Nugismen

 Det är spännande att gömma sig lite när man varit ute och busat…Foto: Jonas Lindkvist

Nugismen = Asocialt beteende upphöjt till konstform av en krets innedjur i den svenska konstvärlden.

Jag uppfann det här begreppet efter dagens läsning av DN och artikeln om en viss klottrare som nu ställer ut på Galleri Brändström.

Jag är säkert gammaldags och hopplöst outbildad i ämnet i fråga, men jag kan tyvärr inte begripa vad det här klottrandet skulle ha för bestående värden? Eller värden över huvudtaget? Berättar det något om människan (förutom hur lättlurad hon är)? Behandlar det något viktigt ämne? Har det estetiska värden?

Nug är en enda provokation. ”Det är svårt att rättfärdiga graffittin”, till och med det uttalandet är en kalkylerad provokation. Varken graffittin eller klottrandet eller provokationer är någonting nytt, så vad är poängen med Nug?

Hans verklighetsfrånvändhet visar sig bland annat i att han inbillar sig att det inte nästan kostar något att tvätta bort hans klotter: ”Det som kostar är förarens lön och att ta tågen ur trafik”. Denna summa kan han inte tänka sig uppgå till några 100 000 som SL säger. Nää, några tusenlappar kanske? Sitt eget klottrande värderar han dock betydligt högre, en lastpall som han skrivit lite med tuschpenna på kan han tänka sig att sälja för 30 000 till reportern.

Jag har nu uppfunnit denna nya konstinriktning, nugismen, som öppnar för helt nya konstskoleprojekt och verksamheter för hugade. Offentlig urinering, dumpning av miljöfarligt avfall, offentlig onani, vandalisering av vad som helst, bilkörning på trottoarer och gågator…ja, enbart fantasin sätter gränserna. Självklart måste väl skattemedel kunna sökas för projekten.

 Två nugister i färd med ett verk. Foto: Tomas Konigsson

 Ett nugistiskt projekt på havets botten. 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, Konst, kultur, Okategoriserade, politik, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nugismen

  1. Ulf Holmén skriver:

    Låt oss gå på galleri Brändström och där skära sönder och pissa på dukarna iklädda skidmasker och filma alltihop för att senare kunna kalla det konst. Eller kidnappa hans så kallade verk, utkräva en lösensumma och ett offentligt uttalande i radio om hur han stödjer den nya statsgerillan ”Folkets Konstbefrielsefront” i deras kamp för en Nugismfri tillvaro mot att han ska kunna återfå alstrerna. När han väl får tillbaka dessa har man smetat in klottret med avföring och skrivit plakatupprop över konsten och filmat alltihop för internet-bruk. Låt honom helt enkelt smaka sin egen medicin. Blir man i någon situation tagen av polisen gör man som Odellskan, man gör konst av ingripandet också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.