Astras nedläggning av neuroforskningen i Södertälje

 Foto från www.pharmaceutical-technology.com

I dagens Svd skriver ett antal personer från bl a Karolinska Institutet om vikten av att behålla viktig kompetens:

”Den omedelbara uppgiften är dock att försöka ta tillvara all kompetens som kommer att friställas och riskera att gå förlorad för Sverige. Den spetskompetens inom biotekniskt och medicintekniskt företagande som neuroforskarna vid Astra Zeneca genom åren skaffat sig, är en mycket viktig framgångsfaktor för vårt land.” 

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/neuroforskningen-far-inte-ga-forlorad_6835017.svd

Astra Zeneca naggar alltså inte längre i kanten av verksamheten i Södertälje, det är all forskning i staden som nu läggs ner. Tillverkningen som är lokaliserad hit kommer än så länge att vara kvar, men vilken slags arbeten och näringsliv ska Sverige satsa på i framtiden? Min bild av det hela är att just tillverkningsindustri inte har setts som det som Sverige ska sikta in sig på i framtiden, snarare har man framhållit de kunskapsintensiva branscherna och arbetena som en ledstjärna. Nu försvinner, efter en successiv utflyttning den sista spillran av den kunskapsintensiva delen av en av de traditionellt stora ”svenska” flaggskeppen från Södertälje. I Mölndal kommer dock de 1800 forskarna att fortsätta forska kring mag- och tarm-, samt hjärt- och kärlsjukdomar.

När forskningen i Lund för några år sedan lades ner, reagerade många stora aktörer snabbt. Samma kväll som beslutet togs, träffades viktiga aktörer för att utforma en plan. Region Skåne, Lunds universitet och kommunerna Lund och Malmö gav exminister Allan Larsson i uppdrag att försöka behålla forskningskompetensen i området. Det har startats ett nätverk, Supernova, som samlar 75 tidigare anställda vilka driver ett 30-tal olika företag. Man hyr lokaler i de gamla laboratorierna, säljer forskningskompetens på kontrakt och har på så sätt blivit underleverantörer för läkemedelsföretag.

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S) säger sig vara intresserad av det som gjordes i Lund:

”Det är väldigt intressant men vi behöver prata mer med dem. Sen ska man tänka på att konjunkturen är ett helt annat.”

Hon berättar också att man kommer att ha ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen för att träffa Lars Lejonborg (som har fått regeringens uppdrag att rapportera om hur man kan ta tillvara kompetensen vid nedläggningen), representanter för Arbetsförmedlingen och Astra Zeneca.

Jag hoppas att man nu verkligen ser till att göra detta: ta tillvara på kompetensen. Sverige har inte råd att förlora ett enda kunskapsintensivt arbete till utlandet och allra helst borde vi växa på det området. Varför inte lyssna på artikelförfattarna i SvD? Kanske en excellenssatsning i en forskningsmiljö kring KI, med kompetensen från Södertälje? Eventuellt kunde väl de gamla lokalerna användas, som i exemplet Lund? Konjunkturen borde inte spela så stor roll när det handlar om Sveriges framtid på längre sikt. Forskningskompetens tar lång tid att erövra, betydligt kortare tid att förlora. Med all respekt: Arbetsförmedlingen är kanske inte så mycket att hoppas på.

Om det handlar om resurser så föreslår jag att man ser över satsningarna på t ex genusforskning i landet (fn tre excellenssatsningar vid tre lärosäten för 81 miljoner kronor utöver den vanliga forskningen och institutionerna). Eller vi kanske så småningom kan exportera lösningar inom t ex ”könsbestämning av matbestick”? Ursäkta den raljanta tonen, men ibland känns världen mer än lovligt galen. Och galen blir man garanterat om man försöker sätta sig in i vad genusvetenskapen handlar om och framför allt hur mycket resurser som läggs ner på denna, högst diskutabla forskning.

– : – : – : –

10. februari 2012

Boel Godner uttryckte återigen förhoppningar i Arbetsförmedlingens riktning på TV4-nyheterna nyss. Suck. Det primära i sammanhanget är inte att alla ska ha sysselsättning (vilket ju i sig är viktigt). Det absolut mest angelägna är att rädda kompetensen!!!!! Sätt press på Astra Zeneca, som nu hastigt vill lägga ner, att skänka lokalerna till de anställda (goodwill åt Astra Zeneca), som i sin tur kan bilda bolag enligt ovanstående modell (kanske i samarbete med KI) och därigenom fortsätta forska och behålla en kvalificerad forskningsmiljö.

Fler artiklar:

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3403831.ece

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4959289

http://www.dn.se/debatt/efter-astra-zenecas-besked-behovs-en-offensiv-regering

– : – : – : –

Ledare i DN 120203:

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/kunskap-i-flyttkartonger

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Okategoriserade, politik, samhällsplanering, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Astras nedläggning av neuroforskningen i Södertälje

  1. Ulf Holmén skriver:

    Sverige har nu under 40 års tid nedrustat industrin på hemmaplan av alldeles egen kraft, allt detta signerat (s) och deras eviga skattehöjningar, urholkning av kunskapskraven inom skolan och felsatsningar av resurser. Vi blev i det här landet frånsprungna för längre sedan, men detta är inte en sanning någon vill höra – förrän kanske nu när fakta dukas upp och vi ser vad en misslyckad politik har lett till. Häromdagen kom en rapport som har jämfört svenska universitet i ett internationellt perspektiv och vi hamnade som bäst (!) på plats 40 där KTH återfinns och detta enbart i en jämförelse med övriga Europeiska länder. Om man jämför i världen lär vi hamna neråt plats 100. Om man tittar på det så kanske man kan lura sig till att tro att det inte är hela världen, men betänk att med detta utgångsläge – plats 40 som bäst – ska vi utbilda människor som ska utgöra grunden i det kunskapssamhälle som hela tiden behöver nya idéer och vinklar för att utveckla näringsliv och bygga morgondagens välstånd. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att vi håller på att skjuta oss i foten i raketfart, och att vi har en lång väg att gå där vi måste bygga upp vad socialdemokratin så grundligt har raserat nämligen utbildningssystemet. Så den som tror att sossarnas mantra om att ”alla ska med”, är svaret på alla våra problem så skulle jag vilja säga att man nog kan lura sig själv på många olika sätt. Det är nämligen en illusion att detta parti någonsin ska kunna förstå att kunskap och utbildningskvalité hänger ihop på ett intimt sätt. Nästa gång det kommer en skolpolitisk reform signerad socialdemokratin, lär ledordet lyda ”Alla ska ut”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.