Dagens inspiration – Alexander Roslin

Framför allt är Roslins kvinnoporträtt med tidens maffiga klänningar min inspiration för dagen…

Alexander Roslin, Portrait of unknown Lady, 1753 Alexander_Roslin_-_Portrait_of_Catherine_II_-_WGA20065 Alexander_Roslin_-_Porträtt_av_grevinnan_de_Baviére-Grosberg Alexander_Roslin_001 Alexander_Roslin_005 Alexander_Roslin-889958 alexander1238_original alexander1240_original alexanderROS501-01 alexanderroslin-maria-fedor-0-0 alexanderroslinnatalia_alexeievna_of_russia_128938651

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, Inspiration, Konst, kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Dagens inspiration – Alexander Roslin

 1. CaseyJones skriver:

  Hej :)

  Jag har egentligen ingen större koll på Alexander Roslin mer än att jag känner igen bild nr 4 (det är väl så där med mina historiekunskaper…). I övrigt är jag väl hyfsat allmänbildad inom konsten. Vad jag vill komma till är att de flesta avbildade kvinnorna har samma typ av ansiktsuttryck? Det är något med ögonen… Men det kanske är något tidstypiskt? Snygga är dock målningarna. Brukar återkomma till nationalmuseum med jämna mellanrum, där finns ju mycket gammalt att imponeras över. Inte minst de gamla möblerna (men de är ju något helt annat).

  Annars har jag själv ganska nyligen blivit frälst i M.C. Eschers gamla träsnitt och linoleumtryck. Jag är beredd att geniförklara den mannen…

  /CaseyJones

  • Susanna Varis skriver:

   Den fjärde är Damen med Slöjan (föreställande Roslins fru, konstnärinnan Giroust), som ofta används i reklam för Nationalmuseum. Den är jag själv ganska trött på (men visst är den fantastisk). Ja, samma ansiktsuttryck och blick återkommer i hans måleri, Han verkar förtjust i lite pillemariskt glimrande ögon. Roslin är just nu inspirationen främst på grund av klädprakten och hans virtuositet i framställandet av detsamma, jag håller på med ett porträtt av Marie-Antoinette…
   Ja, Nationalmuseum har varit en favorit för oss också, inte minst restaurangen Atrium. Vi vet inte riktigt vart vi ska ta vägen nu när det är stängt under renoveringen. :)
   Jag ska kolla upp M.C. Escher.

 2. Dreadlock skriver:

  Sök på ”Prerafaeliter ” i Googles bildsökning. Om du gillar Roslin´s kvinnoporträtt samt tillhörande kläder … Då kommer du att dåna …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.