Förtryck medelst livsmedel

 Amelie Björck

Genusvetenskapen fortsätter att fira triumfer och har nu genom Amelie Björck kommit fram till att kött kommer från riktiga djur. Konsumerandet (när det görs av en man) av detta kött är ett förtryck mot kvinnor och barn:

”Carnocentrism betyder köttinriktning, fallocentrism syftar på mansmakt, logocentrism avser rationalitetens företräde framför känslor och praktisk intuition. Enligt Derrida är makthierarkierna sammanväxta med varandra så, att djurdödandet/köttätandet ingår både i människans hävdande av sin artauktoritet och i mannens hävdande av sin specifika dominans över djur, kvinna och barn. En ”riktig” man äter kött, en ”riktig” kvinna måste inte göra det.”

Enligt genusvetenskaplig analysschema 1 a är som vanligt allt det negativa manligt kodat (för att använda ett populärt uttryck inom disciplinen) och allt det positiva kvinnligt kodat. Ingen överraskning för någon som följt den senaste tidens debatter om genusvetenskap och numera inte heller någon överraskning när det gäller DN:s kulturdel, som med hull och hår verkar ha anammat denna ideologiproduktion som ett rättesnöre.

Inte hade jag någon aning om att jag varje gång blev förtryckt och dominerad när Uffe sätter tänderna i flintasteken! Gäller detta även sillen? Det finns trots allt hopp, genusvetarna kan rädda oss:

”Hur mycket intressantare är inte det känsliga undersökande som pågår inom en feministisk-materialistisk konst och forskning, där det inte handlar om vem som ska dö för vem, utan om hur vi olika arter kan leva, och faktiskt lever, tillsammans med varandra och för varandra? Där finns en framtid och historia som ännu inte är färdigskriven.”

Jag kan inte hjälpa det, men jag ser en Jehovas Vittnen-broschyr med lamm och tigrar skuttandes omkring med varandra på en blomsteräng…

http://www.dn.se/kultur-noje/darfor-ater-riktiga-karlar-kott

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Förtryck medelst livsmedel

  1. Ulf Holmén skriver:

    Var någonstans tog Amelie Björk sin examen? Hattefnatt-universitetet? Säters slutna paviljong? Eller har hon helt enkelt bara gått omkring i verkligheten iförd foliehatt? Kanske köpte hennes pappa en oxfilé-bit som var för seg för stackars amelis borgerliga men känsliga nerver och nu är det pay-backtime? Ja, teorierna är många över vad som gick snett men man kan spekulera i det länge eftersom det är intressant att se hur långt vissa är benägna att gå i sin galenskap. Uppsagd prenumeration på DN någon?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.