Nedlagd genusutbildning på Malmö högskola

Genus+tar+plats+i+förskolan_Månsson_webb-1.jpg

Genusutbildningen på Malmö högskola verkar läggas ner. Åtminstone har ett sökstopp införts. Alltid något.

Erik Lidman-Mata och Sigrid Rehnberg protesterar i Feministiskt Perspektiv.

Råkar hitta denna rapport, Genus tar plats i förskolan, när jag googlar på Malmö och det verkar som att Malmö redan har alldeles tillräckligt med genusvansinne.

Utdrag ur rapporten (som jag inte har hunnit läsa i sin helhet än):

”KÖNSNEUTRALITET OCH JÄMSTÄLLDHET

Vid ett tillfälle diskuterade gruppen begreppet ”könsneutral” utifrån en diskussion om ”att se barnen som individer och inta ett könsneutralt perspektiv” och att det var ett viktigt led i jämställdhetsarbetet på förskolan: ”Låt barnet vara den individ den vill vara, eftersträva ett neutralt förhållningssätt”. Det blev en livlig diskussion kring begreppet ”könsneutralitet” och hur detta synsätt krockar med ett genuspedagogiskt synsätt, där arbetet till stor del går ut på att synliggöra olika förhållningssätt, attityder och värderingar som är kopplade till föreställningar om kön och att lyfta fram maktaspekter och normerande föreställningar kopplade till kön. Med ett könsneutralt synsätt blir det svårt att problematisera de krafter som skapat och skapar olika köns-/genusmönster. Det kan också bli så att en ursprunglig tanke om könsneutralitet kan leda till könsblindhet. Detta könsneutrala synsätt på kön finns som en del av den svenska jämställdhetsdiskursen, ”en normativ politisk ståndpunkt är att kön inte skall ha någon betydelse för individens möjligheter och villkor i samhället… Normen för ett jämställt samhälle är således att kön skall sakna betydelse för social position” (Fagrell, 2000 s. 57). Ett motsatt perspektiv till det könsneutrala utgörs av positioneringsteori och därmed begreppet ”position”, som vi närmat oss. Positionsbegreppet används för att visa att de könspositioner som står till buds är ojämnt fördelade och mångskiftande, beroende bl.a. på situation och att de är kopplade till makt (Davies & Harré, 1990), vilket osynliggörs i ett könsneutralt synsätt.”

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Nedlagd genusutbildning på Malmö högskola

 1. MiT skriver:

  Bara det faktum att de lipar i en feministisk låtsastidning säger ju att det var rätt beslut…
  ”Varför ska just genusvetenskapen läggas ner, trots omvärldens protester?”
  Oja, hela omvärlden protesterar, läser man artikeln i Sydsvenskan för ett tag sedan och kollade kommentarerna så var det 2-3 st som försvarade det, resten jublade…

  • Susanna Varis skriver:

   Ingen folkstorm mot nedläggningen med andra ord? :)

   • MiT skriver:

    Nä, i den ”stormen” skulle man kunnat släppa en ballong och den hade farit spikrakt uppåt utan att avvika det minsta. Det var ett par stycken som i vanlig ordning gjorde sitt bästa med att försöka klumpa ihop de som gillade att det var problem för dem med SD´, Breivik och liknande. Alltså det var som vanligt!

 2. Malte Skogsnäs skriver:

  Äntligen! Själv anser jag att min egen webbtidningen, Sinistromanualistiskt Perspektiv, är större och viktigare än det där feministiska perspektivtjafset.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det tror jag alldeles säkert att den är också. feministiskt Perspektiv är lite som Grönköpings veckoblad i feministtappning, fast gjord med seriösa avsikter.

 3. Bashflak skriver:

  Huvudskälet till nedläggningen är väl att bara en handfull studenter söker utbildningen?

 4. Kimhza Bremer skriver:

  Du bara radar upp viktiga och skarpa inlägg!

  • Susanna Varis skriver:

   Haha tack! Ligger hemma med förkylning och har haft lite tid över att rota runt. Nu kanske jag pausar lite…fast ett inlägg om genuspedagogiska experiment i Malmö och ett annat om den gräsliga SVT Play-produktionen Vem Bestämmer? pockar förstås på…

 5. Ninni skriver:

  MEN!

  Du får ju inte fuska så! Det är en av dom fyra rapporter jag väljer på för sista titeln i genusbiblioteket.

  • Susanna Varis skriver:

   Aah, ojdå! :) Men det blir nog bara bra om fler skriver om eländet :)

   • Ninni skriver:

    Absolut. Och får folk att läsa galenskaperna. Ju mer jag läst, ju mer förbluffad blir jag. Det är helt sanslöst. Undrar om våra politiker öppnat en enda rapport innan de bestämde sig för att svepa skattepengar över det där.

    • Susanna Varis skriver:

     Jag tror inte det, eller så är det alldeles för politiskt omöjligt att gå emot. De flesta partierna är uttalat feministiska och eftersom den feministiska doktrinen går hand i hand med vad som produceras på de genusvetenskapliga institutionerna och av genusvetare annorstädes blir det omöjligt att hävda något annat. ingen vill ju bli utmålad som ”kvinnohatare” som man numera blir om man kritiserar feminismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.