Den förbannade putton

 A J Bernardo, ”The Sorrowfull Putto of Prague”

Jag håller på med en akvarellmålning, en sorts bröllopsbild och blir tjatad på att den ska innehålla en putto som svävar över bröllopsparet och håller upp en lagerkrans/skjuter kärlekspil/annat som puttisar brukar göra. Jag tycker att puttisar är corny. Bröllopsbilden är från sextiotalet och då fanns inga puttisar. Men tydligen skulle det bli en bra kontrast och föra in den gamla tematiken i en modern bild…

Detta har lett till en halvårs blockering på nämnda bild. Skissen är i övrigt klar och just nu sitter det en putto där, högst upp, men ska han få finnas kvar?

Putto är tydligen en profan symbol för t ex kärlekens osynliga kraft, till skillnad mot keruben, som är en andra ordningens ängel och representerar guds närvaro. Putton skulle på så vis passa in i målningen, men jag är rädd för att resultatet kommer att slå alla cornyhetsrekod. Eller blir den en rolig och effektiv detalj? Jag kan inte dra ut på det här ett år till…

 Jean Leon Gerome, ”Putto Holding a Mask”. En juged-putto i lite annorlunda stil…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Den förbannade putton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.