Rättvisepriset till Zolfagary

kawa

Rättviseförmedlingen, vars affärsidé bygger på diskriminering av män (helst vita), har tilldelat allas vår Kawa Zolfagary Rättvisepriset.

Zolfagarys speciella uppfattning om just rättvisa känner vi sedan tidigare till genom bland annat facebookgruppen Vita Kränkta Män, där just vita män förlöjligades och hånades, bedrivande av regelrätta hatkampanjer mot enskilda individer, bloggen Dödsmaskinen på liknande tema, åsikten att Per Gudmundsson, journalist på SvD borde skjutas och ”satirsajten” Alliansfritt. Mitt första möte med Zolfagary var denna krönika i vänsterfeministhippa Nöjesguiden. Zolfagarys Vita kränkta Män kommer även att sättas upp som teaterstycke av Lo Kauppi på Teater Brunnsgatan Fyra.

Motiveringen till priset innehåller en del konststycken inom grenen hyckleri:

”- Precis som en av våra rättviseförmedlare skrev har Kawa satt fingret på ett av våra största samhällsproblem och fått fler än invigda debattörer att uppmärksamma sexism och rasism. Kawa har dessutom visat att aggressiva påhopp inte är nödvändiga för att få genomslag, tvärt om.”

Det orwellska nyspråket firar triumfer: ”uppmärksamma sexism och rasism”…genom en grupp vars själva namn lyckas både vara rasistisk och sexistisk på en och samma gång.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Rättvisepriset till Zolfagary

 1. Pelle2 skriver:

  Ja, rättviseförmedlingen är väl det mest missvisande namnet de kunde ge sig själva.
  Hela deras affärside’ bygger ju på att systematiskt välja bort män i alla sammanhang.
  De borde kanske heta genusförmedlingen och ha Maria Sveland som logotype istället :-)

 2. MiT skriver:

  Visst är det fantastiskt? Vad är det som händer i Sverige egentligen? Är de blinda och dumma? Kan det bli mer uppenbart än så här?
  http://toklandet.wordpress.com/2012/11/29/ogonen-ar-det-forsta-man-blir-blind-pa/

 3. Kimhza Bremer skriver:

  Jag mår faktiskt lite illa… Det är ju samma människor också som håller på och utdelar priser till varandra (och sen skriver hyllande notiser i pressen). Gräsligt!

  Bra tt du lyfter det, Susanna!

 4. Malte Skogsnäs skriver:

  Alltså, dessa unga människor förleds att tro att det som de gör är rätt. I Kawas fall är det extra bekymmersamt eftersom grabben även lider av projicering.

  Där står Kawa och My och ler glatt på bilden när man vet att de drivs av ett sånt innerligt hat. Ja jag blir också illamående.

 5. Pingback: Catching up | Bashflak

 6. Adam Bek skriver:

  Haha, Räkmackeförmedlingen delar ut sitt pris till en rasist.
  Ja, man behöver ju inte längre undra hur deras världsbild ser ut. Det var som man misstänkte, de är också rasistsexister.

  Det som är så sorgligt i allt detta är att jag delar deras grundanalys. Det är utan tvekan så att det är en viss klick människor som får komma till tals i media, att media hämtar sina ”experter” enligt minsta motståndets lag men att kompensera det genom att sortera bort vita män är ju en så tragisk och kontraproduktiv ”lösning” och den hör 1930-talet till. Hur tänker de? Om man skulle lista ”egenskaper” som ökar chansen att komma till tals i media så visst, nog kommer vit och man med på listan, men knappast ensamma. Och redan där har vi problem nummer ett, vit räcker. Således borde alla vita kvinnor också bort från listan. Andra saker som ökar chansen är:

  – Tillhör lobbygrupp eller PR-byrå (t.ex. Rättvisförmedlingen)
  – Bor på Söder eller Östermalm (möjligen Lidingö, Djursholm, Täby)
  – Är släkt med någon på redaktionen
  – Är släkt med någon på en annan redaktion
  – Jobbar på en redaktion
  – Har varit med i media tidigare
  – Säger klatschiga saker eller provocerar (på ”rätt” sätt)
  – Är övre medelklass
  – Är kändis (oberoende av vilket ämne som avhandlas)

  Lite förenklat men ungefär så. En Rättvisförmedling som vore seriös skulle naturligtvis ta hänsyn till en rad omständigheter när de förmedlar en expert. Kön och hudfärg är ofta underordnade mycket annat. En sak kan man vara helt säker på. ”Experter” som uttalar sig i media och finns med på Rättviseförmedlignens listor skall man vara extra vaksamma mot att tro alltför lättvindigt. Rättviseförmedlingen är en PR-byrå med en agenda precis som fackföreningar, politiska partier och tankesmedjor. Dessutom är deras grundare Lina Thomsgård jävig. Hon bedriver en kändisagentur (Frau) vilket naturligtvis är fullständigt olämpligt om man säger sig verka för att röster som inte hörs i den offentliga debatten skall få komma till tals.

 7. Pingback: Brev Till Robert | Löjesguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.