Artikel om mig i Ruotsin Suomalainen # 16

Tidningen Ruotsin Suomalainen som vänder sig till finländare och finskättade i Sverige, gjorde ju en intervju med mig när jag hade Curse of the Crows-utställningen på Galleri T. Här är resultatet:

 Reporter: Heidi Himmelä

  Fler bilder från fotosessionen…

 

Översättning av artikeln:

RUOTSIN SUOMALAINEN/Kulttuuri

nr. 16 19.4.2012

FAMILJEN ÄR VÄRST

Stockholm. Enligt konstnären Susanna Varis bor rädslan i människans sinne.

Ett spöklikt hästekipage kör genom vardagsrummet i en bondgård. Ett spöke njuter av husets lugn i en gungstol. I Susanna Varis´ verk möter det övernaturliga vardagen.

”Rädslor och mardrömmar avslöjar en hel del av av människans natur. Genom dem kan man lära sig om sig själv och om andra” , konstaterar Susanna Varis.

Verken grundar sig i Varis´ erfarenheter och i berättelser som hon hört om sin släkt. I släktens historia ryms bland annat psykiska problem. Varis behandlar i sina verk hur problem i släkten tycks återkomma likt en förbannelse från en generation till en annan.

”Vanligtvis vill man inte berätta om problem inom familjen eller släkten, det brukar snarare talas tyst om. Jag å min sida vill snarare lyfta upp katten på bordet, så att man kan ha en möjlighet att behandla problemen.”

Enligt Varis har alla släkter skelett i garderoben och livets mörka sidor är inga ovanligheter.

”Jag vill med min konst skapa en möjlighet till igenkänning i de mörka sidorna.”

I sin konst behandlar Varis olika teman på ett surrealistiskt och skräckfilmsartat sätt.

Bland legenderna i Susanna Varis´ släkt ryms även berättelser om spöken. Den skräckberättelseälskande konstnären tror inte på spöken, men berättelserna i sig är saftiga källor för inspiration. En del av verken grundar sig i händelser som utspelats i släktens bondgård i Egentliga Finland.

”I huset har man bland annat hört steg efter att alla redan har lagt sig. Jag har varit där själv och kan säga att känslan i huset är inte angenäm.”

I tavlorna skymtar, vid sidan av släktingar och kråkfåglar, bland andra skådespelarikonen Marilyn Monroe och den amerikanska skräckkonstnären och -rockaren Marilyn Manson.

”Manson väckte år 2007 min sedan över tio år insomnade kreativitet. Sedan dess har jag målat hans porträtt. Han representerar för mig en multitalang inom skräck.”

Enligt Susanna Varis föds hennes inspiration ur populärkultur, men också ur att betrakta andras konst. Varis´ hjärta bankar för renässanskonstnärer och särskilt för den för lowbrow- eller den humoristiska skräckkonsten kända väninnan Mia Mäkiläs arbeten.

”Vid sidan av Manson påverkades min lust att måla av Mäkiläs humoristiska skräckbilder, vilka slog mig med häpnad.”

Varis drömmer om t ex en helvetestriptyk i Hieronymus Bosch:s anda.

”Det vore roligt att bygga ett sådant detaljrikt väggarbete, ett som skulle vara min egen bild av helvetet idag. Figurerna som kommer att hittas där är fortfarande en gåta.”

Susanna Varis klassar inte sina verk som våldsförhärligande. Underhållning, spel eller populärkultur gör inte människan våldsbenägen, det är fråga om en inneboende problematik hos individen. Enligt konstnären är underhållning en lätt syndabock att ta till, eftersom individen, familjen eller släkten på det sättet inte behöver ta något ansvar. Samhället kan enligt Varis aldrig skydda individen helt.

”Exempelvis en person som Breivik hittar inspiration för sina dåd var som helst. Ett överdrivet beskyddande leder till att man i slutändan får förbjuda alla slags ideologier, religioner och till och med åsikter.”

Susanna Varis får beställningar även från utlandet. Konstnären drömmer om en utställning i London eller i Wien. Den dagligdags som tågvärd i Stockholm arbetande Varis tänker inte sluta med sitt arbete än.

”En dröm vore ju självklart att kunna försörja sig på sin konst, men dit är det en bit kvar.”

Härnäst kan Varis´ konst beskådas i Kungsträdgården, i utställningen Konst i Kungsträdgården, sista helgen i april.

HEIDI HIMMELÄ

(övers. Susanna Varis)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, Galleri T, Konst, kultur, medier, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Artikel om mig i Ruotsin Suomalainen # 16

  1. Ulf Holmén skriver:

    Du börjar bli en riktig celebritet vars liv består av lyx och glamour. Snart kommer du att bli en av landets jet-setare vars tillvaro pendlar mellan skapande och Saint Tropez. Du är väl förunnad din framgång, du har ju jobbat hårt för den men det blir väl min uppgift att bli den som viskar i ditt öra att du är dödlig.

  2. Josef Boberg skriver:

    FORTSATT ALL LYCKA TILL :!:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.