -, bloggarnas -, kritikers -…ja, kort sagt alla möjligas och omöjligas årskrönikor och allehanda sammanfattningar fyller sidorna. Även Crowbar håller på att sammanställa en lista över Årets topphändelser.

Buken rund och god av skinka, sillar, finska lådor, rosolli, lax, julgodis och must wobblar jag runt på jobbet i dagarna i en slags mellanhelgstämning. Jag lever fortfarande på julhelgen, vars värme och gemyt håller i sig. Julgranen kommer att stå så länge den orkar, kanske fram till tjugondedag Knut (när är det förresten…?) Den är så vacker och jag har inte haft en riktig gran på så länge. Traditionen med julgran är ju som bekant hämtad från Tyskland, men att kyrkan har varit en motståndare till den var en nyhet för mig. (Desto mera anledning att hålla fast vid den…inte nog med att kyrkan inympat en kristen fest i det gamla julfirandet, ska man inte ens få ha en gran ifred?) Julgranen har visst någon form av hednisk bakgrund, men är ju numera prydd med Betlehems stjärna i toppen och kanske några julänglar.

Ett nytt år. 365 dagar, som på ett ungefär motsvarar tiden som det tar för jorden att färdas hela sträckan runt solen i sin omloppsbana. Vad betyder det? Vi lägger till ett år i tideräkningen med år 0 vid tiden för när Jesus var 4 – 7 år.

Vi väljer en dag som får markera övergången till ett nytt år. Alltings cykliskhet ger en naturlig anledning att dela upp även sitt egna liv i dessa cykliska avsnitt, titta tillbaka på året som har gått, summera och notera, kanske avge löften inför det kommande året. ”Nästa år ska jag sluta röka, börja träna, sluta springa på krogen, sluta shoppa, sluta äta godis…” etc etc. Det är fascinerande hur många gånger man kan lura sig själv till att tro på sina egna föreställningar. Varför skulle en ny siffra i almanackan ändra på någonting? Människan är en trögrörlig koloss allt som oftast. Men hopplöst är det ju inte. Förstås. Ibland lyckas man (och tom jag) att göra vissa förbättringar, allt handlar om att ha viljan.

Jag har inte bestämt mig för om jag ska avge några nyårslöften. Jag skulle ju kunna göra det och spräcka de sedan offentligt här på bloggen. Vad skulle det i så fall kunna vara?

Sluta röka? Har slutat.

Börja banta? Man ska inte banta.

Sluta äta godis? Går inte.

Bli snällare? Hmmm…

Bli elakare? Möjligt.

Sluta shoppa på Tradera? Jag shoppar väl inte för mycket…eller?

Sluta dricka alkohol? Jag dricker inte ofta.

Sluta klämma på pormaskar? Det borde jag göra.

Hmmm…ska mitt nyårslöfte verkligen bli att sluta klämma på pormaskar? Så storslaget. Det kanske inte blir något nyårslöfte. Förslag emottages (därmed inte sagt att jag kommer att gå med på dem automatiskt).

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Cyberspace oddities, Kuriosakabinettet, medier, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Nyårslöften?

  1. Ulf Holmén skriver:

    Hmm, vad skulle jag kunna lova. Kanske att sluta att sparka på ryggsäckar då, eller kanske att sluta släppa väder utan någon som helst ansats till censur. Ja, så får det bli jag lovar heligt och dyrt att sluta släppa väder utan att försöka censurera dessa otjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.