Ljus och Mörker – Nationalmuseum

…fortsättning från ett tidigare inlägg:

 Efter utställningen Passioner och en stärkande lunch var vi beredda att ta oss an nästa kulturupplevelse, utställningen Ljus och Mörker. Foto: Ulf Holmén

 Jättekandelabrar från Gustav III:s (?) tid. Mera åt empire-hållet, var det kanske Gustav IV Adolf (?)

 Fantastisk takkrona som bilden inte riktigt gör rättvisa åt.

 Jag missade tyvärr att anteckna namnet på denna konstnär. Pölen såg rent självlysande ut.

Bland verken fanns många bra exempel på skickligt utförd ljussättning, men även en avdelning med företrädesvis kvinnliga konstnärer vars verk inte på något märkvärdigt sätt representerade intressant ljussättning. Det kändes som en genomförd jämställdhetspolicy där man rotat fram ett antal verk av kvinnliga konstnärer, vilka med lite fantasi kunde tryckas in under epitetet Ljus och Mörker. En jättetavla med Elin Wägner som huvudattraktion på kortväggen i främre salen, samt makarna Myrdal i en ”jämställd” position på var sin sida av ett skrivbord förstärkte intrycket av en genusmedveten kurering.

 Louis Sparre, Vintermotiv från Helsingfors.

 Makarna Myrdal i bakgrunden.

 Geniet Zorn

 Falu gruva. 

 Irwing Penn, Ingmar Bergman

 Fem katt- och fågelstudier av Bruno Liljefors

 Geniet Zorn igen. Han har en förmåga att få akvareller att se ut som oljefärg. Makalöst!

 Viggo Johansen, Solsken i Matsalen 1899. En inspirationsbild till min dröm om en sekelskiftesinredning. Detta matrum är inte fullt så belamrat som sekelskiftesrum ofta är, vilket tilltalar mig. Sekelskifte med en touch av ljust och fräscht.

 En stunds vila i den stora salen. Utställningen visade sig handla om ljus och mörker i mycket bokstavlig mening. Jag hade väntat mig en del även bildligt ljus och mörker, men jag kompenserade genom att inhandla boken Art of the Devil i museibutiken. Den kommer nog väl till pass vid skapandet av min tänkta Inferno-målning/collage.

 På Nybroplan. Vi tar en liten paus och njuter av det vackra vädret. Turistinfo; till vänster: Strandvägen och Nordiska muséet, bakom Uffe: Vasa, till höger: Gröna Lund och Blasieholmen.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, feminism, genusvetenskap, historia, inredning, Inspiration, jämställdhet, Konst, kultur, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ljus och Mörker – Nationalmuseum

  1. Ulf Holmén skriver:

    En fantastisk utställning i fantastiska foton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.