Fjärde semesterdagen

Fyra dagar av semestern har redan förflutit och gått upp i rök. Live Nation/Ticnet/ATG bestal mig på min sinnesro i nästan två dagar och jag har inte varit lika stressad på mycket länge, så de dagarna kan inte riktigt räknas som semester. Nu känner jag sakta lunket sätta in, icke-tidsbegränsat balkonghäng med morgontidningarna, släntra iväg på lunch till thai-haket, gå en promenad i sommar-Södertälje…

 Ångbåten (?) Diana. 

 Diana verkar ha sin rutt genom Södertälje, det är andra gången vi träffat på henne nu…

En slagning på nätet ger vid handen att M/S Diana är byggd 1931 på Finnboda varv och levererad till Rederiaktiebolaget Göta Kanal. Hon har fått sin ångmaskin utbytt mot dieseldrift 1969. Sedan 2001 tillhör hon Strömma Turism och Sjöfart.

 Lite senare, vid samma kanal…Trans Odin, byggd 1994, registrerad under Antigua/Barbuda-flagg och ägd av Trans Pal Line…

Nu när jag ändå är inne på promenader och vad man kan möta på dem här i Södertälje-trakten…

En söt kopparorm i Kusens Backe…

 Mera båtar och fartyg…

Kvällen kommer också att bli lugn. Kaffe och mazarin, kanske lite skapande…underbart att kunna glömma almanackan och klockan ett tag.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i ångfartyg, historia, kultur, Okategoriserade, teknik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Fjärde semesterdagen

 1. Adam Bek skriver:

  Diana, Juno och Wilhelm Tham hette de tre kanalbåtarna som trafikerade Göta Kanal förr i tiden. En har tagits ur drift. Minns inte vilken men uppenbarligen inte Diana.

  De är fina!

  • Susanna Varis skriver:

   De är mycket fina och de som har kvar ångmaskinen är väldigt njutningsfulla att åka, dunket är meditativt.

   • Adam Bek skriver:

    Fast Kanalbåtarna är inte ångbåtar men ändå rätt tysta.

    Motala Express – ganska lik till utseendet – som länge körde på Vättern var däremot ångbåt och i det närmaste ljudlös. Men röken från de koleldade motorerna var svart.

 2. Vet du, det bästa med Södertälje som jag har upptäckt sedan jag flyttade hit för tre år sedan är båtarna! Jag är helt fascinerad av kanalen sommartid. Fåglarna i Maren tillhör också mina favoriter. Jag har ännu inte varit på Tom Tits eller någon annan av Täljes sevärdheter, men det räcker så gott med båtarna. #Nöjd med det lilla#

  • Susanna Varis skriver:

   Visst är det fint? Kanalvägarna är mina favoritstråk också. Jag har inte heller varit på Tom Tits, mer än en gång för mycket länge sedan med skolan. Vi kanske borde gå dit och se de där människokropparna…? (Fast jag vet inte riktigt om jag vill se just den utställningen).

 3. Ja, absolut! Har du inte varit på Tom Tits sedan skoltiden är det dags! Pågående utställning känner jag mig också rätt tveksam till, fast man kanske bör se den. I studiesyfte.

 4. Ulf Holmén skriver:

  Diana är en av de återkommande sevärdheterna som man kan beskåda från Södertäljes stränder om de ligger i närheten av kanalen eller infarten till kanalen. Celebert besök från Västindien är ju inte heller fy skam direkt. Man kanske ska sadla om och bli båtspotter, sitta och dingla med benen nere vid kanalen, registrera båtar och leva på bidrag för att skapa en ny karriär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.