Mansmobbingen fortsätter

 Aase Berg. Foto från Aftonbladet

Jag undrar hur reaktionerna skulle se ut om det dag ut och dag in fanns artiklar med sådana här omdömen om kvinnor på tidningarnas kultursidor. Ett par exempel från senaste dagarna, men först: på genusfronten (DN kultur) intet nytt:

Aase Berg skrev häromdagen en märklig artikel till försvar för sina tidigare artiklar om hur hon hatar teater och om Jules Verne:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/streetsmart-intelligens-vinner-till-slut

Man ska kunna få hata teater och sakna djupare kunskaper i ämnet för att få ha åsikter på kultursidorna är, vad jag förstår, hennes budskap. Hon lägger fram en svindlande teori om varför hon själv blivit kritiserad, för denna artikel samt en essä om Jules Verne, av några mer belästa individer (män) och hur det kommer sig att de just är mer belästa:

”Jag vet ingenting om Zerns eller Frängsmyrs privatliv, men om män i allmänhet vet jag att de procentuellt sett tar betydligt mindre ansvar för hem och barn och alltså har mer tid att förkovra sig. Lästid är alltså ett patriarkalt privilegium.”

I verkligheten arbetar män 26 minuter mera än kvinnor per dygn, om man räknar ihop det betalda och det obetalda arbetet.

”Kan det verkligen vara meningen att ett privilegium ska utgöra förutsättningen för att uttala sig i seriösa medier? Borde jag och alla andra morsor som inte orkar memorera sidan 855 hos Giorgio Agamben på kvällen när vi har sanerat köket från fiskpinnsslagg i stället hålla oss till reptilhjärnornas råmande köttkör i kommentarsfält och diskussionsforum på nätet? Eller hålla käften helt och hållet och enbart baka passiv-aggressiva cupcakes? Nej, jag anser att förmåga till sammanhangstänkande och kritisk blick är kulturjournalistiskt kvalificerande, utan att man ska behöva betraktas som något slags tyckare. Att kalla någon tyckare är för övrigt svårartat föraktfullt, och förakt är ingenting annat än ryggmärgsbröl i salongspolerat borgarbrackig förpackning.”

Snälla Berg; privilegiet att uttala sig i medierna och helst på kultursidorna tillhör numera feministerna och de genusvetenskapligt rättänkande. Inga förkunskaper utöver detta är nödvändiga.

Sedan till mansbashingen. I samma kulturdel uttalar sig två kvinnliga skådespelare i två olika artiklar på följande vis:

Eva Röse:

Filmen känns i det närmaste unik med en nästan enbart kvinnlig ensemble.

”– Ja, jag vet inte hur många lastbilsflak med filmer jag sett och gjort med pojk-, grabb- och gubbgäng i samma situation. Man har så tagit del av deras minnen och historier att man själv går med äppelknyckarbyxa av bara farten. Utan att gå in på detaljer så finns en viss typ av skådespelare som behöver mycket kli på ryggen, klappar och extra socker innan de ens kan börja arbeta, och den typen hör inte till mitt kön. Här behövde ingen strykas medhårs för att börja jobba.”

Sharon Dyall:

”– Det ligger helt i tiden för Tartuffe att utstå lite genusförändringar. Det kan chocka publiken att se en kvinna i den här rollen. Det är märkligt hur lite man reagerar på när män begår fruktansvärda handlingar. Det är något slags mossig gubbsjuka.” 

Jag roade mig med att räkna på antalet artiklar skrivna av män respektive kvinnor (sådant som genusvetarna brukar sysselsätta sig med) och ungefär dubbelt så många artiklar var skrivna av kvinnor som av män. Samma sak gällde de som fanns avbildade på foto. Jag tror inte alls att dagens tidning är något undantag.

Jag begriper inte hur vuxna, etablerade kvinnor kan tycka att det här ständiga hackandet på det motsatta könet och specifikt de äldre individerna inom det motsatta könet, ”gubbarna”, kan vara meningsfullt. Tänker man sig att man är lite rebelliskt och modig? Tycker man sig slå från någon form av underläge? Jag tror inte att man ens reflekterar över vad man säger, det är en jargong. Personligen börjar jag bli innerligt trött på både denna jargong och det ständiga genusfiltrerandet. Ett genusfiltrerande som allt som oftast saknar substans.

