Feministiskt museum i Umeå

 Bild: Folkbladet

Vänsterpartiet i Umeå har lyckats tvinga fram ett beslut om ett kvinnohistoriskt museum i Umeå genom att hota med att annars inte samarbeta med socialdemokraterna. Grattis alla skattebetalare i Umeå och annanstans, jag antar att muséet kommer att erhålla någon form av statliga pengar. Nu väntar jag med spänning på att Sverige även begåvas med moderata, liberala, stalinistiska, nazistiska, scientologiska m fl trosinriktnings- och ideologibaserade muséer.

”Museets vision är att vara en plats som genom att samla och lyfta fram okänd historia, förmedla ny kunskap och visa på alternativa perspektiv möjliggöra nya insikter och uppmuntra till handling. På detta sätt blir museet en aktör för en jämställd fördelning av makt och inflytande och bidrar till att bryta de normer och strukturer som begränsar kvinnors och mäns livsval och möjligheter att delta i  samhället på lika villkor.” 

Från Umeå kommuns hemsida:

”För kvinnohistoriska museets verksamhet är en stark koppling till relevant och aktuell forskning och vetenskap avgörande. Det handlar både om att i basutställningen, i de tillfälliga tematiska utställningarna och programverksamhet utgå från forskningsbaserad kunskap och att knyta forskare från olika discipliner till utvecklingen av museets samling. Målet är att möjliggöra för ny forskning och utveckling av nya arbetssätt vid insamlingar av minnen och berättelser. En viktig bas är det pågående utvecklings- och samarbetet med Umeå universitet.” 

Genusvetenskapen får här ytterligare ett skyltfönster, vilket kan kännas märkligt när gud inte ens får nämnas för barnen på skolavslutningarna i kyrkan. I mina ögon är det inte någon stor skillnad mellan t ex den kristna guden och de föreställningar om könsmaktsordning och annat, som genusvetenskapen anför som absoluta sanningar (fast relativa, allas sanningar är ju lika mycket värda. Fast mest värda är genusvetarnas.)

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, historia, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Feministiskt museum i Umeå

  1. AV skriver:

    Pratade igår med en avhoppare från Jehovas vittnen. En ganska rörande historia om sektbeteende, uteslutning, ”död”-förklaring, mörkläggning mm. Hon sade sig känna igen en sekt på mils avstånd. Dagens feminism klassade hon som en klar sekt med grupptänkande, mind controll osv.

  2. Rocki skriver:

    Samtidigt, i verkligheten med dess urbota tråkiga problem, kan man läsa om detta:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ideell-laxhjalp-nekas-bidrag_7758814.svd

    Det har visserligen ingen koppling till feminismens spender(fitt)byxor ur vilka skattemedel väller ut i en aldrig sinande ström, men är icke desto mindre nedslående läsning.

    Man blir som trött ibland liksom.

  3. Ulf Holmén skriver:

    Ja, så har vi då det yttersta beviset för att dessa krafter har dansat till schamantrumma och ätit olämpliga svampar där uppe på pk-malm. V är ett parti som har gått från grumlighet till grumlighet, en regering med det här partiet ens som stöd skulle vara en mardröm utan slut. Den som inte tror det behöver bara titta på exemplet i artikeln och förskräcks man inte över vad politisk utpressning kan åstadkomma då, så måste den personen vara magstark. Månde Sverige darra.

  4. Roffe skriver:

    ”För kvinnohistoriska museets verksamhet är en stark koppling till relevant och aktuell forskning och vetenskap avgörande.”

    Ahaahhaa! Fy tusan vad roligt! Men det ska nog stå irrelevant ock ovetenskaplig?

    Gillar referensen ”mest värda är genusvetarnas”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.