Jean Paul Gaultier på Arkitektur- och designcentrum

Ytterligare en härlig dag då inga måsten låg i vägen för ett besök i Stockholm och utställningen Jean Paul Gaultier – From the sidewalk to the catwalk på Arkitektur- och designcentrum. Först laddade vi på med energi på Hermans vegetariska på Södermalm och därefter gjorde vi ett litet ärevarv på Djurgården på grund av att även min hjärna tagit ledigt och det enda jag hade noterat i adressväg att det var något med skepp. Men det gjorde inget, vi behövde ändå en liten promenad efter den massiva mängden av mat på Hermans.

DSC_0424-50 DSC_0427-50 Promenix genom Södermalm…

DSC_0428 DSC_0430-50 Av misstag (fråga inte) köpte jag även var sin chokladtårtbit till kaffet. Min hjärna Är verkligen på semester…

DSC_0431 DSC_0433-50 Dagen till ära har jag min klassiska Gaultier-sjömanströja…

DSC_0435-50 Grönan

DSC_0436-50 Karl X Gustaf framför Nordiska muséet. 

DSC_0437-50 DSC_0438-50 Djurgårdsbron

DSC_0440-50 DSC_0441-crop Till slut hade vi irrat oss fram till Arkitektur- och designcentrum, som visade sig ligga inhyst i samma hus som Moderna muséet…

DSC_0443-50 En av Petra Medes schlagerblåsor

DSC_0446-50 DSC_0447-50 ”The Odyssey of Jean Paul Gaultier” – den första avdelningen. Kryckor för sjöjungfrun…skyltdockorna hade gjorts levande med mimik och röster. En film projicerades på varje dockansikte och detta gav ett förvånansvärt verkligt intryck. Några av dockorna sjöng eller uttalade fraser.

DSC_0448-50 Jean Paul Gaultier fanns också i rummet och berättade om sin odyssé…

DSC_0450-crop-50

DSC_0451 Klänningarna i det första rummet var mina absoluta favoriter med sin renässansinspiration. fotografierna gör dem knappast någon rättvisa. Klänningen längst fram har burits av Kylie Minogue.

DSC_0453-50 DSC_0454-50 Det blödande hjärtat…

DSC_0456-50 Män i kjol del ?

DSC_0457-50 Ett exempel på de berömda strutarna

DSC_0458-50 Gaultier har samarbetat med Madonna vid ett flertal tillfällen. Här guldkorsetten som hon bar under den famösa onani-scenen i showen under Blond Ambition-turnén…avdelningen heter The Boudoir

DSC_0459-50 Här fanns ingen glasruta. Jag hade kunnat röra vid Madonnas plagg…

DSC_0460-50 Skissen för scenkostymen

DSC_0462-50 Lille Jean Pauls nallebjörn Nana, som fick den första Gaultier-strut-bh:n någonsin. Samt lite läppstift och ögonskugga…

DSC_0464-50 Mera Madonna

DSC_0466-50 Mask med trompe l´oeil-effekt

DSC_0467-50 Snygg bondage-tema. Mycket goth.

DSC_0465 Också väldigt goth…

DSC_0468-50 I beskrivningen nämndes bandet Les Rita Mitsouko, men även Nina Hagen har burit denna, eller en mycket lik klänning…(näpp, hittar ingen bild på detta på nätet så jag får väl plocka en från min inspelning av hennes framträdande på Right Livelihood Awards anno dazumal…)

DSC_0469-50 Avdelningen Skin Deep, där även ett par kreationer burna av Dita von Teese fanns…är den här det som på engelska kallas för birthday suit?

DSC_0471-50 DSC_0472-50 Punk som påminner mycket om Vivienne Westwood och mycket riktigt; många av sakerna kommer från den ursprungliga butiken Sex. Den nedersta påminner om hur Pia och jag under punkåren tillverkade smycken av skrot från Scania där vi sommarjobbade och av mynt, säkerhetsnålar, kapsyler, dragkedjor etc. Sopsäcken får mig att tänka på när jag tapetserade väggarna i mitt rum med svarta dito för en dramatisk effekt. På dem satte jag upp affischer. Den perioden varade dock inte jättelänge, vill jag minnas… :)

DSC_0473-50 Gala-punk

DSC_0475-crop Så klart kunde jag inte låta bli…

Allt som allt slog utställningen mig med häpnad. Kläderna är verkligen magnifika live. De animerade dockorna, catwalken, alla de olika teman som behandlades gav sammantaget en rik upplevelse. Det var också en speciell känsla att se många plagg som närmast blivit kändisar i sig, som till exempel guldkorsetten, i verkligheten och på mycket nära håll. Haute couture-plaggen är konstverk med hundratals arbetstimmar bakom sig och allt sys för hand och det syns. Vill man uppleva de här kreationerna på rätt sätt så ska man se dem på plats.

DSC_0480-50 DSC_0481-50 Vi planerade att toppa allt med att gå på bio och begav oss därför till Hötorget och Sergel Plaza. Utbudet visade sig dock vara fullständigt ointressant och det blev en resa hem till Stockholms New Jersey istället…

Artiklar:

DN Plus

SvD

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i genusvetenskap, goth, historia, Inspiration, Konst, kultur, Mode, musik, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.