Den som skriker högst har rätt?

Ett praktexempel på hur media behandlar information i syfte att skapa sensation och i förlängningen sälja flera lösnummer är den senaste stormen kring Södersjukhusets undersökning om attityder hos vårdpersonal. Med början hos Sveriges radios EKO-redaktion smäller man upp nyheten om att en ”tredjedel av vårdpersonalen på Södersjukhuset tycker att misshandlade kvinnor får skylla sig själva”. Redan när ”nyheten” var rykande färsk anade jag en gravad hund någonstans (för att citera den gode Refaat El Sayed), den lät för orimlig.

Detta hindrade inte andra medier att rakt av reproducera nyheten och ett antal krönikörer och tyckare att falla in i klagokören om att ”detta ju är typiskt för det patriarkala samhället etc etc”.

Aftonbladet 12.12.2011

Aftonbladet 12.12.2011

DN 12.12.2011

Expressen 12.12.2011

Svenska Dagbladet 12.12.2011

Aftonbladet 13.12.2011. Krönikörer hakar på med uttalanden som ”hur mycket ska mäns rätt att slå få kosta?”…

Västmanlands Läns Tidning 13.12.2011

Nya Moderaternas hemsida 13.12.2012. Politikerna hakar på med krav grundade på informationen i media…

Vänsterpartiets hemsida 13.12.2011. Detta är två exempel, jag har inte hunnit se efter på de andra partiernas hemsidor.

Sedan tar Svd tag i saken och undersöker riktigheten i påståendet och kommer fram till bl a:

”I enkäten fanns dock inget påstående om det är kvinnans fel att hon blir misshandlad, säger Maaret Castrén, en av forskarna bakom undersökningen.

 – Påståendet var formulerat som att ”kvinnans passiva personlighet utsätter henne för våld”. 28 procent av personalen tycker att det kan vara en del av orsaken, säger hon.” 

Detta påstående kan ju tolkas på många olika sätt, men att ”kvinnan har sig själv att skylla” stämmer inte överens med formuleringen. Men artikeln rubriceras ändå på följande vis:

Svenska Dagbladet 13.12.2011

Sensationen är sedan skapad, ”nyheten” har upprepats tillräckligt många gånger för att bli sanning, de som känner sig manade har fått vatten på sin kvarn och känslan av att kvinnor diskrimineras eller behandlas illa i samhället är än en gång bekräftad. Sanningen har inget utrymme i det av media skapade lämmeltåget.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14064700.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14065574.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article14069690.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-undersokning-kvinnor-har-egen-skuld-till-misshandel_6703141.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/personal-pa-sos-skyller-valdtakt-pa-offren-svdse_6704111.svd

http://www.expressen.se/1.2649199

http://vlt.se/asikter/ledare/1.1470426-i-varldens-mest-jamstallda-land-borde-vi-ha-kommit-langre-i-vara-attityder-till-att-man-slar-sina-flickvanner-sambor-eller-fruar-

http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-anser-att-misshandeln-ar-kvinnans-fel

 

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, medier, Okategoriserade, politik, TV, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Den som skriker högst har rätt?

  1. Ulf Holmén skriver:

    Problemet med journalister och tidningsredaktioner är att de är ointelligenta nog och fantasilösa nog att när en stor nyhet uppdagas, vare sig vill de eller har förmågan att ifrågasätta. Varför slösa tid på att verifiera en historia om det enda man kommer fram till är att nyheten inte stämmer? Nej, printa skiten och strunta sen i konsekvenserna. Att politiska partier går på denna dumhet är tyvärr bara ytterligare ett tecken i tiden, inte förvånande för övrigt att det ”råkade” vara vänsterpartiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.