Skattetider

Taxes Kuvertet med deklarationsblanketterna kom hem i brevlådan för en tid sedan. ”Bra”, tänkte jag, ”då ska jag se till att deklarera i god tid så att det inte blir stress med det”.

Jag lade blanketten på en hylla, där jag hela tiden skulle se den, i arbetsrummet.

Sedan gjorde jag annat.

Sedan gjorde jag ännu mera annat.

Igår kväll, vid ca 21.30, satt jag i vanlig ordning med laptopen i vardagsrummet, fullt upptagen med ytterligare mera annat. På tv talas det om deklaration och jag frågar lite slött: ”När skulle deklarationen vara inlämnad egentligen…?”

”Senast vid midnatt ikväll”, säger Uffe.

Sedan minns jag inte så mycket mer. Pärm, blankett, siffror, miniräknare, panik, tunnelseende, telefonkö till taxi, ut till busshållplatsen, missa buss med en halv minut, ringa taxi igen, taxi försenad, taxi kommer, broöppning med en jättefärja i horisonten, Skattekontorets adress, där det enbart återfanns en brevlåda till Kronofogden och en till Beroendecentrum, panik, mera panik, taxi som kommer förbi och ropar ut en adress (stor bukett blommor till denne taxiförare), mera taxiåkning och…23.30 lägger jag ner kuvertet i brevlådan. Redan avsminkad och nattkräm i ansiktet och med träningsoverall på.

Jag hade en blankett som måste lämnas in, annars hade jag ringt in. Elektronisk legitimation fungerade inte att få genom Swedbank sist jag försökte, det blev bara fel hela tiden.

Vad lär jag mig av detta? Förhoppningsvis att deklarera på en gång blanketterna kommer nästa gång…men antagligen ingenting.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Skattetider

 1. PerH skriver:

  Förträngning.
  Varenda år samma paniska uppvaknande, är snart 70, här är problemet K4-blanketten för redovisning av konstiga fonder som jag inte visste att jag ägt och skickat för avveckling, handlar inte om några större summor typ 3.000 kr omsatt.
  Med bank-id är det lätt, behöver inte ge sig ut på vägarna för att hitta skattekontor i tätort.

 2. ha, ha, så väl jag känner igen detta! Men för mig brukar det vara deadlines för stipendieansökningar. Ytterst få tillfällen har det gett lön för mödan.

 3. En annan erik skriver:

  Dumpa swedbank! En usel bank.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag ska göra det. Igår slutade mitt hyfsat nya och icke-skadade bankkort att fungera, lite lagom till att jag skulle betala hos frisören. Turligt nog var Uffe där och kunde betala. Sedan skulle jag ta ut pengar och kortet funkade inte där heller (ibland kan det ju bara vara problem med sådana där små butiksapparater). Jag gick till bankkontoret mittemot NK i Stockholm. Efter en halvtimme kunde jag göra en beställning på ett nytt kort och jag kommer att få kortet om ca (tadaa) tre bankdagar, dvs på onsdag i nästa vecka. ”Jaha, men jag behöver ta ut pengar, vi ska åka iväg…”. ”Ja, då finns det ett bankkontor här alldeles om hörnet…” Visar sig alltså att jag måste gå till ett annat bankkontor för att få ut kontanter. Jag ville höra om öppettiderna i Södertälje. Visar sig att det inte finns kontanter i Södertälje. Det är ett skämt. Och det här ska jag betala pengar för? Noll ränta på lönekontot men jag får glädjen att betala årligen för att kunna ta ut mina egna pengar. Eller inte kunna, som i det här fallet. Jag ska kolla runt bland nischbankerna för lönekontot. Sparandet har jag i en sådan redan sedan länge…

 4. Ulf E skriver:

  Jag ringde en två timmar innan midnatt…

 5. Chade skriver:

  Jag tror att du skulle kunna göra följande nästa år när du hamnat i samma läge:

  1. ring in din deklaration under 2 maj.
  2. Gör färdigt din deklaration med K4 och andra roliga blanketter.
  3. Skicka in den fullständiga deklarationen dagen efter.

  Fördel: ingen förseningsavgift då du inkommit med deklaration i tid. Förvisso felaktig, men det vet ju inte Skatteverket och du frivilligt gör en rättelse senare så kan du inte bli skattetillägg (med undantag för nedan):

  Nackdel: om Skatteverket ställer frågor till dig innan din komplettering kommit in så riskerar du skattetillägg om din första deklaration medför lägre beskattning än din riktiga deklaration.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack för tipset! ja, det är ett alternativ, men jag hyser fortfarande hopp om att jag nästa år ska vara ute i god tid. Men blir det som det brukar ska jag komma ihåg det här… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.