Vad är konst?

För att bryta vandringen i genusträsket (DN Kultur) igår, läste jag boken Vad är Konst? av Ernst Billgren. Boken består av en sammanställning av frågor som jag antar att Billgren fått i olika sammanhang och är en utmärkt liten handledning för alla som är nyfikna på konst. Vad är Konst? är både informativ och rolig på ett mycket underfundigt sätt. Svaren ger en bild av en människa med stark förmåga att tänka på ett annorlunda sätt, en egenskap som är ovärderlig för en konstnär. På varje fråga ges ett kort och ett långt svar.

Till exempel:

Ӏr det viktigt att provocera?

Kort svar: Strunta i att provocera, det brukar reta gallfeber på folk.

eller:

”Hur undviker man misstag?

Kort svar: Gör inte det. Det är ett misstag.”

Det var länge sedan jag läste så många klokheter i en sådan koncentrerad och lättläst form.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, Konst, kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Vad är konst?

  1. Ulf Holmén skriver:

    Fast är det inte en konst att kunna provocera människor genom att förvränga verkligheten genom suspekta glasögon, i en tidning som för länge sedan har mist sin legitimitet och trovärdighet och ändå få prenumeranterna att fortsätta läsa? DN:s kultursida får ju faktiskt Harry Houdini att framstå som en glad amatör när deras tricks och trollande når en ny dimension på den där tidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.