Vildsvinsgryta

Jag känner mig matt i kroppen, som om influensan som jag nyss genomled inte riktigt har släppt greppet. Så trots strålande vackert väder ute har det blivit en innedag för mig. Till lunch åt vi en ypperlig vildsvinsgryta:

DSC_0636-50 Köksmästare Uffe har komponerat denna härlighet och köttet i grytan är vildsvinsfilé (lite för bra bit för gryta, men det var det enda som fanns nere i gallerian hos Carlssons kött). I grytan ingår:

½ vildsvinsfilé

6 dl matlagningsgrädde

ca 100 gr trattkantareller

ca 150 – 200 gr champinjoner

1 gul paprika

1 påse (7-8) charlottenlök

3 klyftor vitlök

enbär (det slank i en hel burk, men det räcker säkert med ½ burk)

Köttet skärs i bitar (efter att hinnor tagits bort) och bryns lätt i panna (endast en kort stund, vildsvinskött är ganska magert och kan lätt bli torrt). Köttet bör helst brynas endast på ytan och lämnas rött inuti, detta ger saftigare resultat.

Fräs grönsaker och svamp i en annan gryta, häll på grädde och tillsätt köttet och enbären. Sjud grytan i 40 – 45 minuter. Klart! Men gör grytan med fördel en eller ett par dagar före servering, alla grytor blir extra goda av att stå till sig. Servera med bärgelé och klyftpotatis.

800px-Sus_scrofa_1_-_Otter,_Owl,_and_Wildlife_Park

Vildsvin, sus scrofa.

Ät mera vildsvinskött, gott folk! Vildsvin finns i överskott och orsakar allehanda problem för lantbrukarna. Det här köttet kommer från en bonde i trakten som föder upp vildsvin (en sport som låter som förenat med livsfara) och säljer av kött från de djur som inte lyckats rymma, men jag hoppas att vi med tiden kan få jägarkåren att rikta bössorna mera åt svinens håll och få folk att börja köpa köttet. Mera naturligt kött från gladare grisar går nog inte att få.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vildsvinsgryta

  1. Ser jättegott ut! Ja, skjut mer vildsvin och sätt köttgrytan på bordet! Det är både lokalproducerat, ekologiskt och en välgärning för bönderna. Carlssons har jag inte provat tidigare, men nu när jag gick in på deras sida ser jag att det är kött producerat i min smak.

  2. Björn 2 skriver:

    Ta en sväng ut till Devilda precis vid infarten till kulturhuset i Ytterjärna. Jag lovar att det är värt det. Sen svänger du förbi bageriet vid Järna Station på vägen hem.

    http://devilda.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.