Per.får.mens kritiserar normer

 En rullande boll av genusvansinne. Bild från Tanja Bergkvist

Andras normer då, får man förmoda.

Per.får.mens är en scenkonstgrupp som i samband med Pride-festivalen uppträdde med verket ”På den femte dagen skapade Gud Per.får.mens” på Stadsteatern. Stycket beskrevs med gruppens egna ord:

”På fem dagar skapade Gud världen, på sjätte dagen skapade hen människan som i sin tur skapade normer, maktstrukturer, krig (män), penga-arbete-systemet (män), kärnfamiljen (män), våld (män), sexism (troligtvis män), rasism, fundamentalism (antagligen också män), förtryck etc.”

Vilken uppfriskande normkritik, eller hur? Den, framför allt vite, heterosexuelle, medelålders mannen i skottgluggen. Den uppfriskningen har nu pågått i några decennier och saknar dessutom till större delen relevans i till exempel Sverige för varje vuxen individ som är beredd att ta ansvar för sitt eget liv. Kvinnor har samma rättigheter (plus några till) och samma möjligheter att skapa sina liv på precis det sätt de behagar dem, precis som männen i det här landet. Att på ett infantilt sätt dessutom avsvära sig ansvar för samtidens problem påminner närmast om tonårstrots mer än människor kapabla att ta eller ges ansvar.

”Befriande performance”, skriver Feministiskt perspektiv:

http://feministisktperspektiv.se/2012/07/31/sthlmpride-befriande-farmens/

Per.får.mens hemsida:

http://www.homepages.se/perfarmens/

Teaterhögskolan har gett en kurs, ”Normkritisk gestaltning”, som tydligen gett inspiration till denna scenkonstgrupp (grattis alla skattebetalare):

”Per.får.mens är Mikaela Knapp, Olga Henriksson och Isabel Cruz Liljegren.
Sommaren 2010 gick vi Teaterhögskolans kurs ”Normkritisk gestaltning”. Kursen pågick i 6 veckor och man arbetade med scenkonst ur ett normkritiskt perspektiv. Kursen leddes av bl.a. Gunilla Edemo (som utbildar i normkritik och var huvudredaktör för ”Att gestalta kön”, ett konstnärligt och pedagogiskt utvecklingsprojekt kring genusperspektiv vid teaterhögskolorna).”

Är det enbart en slump att det återigen knoppas fram en misandrisk slutprodukt från landets genusmaffia? Normkritisk javisst, så länge den egna normen inte behöver ifrågasättas.

Skarpnäcks Kulturhus satsar hårt på feminism; Per.får.mens uppträder och S.C.U.M. rullar på i kalendariet…

http://kultureniskarpnack.se/

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Per.får.mens kritiserar normer

  1. Ulf Holmén skriver:

    Att pk-malm och dess innevånare är som de är det är känt. Det bästa där vore att inte bygga nya slussen, skära av alla andra tillfartsleder och därmed isolera de där marscherande heldebila dårarna. Utrusta också alla därifrån med varsin foliehatt. På det sättet kan de värsta avarterna avvärjas och de blir dessutom lätt igenkännliga. Att pride nu blivit ett tillhåll för dessa hattefnattar är en skam utan slut, meningen var väl att skapa tolerans och nu används den briljanta idén till att skapa intolerans mot allt och alla som inte uppfyller den norm som man själv ställt upp. Inskränkt är nog ett ord som går att applicera på de här tendenserna.

  2. Jonte skriver:

    Finns det människor som på allvar har en så förenklad världsbild? Måste vara en befrielse att kunna skylla alla sina egna misslyckanden och brister på någon annan än sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.