Valborgsmässoafton 2012

 Johannes Praetorius Bloks Bergs Verrichtung, Leipzig 1668.
Källa Wikipedia

Denna text är lånad från Historiebloggen/Mats Karlsson:

http://blogg.passagen.se/historiebloggen/entry/valborgsm%C3%A4ssoafton2

”Den forntyska abbedissan Walburgis blev helgonförklarad den 1 maj. Därför blev hennes namn associerat med vårfesten man firar i de germanska länderna.

Valborg är en vårfest av hedniskt ursprung med eldar, danser och många hyss. Vid slutet av medeltiden och början av den nya tiden var häxtron vida utbredd. Valborgsmässoaftonen blev då, framför allt i tysk folktro, en spöknatt då häxor red över himlen till Blåkulla för att träffa ”hin håle” själv.

Göthes Faust följer Mefistofeles till en sådan sammankomst, just på ”Walpurgisnacht”. Eldar och skott trodde man skulle oskadliggöra otygen eller i varje fall skrämma bort dem.

Denna häxornas sabbatsdag motsvarar skärtorsdagen i nordisk folktro.” 

En trevlig afton av allt att döma! Här i den moderna världen går väl valborg mest ut på ett hejdlöst supande, särskilt hos Fy fan vad vi är bra-folket med de nyinköpta mössorna. Eldar finns till beskådan här och där, gamla skräpet ska bort inför det nya och spirande. Själv tillbringar jag denna Walpurgis under täcke och pläd i soffan, avnjutandes skräpprogram och godsaker. Jag kurerar min 83-åriga lekamen så att jag åter imorgon ska orka till lönearbetet. Tågen går ju (eller inte, beroende på hur man ser det) alla dagar.

Glad valborg på er alla!

 French witches, detail

  Walpurgisnacht

 Walpurgisnacht by Falero

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Inspiration, kultur, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Valborgsmässoafton 2012

  1. Glad valborg, på dig! Vi tar tåget till Stockholm och lyssnar på körsång i Gamla stan. Lite lagom pensionärsaktigt.

  2. Ulf Holmén skriver:

    Så ytterst svenskt att fira andras högtider, för vi är ju så unika och inte alls inspirerade av andra i det här landet. Vad jag är glad att jag är svensk. Att våra traditioner har sina rötter i den germanska, anglosaxiska, romerska och andra kulturer, är bara ett simpelt sammanträffande. Midsommar till exempel, är ju unikt svenskt. Att man har Maipool i Tyskland med en stång som är identisk vår, har iiiiiingenting med saken att göra. Gud så svenska vi är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.