33 anledningar blir demonstration

feminism419709_10151479415470345_1284634204_n Kampanjen har fått draghjälp av Facebook…

Kampanjen 33 anledningar varför feminismen behövs har nu lett till att en demonstration ska anordnas skriver Aftonbladet. Medarrangör är Rädda Barnens ungdomsförbund.

”– Jag har under lång tid blivit upprörd över hur kvinnor objektifieras och hatas i samhället. Det blir bara värre och värre och jag kunde inte längre sitta tyst. Hur mycket ska vi tolerera? Att inte göra något var för mig som att låta sexismen vinna, säger Sofia Zachrisson.”

Ja, det är den bilden som vi blir serverade i media. Att kvinnor är förtryckta och hatade. Maria Sveland och ett antal andra tongivande feminister lyckades i ett Uppdrag Granskning-program och efterföljande medieuppföljning sätta fokus på hur just kvinnor är hatade och hotade. Att Sveland sedan sysslat med att stämpla även befogad kritik och allehanda andra företeelser och människor vars åsikter hon ogillar som hat sedan något år tillbaka spelar väl ingen roll. Inte heller att manliga journalister också blir hotade och hatade, det är just kvinnorna vi ska bry oss om. Den senaste undersökningen om hat och hot mot politiker som utfördes av SvD, valde av okänd anledning enbart att fråga de kvinnliga politikerna.

Javisst, jobba med jämställdhetsfrågor och mot skeva kroppsideal och annat elände, men försök inte att samtidigt låtsas som att feminismen står för jämställdhet och inkluderar även männens problematik på området. Det gör den inte. Se hur den feministiska paraplyorganisationen Sveriges kvinnolobby resonerar kring relationsvåld här.

Apropå relationsvåld, här finns 10 saker du som man kan göra för att arbeta mot mäns våld mot kvinnor, länken hittad på 33 anledningars facebooksida. Själv är jag stark motståndare till kollektiv skuldbeläggning. Varför är dessutom detta enbart mäns ansvar och inte kvinnornas alls? Vilket ansvar tar man för de manliga offren för relationsvåld? Varför skriver man inte också en lista om ”10 tips till kvinnor för att motverka falska anklagelser om våldtäkt” till exempel?

Demonstrationen på Facebook

33 anledningar på Facebook

Mera om kampanjen:

Susannas Crowbar

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på 33 anledningar blir demonstration

 1. Mia. skriver:

  Du skriver så klokt, både i sak och ton.

  Och vad gäller partnervåldseländet så ja där är det bara att nöta på. Vill rekommendera denna för sans och balans.

  http://2homekids.org/ARTICLE%20-Differentiation%20among%20types%20of%20intimate%20partner%20violence1.pdf

  ”While there is very little systematic research on women’s Coercive Controlling Violence, there are a few qualitative studies that clearly identify it in both same-sex (Renzetti, 1992) and heterosexual relationships (Hines, Brown, & Dunning, 2007; Migliaccio, 2002). For example, Hines et al. (2007) found that 95% of the men calling the Domestic Abuse Helpline for Men reported that their partners tried to control them. And the tactics used by these women included all of the tactics identified in the Power and Control Wheel (with “use of the system” (offerrollen?) substituted for “assertion of male privilege” (fysik?).” (s. 482)

 2. MiT skriver:

  Och du skulle sett konspirationsteorierna som flödade om varför den blev blockad, terrordådet mot world trade center låg nästan i lä… Jag skrev detta på Aktivarum
  ”Tur också att hon som pratade för Facebooks räkning inte heter Löwengrip för då skulle foliehattarna åka ner över öronen på dem…”
  http://www.idg.se/2.1085/1.507475/darfor-blockerade-facebook-svensk-feministisk-sajt

 3. Kimhza Bremer skriver:

  Bra inlägg! Jag tycker ibland nästan synd om alla dessa vilseledda unga feminister. Börjar tro att det också har något att göra med den havererade svenska skolan. Kunskapsnivån är skrämmande låg.

  • Susanna Varis skriver:

   Det skulle inte förvåna mig. Numera basuneras ju de feministiska ”sanningarna” ut överallt och säkert även så i skolan. Minns bara de skolklasser som forslades iväg till Turteatern och uppsättningen av SCUM. Där hade man väl diskussioner efteråt (får man hoppas), men man kan ana vilken diskurs som rådde vid dem. Ungarna verkar lära sig att ifrågasätta en hel del, men jag antar att man lär sig att ifrågasätta från ”rätt” (feministiskt) perspektiv. Har man sedan inte de nödvändiga förutsättningarna vad gäller tidigare kunskap och läsförståelse så är man ett lätt offer.

  • robjoh skriver:

   Framförallt saknar jag att folk tänker kritiskt. Vet inte hur många av mina vänner har postat den där 33 listan utan att reflektera.

   Tror ingen av dem har logiskt utvärderat dem.

 4. Ulf T skriver:

  Det låter ju rätt konspiratoriskt det där att Facebook skulle ha blockat deras feministlänk – Schymann tyckte väl också att det sade något om Facebook – men den enkla förklaringen är ju att de försökte posta ett exempel på bild som Facebook redan blockat – och Facebook blockade den igen! Duh…

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det tror jag absolut är fallet. Facebook bygger ju också på inrapportering i sådana här fall, så någon moralist kanske har reagerat på någon bild de hade. Kanske den med vaginan (kan förstås vara annat också). En vän till mig (konstnär) hade ett naket bröst på en bild, hon blev avstängd i ett par veckor.

 5. Du vet väl att feministisk forskning tydligt visat att våld mot kvinnor är mäns ansvar och att våld mot kvinnor är mycket värre än våld mot män. Männen på jorden är som en enda stor organism – så om en man begår ett brott så är alla män ansvariga för det brottet. Och, som framkommit i genusvetenskapliga studier, så är det alltid kvinnor som drabbas värst av alla brott.

  • Susanna Varis skriver:

   Javisstja, jag glömde visst bort dessa obestridliga fakta som hyllmetrar av feministisk forskning bevisat. Vilken tur att Jämställdhetsfeministern bidrar med sina klarlägganden! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.