Kampen om symbolerna

 Foto: stureplan.se

Åsa Linderborg är upprörd över Johan Hakelius krönika. Det handlar om Breivik och rätten att definiera vilket symbolvärde den norske massmördaren ska ha, med vem han ska förknippas med. Linderborg, bland många andra (exempelvis Sveland), har sedan i höstas trummat in budskapet om att i stort sett allt till höger om yttervänster och yttervänsterfeminism ska buntas ihop med Breivik. Givetvis är detta en vulgärretorik, men man vill, i brist på andra argument (?) smutsa ner sina motståndare.

Nu vänder Johan Hakelius på steken och ser på Breivik ur ett annat perspektiv, som en lärjunge till kulturmarxister, som under ett århundrade har sett provokationen som medel för att avslöja och kanske ändra på ett korrupt samhälle:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article14700348.ab

Visst, det är en halsbrytande idé, men också intressant. Företeelser och fenomen kan ses ur många olika infallsvinklar. Minst lika halsbrytande är ju att bunta ihop Breivik med Marcus Birro eller Göran Hägglund. Men detta låtsas man inte om, eftersom projektet för Linderborg och co går ut på att trumma in budskapet högern-extremhögern-Breivik-30-talets Tyskland. Man vill ha sitt smutskastningsprivilegie i fred. (Rör inte min Breivik; det är jag som har rätt att klistra det epitetet på dig!)

Jag antar att det är ofrånkomligt att det blir så här. Mänskligheten behöver sina symboler och tragedierna i Norge har påverkat oss alla starkt och ger därigenom, vare sig vi vill det eller inte, upphov till sökande och skapande av symboler av olika slag.

Åsa Linderborg:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article14706753.ab

Andra artiklar:

http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/17/breiviks-v-rldsbild-r-vida-spridd-i-h-gerkretsar

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article14432431.ab

http://www.aftonbladet.se/kultur/article14396930.ab

http://www.aftonbladet.se/ledare/article14356114.ab

http://www.aftonbladet.se/kultur/article13438253.ab

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/upplysningen-ar-har-igen-men-det-forflutna-ar-lika-solkigt-och-mangtydigt-som-va

Det kommer mera…

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i kultur, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kampen om symbolerna

  1. Ulf Holmén skriver:

    Att Åsa Lindeborg är en synnerligen otäck person det råder det ingen tvekan om. För om man skriver att alla inte bör få ha en egen åsikt, läs: för att den inte är den rätta, är detta inget annat än skrämmande. Att hon blir jämförd med Breivik är på tiden, hennes antydningar och rena anklagelser om att alla som inte har samma åsikt som hon och hennes anhang är anhängare av Breiviks tankegångar är smaklös. Låt henne smaka den egna medicinen, det skulle möjligen få henne att framstå i det ljus där hon hör hemma. För hennes nära nog Stalinistiska version av fascism är totalitär, skrämmande, våldsförhärligande, antidemokratisk och kränkande. Så öga för öga tand för tand, men med ord för nu bör Åsa och hennes gelikar krossas. Men som sagt, bara med ord.

  2. Pingback: Liderborg & Co Hjärntvätt AB | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.