Liderborg & Co Hjärntvätt AB

 Foto: Sveriges Radio

Aftonbladet i allmänhet och Kultursidan i synnerhet fortsätter sitt inpräntande av budskapet Breivik-högerextremism-högern-Access-högerbloggare, eller Breivik-högerextremism-antifeminism-anti-islam-högern-högeråsikter. Dagens artikel i följetongen (Håkan Blomqvist är medlem i Socialistiska partiet och har varit mångårig chefredaktör för tidningen Internationalen. Kjell Östberg är ansvarig utgivare för Socialistiska tidskriften Tidsingnal):

http://www.aftonbladet.se/kultur/article14718897.ab

Man kan fråga sig vad denna sorts smutskastningskampanj syftar till? Är målet att försöka svärta ner alla slags meningsmotståndare med att deras åsikter bygger på samma stoff som den norske massmördaren byggt sin extrema världsbild kring? Resonemangen bygger hela tiden på en slags guilt-by-association-tema, allehanda meningsmotståndare förknippas med extremism och i slutändan en störd individ och massmördare. Hur intellektuellt hederligt är detta? Hur ser Linderborgs uppfattning om demokratin (den som hon givetvis hela tiden i dessa associeranden förknippar med vänstern) ut egentligen? Att meningsmotståndare ska tystas med vilka medel som helst?

Terrorister och störda individer som tar till våld finns i alla kretsar och i alla ideologiska miljöer. Med lite kreativ associering à la Linderborg & Co kunde man lika gärna få WWF att framstå som en tveksam organisation eftersom vissa djuraktivister väljer att ta till våld. Dessutom väljer man lägligt nog att bortse från t ex både Baader-Mainhof (som man fortfarande glorifierar i vissa vänsterkretsar) och Valerie Solanas, som sköt tre människor, men vars manifest unisont hyllades av kulturkritiker i höstas när det sattes upp på Turteatern.

En individ som väljer att bli terrorist eller att ta till våld hämtar sin ideologi eller världsbild från precis samma källor som vi alla andra, från det som finns omkring oss. Ska vi börja förbjuda religioner, ideologier, eller kanske till och med åsikter för att inbilla oss själva att vi kan vara skyddade från framtida terrordåd? (För Linderborg skulle kanske inte detta vara så bekymmersamt, hon undrade ju för en tid sedan vilka åsikter som borde vara tillåtna i en artikel på sin hemsida, ursäkta, kultursidan, i Aftonbladet.)

Att hon nu lyckats skaka fram två historiker som är beredda att släppa ifrån sig en så pass ideologibestänkt artikel i egenskap av historiker vid Södertörns Högskola är beklämmande. Enligt min åsikt är god vetenskap så långt som möjligt befriat från ideologi.

Nej, syftet med den förda kampanjen är att så gott som hjärntvätta läsarna till att automatiskt göra kopplingen höger=Breivik. Budskapet ska nu trummas in tills det sitter. Läser man kommentarer till artiklarna verkar projektet hittills vara ganska lyckat. Skrämmande. Mycket skrämmande.

Mitt tidigare inlägg på samma tema:

http://www.susannavaris.com/blogg/2012/04/kampen-om-symbolerna/

– : – : – : –

Lars Adaktusson i Metro 24. mars 2012:

http://www.metro.se/kolumner/fel-koppla-brevik-till-borgerlig-politik/EVHldw!ACrS9X0Wouqs6/

Roland Poirier Martinsson, vd för Timbro förklarar vad värdekonservatism betyder för honom och många andra:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/den-konservative-och-invandringen_7077109.svd

Poirier Martinsson i DN 24. mars 2012:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hogern-maste-forsta-att-breivik-agerade-politiskt

Johan Lundberg sammanfattar läget på ett mycket bra sätt i Axess:

http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1246

Claes Wargskog i en lysande artikel på Newsmill:

http://www.newsmill.se/artikel/2012/03/30/v-nstern-breivik-och-feminismen

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, historia, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Liderborg & Co Hjärntvätt AB

 1. Peter S skriver:

  Hej,

  Hittade just din blogg. Jag är imponerad av din bredd, från civilingenjör till konst. Har också noterat ditt successiva uppvaknade när det gäller feminism och den så kallade genusvetenskapen. Du skriver i nåt blogginlägg att du inte trodde tillståndet var så illa. Jag har själv gjort samma uppvaknande men något tidigare och jag vill påstå att du bara har skrapat på ytan och det är nog till och med värre än vad du tror. Du har hittat Tanja Bergkvists och Pär Ströms bloggar. Vill rekommendera en annan blogg som visserligen är kanadensisk men förhållandena är likartade, http://owningyourshit.blogspot.com/
  I den förklaras varför det har varit relativt ojämställt, att det har sina orsaker. Den beskriver också läget idag. Bloggen har inte funnits så länge så det går fort att läsa igenom den alternativt lyssna på bloggerskan istället.

  mvh

  • Susanna Varis skriver:

   Tack! Ja, jag har verkligen börjat vakna upp angående feminismen och kan bara i efterhand konstatera att jag till stor del förut hade anammat den världsbild som där råder. Jag anser fortfarande att kampen för allas lika värde och rättigheter/skyldigheter ska bedrivas och att det existerar diskriminering av allehanda slag, men mitt perspektiv har blivit mycket annorlunda. Jag brukar även kika in på Pelle Billings blogg, som jag tycker är bra, samt ibland en del andra bloggar på temat. Tack för tipset, ska kolla upp det!

   //Susanna

 2. Ulf Holmén skriver:

  Att Åsa Lindeborg med anhang får fortsätta att smutsa ner media-sfären med sina insinuationer, generaliseringar, stigmatiseringar av avvikande åsikter och aggressiva tongångar är inget annat än en modern skandal. Den inskränkta och fördomsfulla kulturvänstern har verkligen fått en värdig talesperson som uppfyller de kriterier som krävs för rollen dvs. att vara totalt likriktad, att inte acceptera avvikande åsikter och att i generaliserande ordalag bunta ihop alla avvikande åsikter under en idébakgrund – att hylla Breivik för hans ”insatser”. Det är synd bara att konstatera att den brist på både respekt och analys som dessa personer uppvisar, är deras eget frö till deras undergång. För den som tar till sådana här metoder måste exponeras för vad de är, det blir tydligen allt fler övertygade om och också jag måste nu börja engagera mig. För att låta dessa smaklösa skitartiklar stå obesvarade är inget annat än rent tjänstefel för den som inte delar deras åsikt, och det tror jag de flesta inte gör trots att de verkar hotfulla med sitt tonläge och högljudda retorik. Så upp till kamp mot den verbala dynga som signeras Åsa Lindeborg och hennes hjärntvättade kader, det är dags att vakna nu Svensson.

 3. Pingback: Åsa Linderborg & Co Hjärntvätt AB del 2 | Susanna's Crowbar

 4. Pingback: Nytt år, ny misandri | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.