Hot och hat

ystadallehanda Bild: Ystad Allehanda

Kulturchefen på Aftonbladet, Åsa Linderborg, är och har varit utsatt för hot och trakasserier, av allt att döma på grund av den verksamhet hon bedriver som en stridbar skribent. Det är inte särskilt ofta jag håller med Linderborg om någonting, men att man med hot försöker tysta en misshaglig röst är fullständigt förkastligt. Till skillnad mot Linderborg funderar jag nämligen inte i termer om vilka åsikter som ska tillåtas och vilka inte.

Ingen, oavsett åsikt eller politisk hemvist ska hotas eller trakasseras på grundval av detta. Tankar, idéer och politik ska bemötas med tankar, idéer och politik, inte med hot och våld. Tar man till de sistnämnda har man redan förlorat, då har argumenten trytit. (Samma sak när man försöker förbjuda åsikter.)

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

 

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hot och hat

 1. Ekvalist skriver:

  Bra skrivet! Tråkigt, samtidigt, att Linderborg använder en inskränkning i yttrandefriheten för att bekämpa åsikter hon avskyr.

  ”If we don’t believe in freedom of expression for people we despise, we don’t believe in it at all”.
  –Noam Chomsky

 2. Helene Nilsson skriver:

  Förbud och hot är alltid förkastligt. Kan inte påstå att jag är speciellt insatt i Linderborgfrågan. Men det är å andra sidan ganska oväsentligt. Det fria ordet måste få existera. Argument bör bemötas med argument.

 3. Ulf Holmén skriver:

  ”Vi ska använd den liberala friheten i press och i debatten, för att skapa oss det rep vi ska använda att hänga borgarna med” – Mao från ”Maos Lilla Röda”. Följande citat kan väl sammanfatta rätt väl vad Åsa Lindeborgs rätta motiv är, att framställa sig som en martyr för det fria ordet är också det effektivt när det gäller att framkalla sympati. Så långt är Åsa Lindeborg ingen annan än Åsa Lindeborg dvs sitt vanliga jag full av hyckleri och förakt för allt demokratiskt. Jag kan dock inte låta bli att bli bekymrad, om man nu tycker motsatsen mot Åsa Lindeborg, dvs tror på demokrati och allas rätt att uttala sig varför ger man henne då detta ypperliga vapen att använda MOT de goda krafterna? Hur kan man vara så klantig att man hotar istället för att diskuterar bort token och antidemokraten Åsa Lindeborg? Nej, skärpning alla ni som tror att hot, ringaktning, nedsättande kommentarer eller rena övergreppen är den väg man ska gå för att få sådana som Åsa Lindeborg att tystna. Det kan aldrig vara en särskilt god taktik att ge motståndaren det vapen de så länge sökt efter, och som kan framkalla den sympati Åsa Lindeborg nu har väckt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.