Citybanan

Citybanan…efterlängtad!

Å skyddsombuderiets räkning håller jag på med ett arbete om Citybanan. Jag har hittills tittat mest på den potentiella luftkvaliteten, men ska även kika lite på de planerade plattformsavskiljande väggarna som ska finnas på de underjordiska stationerna. Dessa två frågor hänger också ihop.

Järnvägen genom Stockholm lider av kronisk underkapacitet och detta ger effekter långt ut i landet, så tunneln är mycket efterlängtad. Den borde ha stått klar igår.

citybana013 På besök i tunnlarna i fjol…

5925-127802 Foto: Entreprenad

8592addf31eb4027_400x400arTVmikaelullen Service- och tågtunneln. Foto: Trafikverket

citybanan05_715x490ncc citybanan03_715x490nccbetongsprutning citybanan02_715x490nccrobertnagy citybanan01_715x490ncc Foton: NCC

Citybanan1-570x380

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i En vanlig dag på jobbet, Okategoriserade, samhällsplanering, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Citybanan

 1. Kimhza Bremer skriver:

  Spännande! Vi längtar tills att det blir klart:-)

  • Susanna Varis skriver:

   Javisst, en fördubbling av kapaciteten och pendeln får helt egna spår genom tunneln! Tyvärr missar man väl den vackra utsikten när man kommer in till Stockholm, men förbättringarna för trafikläget får nog sägas överväga. :)

 2. Bashflak skriver:

  Jag som kemiingenjör kommer genast att tänka på Roca-Gill när jag ser dessa bilder :)

 3. Erik S skriver:

  Kul att se lite från ditt ”vanliga” liv, det blir ju genast uppenbart att du har mer konkreta erfarenheter från traditionellt manliga miljöer än många andra debattörer. Som (något grinig) skattebetalare i ett grannlän som är med och bekostar kalaset kan jag möjligen tycka att det nog hade varit enklare och billigare om stockholmarna i stället hade lyckats få ordning på det tredje spåret men politik handlar ju om vad som är möjligt.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, jag har studerat och arbetat ganska mycket i mansdominerade miljöer: 4-årig teknisk linje, där vi var 8 tjejer i klassen av ca 32 elever, KTH, där det såg ungefär likadant ut, lastbilstillverkningen på Scania och motormontering på SAAB Automobile i Södertälje. Nu, på Stockholmståg, har vi ganska jämn könsfördelning allt som allt, på förarsidan dominerar männen, men det kommer in fler och fler kvinnor.
   Tredje spåret hade blivit en alldeles otillräcklig kompromiss, tyvärr anser jag nog att Citybanan är ett måste om man eftersträvar fungerande tågtrafik genom Stockholm och ut i landet. Det här har inte minst de närliggande regionerna nytta av, i och med att getingmidjan korkas upp. Det kommer att bli betydligt enklare att pendla in till Stockholm från de närliggande regionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.