Helvetesspaning

Dante Alighieri och Infernot, Purgatoriet och Paradiset. Fresk av Domenico di Michelino i katedralen i Florens.

Jag letar efter material och underlag för en kommande tavla, som förmodligen kommer att basera sig på Dante Alighieris Komedin, eller den Gudomliga Komedin, som den kom att kallas. 1300-talets uppfattning om människan som en moralisk varelse baseras på en mycket primitiv syn på hennes förmåga; hon måste skrämmas och belönas till att begå goda handlingar. I Dantes värld respresenteras de ondaste av de onda av Judas, Cassius och Brutus och dessa tres öde är att för evigt bli tuggade av Djävulen själv. Sedan finns det ju, som bekant, grader i Helvetet. Men varför blir den som begått onda handlingar bestraffad av Djävulen? Den har ju enbart ”fullgjort hans verk”. På så sätt verkställer ju Djävulen enbart Guds dom och agerar som en hantlangare åt densamme. Det verkar inte helt logiskt.

Dessutom ser Paradiset uppe på Purgatorie-berget inhysa Adam och Eva? Blev inte de stackarna utdrivna ur just paradiset genom att ha dragit på sig Guds vrede och arvssynden? Börjar allt på nytt däruppe? Mystiskt…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, historia, Inspiration, Konst, kultur, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.