Tävlingen i svensk kränkthet avgjord

DSC_0647-50

—och vinnaren är: Estelle af Malmborg!!

”Jag känner mig hotad när det är så här kallt och kränkt när det snöar och man kan inte röra sig fritt.”

Nej, det är varken första april eller insändarsidan, i dagens SvD får vi en helt annan dimension till uttrycket kränkthet och hot. (”Hatet och hoten från den svenska snön”…)

I ämnet vithetsstudier kvalificerar sig snön förstås väl i den förtryckande kategorin, åtminstone i dess ursprungsfas…

Only in Sweden folks!

Snacka om snömos…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i kultur, medier, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Tävlingen i svensk kränkthet avgjord

 1. Leif skriver:

  Kung Bore är ju som bekant en man. Han tar periodvis också del i den patriarkala kränkningen av kvinnor. De vita medelålders männen erbjuder han däremot en väl gubbplogad och sandad räkmacka genom den mörka årstiden.

 2. Ulf Holmén skriver:

  När stackars bortskämda, ohyfsade och småfrustrerade innerstadsbor gör sig hörda, är det alltid nära till krondiket. Denna stackars kvinna vars världssyn färgats vit av aversion mot snö, har i själva verket andra problem som t ex uppdämd frustration eller djupt missnöje mot någon form av livssituation som exempel. Man kan inte bli så här rabiat av SNÖ, det går inte. Att hon får mediautrymme är beklagligt, men tidstypiska. Vår tid är färgad av allehanda frustrationer från alla möjliga typer av människor som snart känner sig kränkta av andras blotta existens. Bara i Sverige, bara i Sverige som sagt. Det är kanske tid för kollektiv terapi för större delen av befolkningen, det har ju om inte annat bevisats av artikeln.

 3. Bashflak skriver:

  Är mörkermännen alltså oskyldiga? ;)

 4. AV skriver:

  Hahaha. Ja jag känner mig kränkt av solen eftersom jag så lätt bränner mig på sommaren. Det begränsar min rörelsefrihet och tvingar mig att använda solfaktor 50+! Sen är jag kränkt av att vatten inte bär att gå på. Jag vill kunna gå till Åland, men vattnets mjukhet kränker min rörelsefrihet. Det är synd om mig. Snyft.

 5. Jan E skriver:

  Susanna, måste du ta allt så gravallvarligt? Det här var ju ett lättsamt inslag i tidningen, får inte sådant förekomma?

 6. Kimhza Bremer skriver:

  Haha, vi lever i en otrolig tid!

 7. Ekvalist skriver:

  Estelle af Malmborg har helt klart vunnit. Kränkt av snön, stackarn. Frågan är varför hon inte stannade i Spanien.

 8. Rick skriver:

  Jag funderade på hur uttalandet skulle låta på något annat språk, i något annat land. Det är för sjutton helt bisarrt.

  ”I feel threatened when it gets this cold and violated when the snow is falling and I can´t move around freely”

  Eller i det kulturellt närstående Finland: ”Tunnen itsen uhatuksi kun on näin kylmä ja loukatuksi kun sataa lunta enkä voi liikkua vapaasti”.

  Eller vänta ett slag: Det finländska mindervärdeskomplexet mot Sverige kunde kanske botas om finländska medier började återge den här sortens nyheter från Sverige!

  Nej, gott folk, det här finns bara inte. Visst kan det finnas folk som tycker så här lite varstans (det här är knappast någon svensk specialitet) men man brukar av hänsyn till den som yttrar sådant helt enkelt låta bli att återge det i tidningar.

  • Susanna Varis skriver:

   Det känns som att kränktheten sprängt alla vallar, åtminstone här i Sverige. Ordet blir snart tömt på sitt innehåll. i Finland når ju lättkränktheten nya höjder, nu senast med reaktionerna på dokumentären Finland är svenskt. Bara titeln fick kränktheten att blossa upp, men jag tror inte att man använder det ordet i Finland…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.