Bilden av paradiset

Jag håller på med ytterligare ett motiv för ett collage/blandteknik för olja och urklipp. det ska beskriva ett slags paradis. Googlar man på ordet paradise kommer följande bild med några variationer upp:

 Paradiset 2012

Paradiset för människor år 2012 tycks innebära en strand med vit sand och turkost vatten samt lite palmträd. Och visst, det är det väl inget fel på. Jag antar att det är en bild av avkoppling och frånvaro av plikter och måsten. När läraren på stresshanteringskursen bad oss att föreställa oss en plats där vi kunde vara helt avslappnade och bara koppla ifrån allt, tänkte jag talande nog precis på en sådan här plats, men med behaglig temperatur och ljumma, fläktande vindar. Där fanns också en brygga med en liten bungalow där jag kunde ligga på en divan med mjuka kuddar, lyssna på vinden och vågorna och bara flyta iväg i ett avslappnat tillstånd.

 Någon sida längre ner i googlesökningen hittar jag denna bild, en nästan exakt kopia av min föreställning. Bortsett från att det var bara en bungalow…

 Lucas Cranachs version av frestelsen i paradiset från 1500-talet. Den paradisiska tillvaron är inte i sig så intressant under den här tiden, man koncentrerar sig helst på syndafallet.

Skön natur, vatten och djur som lever i harmoni med varandra är ett genomgående tema i paradisbeskrivningar från skilda tidsepoker och världsdelar. Även inom feng-shui, den gamla kinesiska filosofin om harmoni i livets olika delar (som inte ska förväxlas med någon som helst vetenskap), har en bild av den mest harmoniska omgivningen som ofta mynnar ut i en skyddande bergskedja, en sluttning, kullar och ett vattendrag.

 Exempel på landskap med ”god feng-shui”

Min paradisbild kommer kanske att bli svulstigare, med änglar, trumpeter, blomornament och hela baletten…mera barockt och burleskt. Om jag inte väljer att skala ner det förstås…jag har inte riktigt bestämt mig än.

 Ett annat paradis…? Hemma i Östertälje under promenaden idag…

 Fast här, närmare ghettot, hittar man mera sådana här vyer…(äsch, det kanske man inte gör, men imagen måste upprätthållas)

 Balkongen börjar likna mitt lilla sedvanliga sommarparadis. Jag vågade tom plocka ut kuddarna och textilierna idag efter allt syndaflodsregnande…

Men jag tror nog att paradiset inte går att finna annanstans än möjligen inne i sig själv…

(Vilket mellanflummigt inlägg det här blev, feng-shui och allt…jag ska skärpa mig.)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, historia, inredning, Inspiration, Konst, kultur, Okategoriserade, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bilden av paradiset

 1. Hej!

  De här inläggen av bernur är kanske något för dig:

  http://howsoftthisprisonis.blogspot.se/2012/06/det-forlorade-paradiset-john-milton.html

  http://howsoftthisprisonis.blogspot.se/2012/06/om-oversattningen-av-paradise-lost.html

  Ni uppdaterade ungefär samtidigt med inlägg om paradiset och när jag kollade min Google Reader var det ett lustigt sammanträffande.

  Visst var Södertälje idag ett litet paradis. Jag tog min vanlig springrunda utefter kanalen mot Ragnhildsborg. Vattnet glittrade i solen och alla båtarna gled så fint förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.