Jag läser DN Kultur med skepsism numera…jaha, hon och hon och hon tas upp bara för att de är kvinnor, bara för att nu ska vi minsann ge igen för årtusenden av oförätter och enbart skriva om kvinnor. Jag tycker att detta är tråkigt, jag skulle vilja förlita mig på att man har tagit upp det som är bra, viktigt, relevant och intressant, utan genusglasögon. Av samma anledning höll jag på att låta bli att blogga om bronies, artikeln kändes för genuskorrekt. Men jag ville ändå blogga om det udda fenomenet och människor som vågar bryta normen och den känslan fick styra.

Nähe…det är en dag imorgon också, jag måste lägga mig och sluta med genusfunderingarna för denna gång. Gonatt!

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Film, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Mansmobbingen fortsätter

  1. Adam Bek skriver:

    Vi läser samma tidning du och jag och verkar ha kommit till samma insikt. Jag håller på att få spader på DN. Jag vet inte om det är så att genusvinklingen gått helt överstyr på senaste tiden (som Aftonbladet kultur för drygt fem år sedan) eller om det är jag som fått upp ögonen helt enkelt. Jag kommer förmodligen att gå över till SvD, inte för att jag tycker deras kulturdel är bättre (DN har några riktigt bra skribenter trots allt) men vad skall man göra. Man kan ju inte börja varenda dag med att svälja en påse skit.

    • Susanna Varis skriver:

      Ja, det är sorgligt. Jag läser båda tidningarna och vill inte riktigt gärna släppa DN, eftersom minnet av en kulturdel som var så mycket bättre hänger kvar. Tyvärr blir jag bara besviken för jämnan när jag märker att en stor del även denna dag bestod av genuspropaganda/hetsfeminism.

  2. Lavazza skriver:

    Samma sak i radio. Det är ett elände att man inte kan välja några icke-misandriska alternativ i MSM.

  3. Roffe skriver:

    Bra Susanna att du tar upp detta!
    Som kvinna har du en unik möjlighet att inta en kritisk position till den manbashing som dagligen utövas från ledarsidor, krönikor ock inte minst kultursidor.
    Jag är oerhört tacksam att du tar s****n för bl.a. mig ock min son.

    @Adam Bek: jag övergav def DN för ca 5-6 år sedan efter ca 20 år. Fortsatte sedan med SvD. Nu har jag även övergivit SvD bl.a. pga Anna L. Larssons, Lars Berges osv misandriska krönikor. Det är en process, när man väl sett odjuret finns ingen väg tillbaks.

    • Susanna Varis skriver:

      Jag kommer att fortsätta göra inlägg på detta tema, eftersom jag ifrågasätter vad som verkar ha blivit ett politiskt korrekt hat och en inställning som florerar inom stora delar av medievärlden verkar det som. Jag förstår det inte och jag ser inget konstruktivt i det.

  4. Ulf Holmén skriver:

    Först ut att dras ner i feminist och kommunistträsket var Aftonbladet och dess kultursida. Nu har det blivit DN:s tur när skribenter som Aase Berg får skriva sin nära nog ärekränkande smörja. För när hon ger sig på Zern och Frängmyr är det snubblande nära just detta – ärekränkning. Det är dessutom inte så lite generaliserande mot alla män när hon påstår att deras insatser i hemmet är begränsad och därmed ger dem möjlighet till förkovring vilket alltså inte erbjuds kvinnor. Man börjar undra vilket århundrade Aase Berg lever i och vilken forskning hon stödjer sig på när hon gör sådana generella förenklingar. Nej, det är som alltid ett tyckande omvandlat till kvasivetenskap där påståenden blir till sanningar när svenska feminister uttalar sig. Synd att säga det, men vore det inte lika bäst att lägga ner DN innan den här sjukdomen får ett stadigvarande fotfäste på tidningen precis som den har fått på Aftonbladet där den tidningen numer simmar omkring i något slags journalistiskt avfallsdike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.