Dagen före Obama

Föst blev det en tripp till ABA på Wennergren Center för att hämta en st Green Fairy på akryl, beställd vid utställningen:

317502_293158714030815_2006271030_n Green Fairy på 10 mm akryl. 25 x 35 cm. 1100 SEK. Finns i fler storlekar. Hål för distanser. 

Sedan blev det fika på Nybergs konditori:

DSC_0490-50-crop-sepia

Våra vanor är sena och livrustkammaren med utställning om Drottning Kristina stängde redan 17, så det fick bli Moderna Muséet…

DSC_0495-50 Djurgårdsfärjan till Skeppsholmen. Vi undvek city, som redan håller på att stängas av inför Barack Obamas besök i Stockholm imorgon.

Roy-Lichtenstein Roy Lichtenstein, Image Duplicator. 1967.

Oyvind-FahlstromEsso-LSD67 Öyvind Fahlström, ESSO-LSD. 1967 

Pop1 Pop2 Utställningsvyer. Bilder från Omkonst

Jag tycker om lekfullheten i popkonsten. Det kommersiellt utmejslade och perfekt habegärskapande formspråket fängslar ögat och drar betraktaren till sig. Det är inte en slump att ex vis Warhol startade sin karriär som reklamskapare. Inriktningen andas den framtidsoptimism som rådde under 50- och 60-talen, men inhyser också en del konsumtionskritiska element. Den plastiga, teknikspäckade, nya tiden behandlas med en skräckblandad förtjusning.

Vardagsföremål kan bli konst, kan vara konst, alltsedan Duchamps Fontän. Men ändå är ju inte vad som helst konst. Det som benämns konst ska skapas av en konstnär (person utbildad eller på annat vis meriterad för detta), bedömas av experter, ställas ut och säljas. Det är ett institutionaliserat begrepp. Wikipedia säger så här (130904):

1900-taletspostmodernism förkastade idén om att konsten skulle ha ett egenvärde eller ”inre kärna och mening”. Detta har förändrat synen på konstens ”äkthet” och frågan om ”god” och ”dålig” konst. En enda definition av konstbegreppet anses allmänt inte längre möjlig att åstadkomma, åtminstone inte utifrån estetiska kriterier eller konstverken själva. Ett samtida konstbegrepp är det så kallade institutionella konstbegreppet, som bygger på cirkelargumentet, att det som konstvärlden behandlar och benämner som konst är konst. I dagligt språkbruk tenderar frågan ”är det här konst?” snarare betyda ”är detta god konst?”.”

Just detta märks även i utställningen Pop Konst Design. Varför är det här konst, men inte det där? Svaret ligger i att konstvärlden valt att kalla det ena för konst men inte det andra. Här börjar också vem som skapat och vem som bedömt få tyngdpunkten.

Jag föreslog en gång en alternativ definition på konst, men fick mothugg om att min definition var för vid. Det kanske den är, men mera sympatisk. ;)

Från Skeppsholmen vidare mot Södermalm och ett plötsligt sug efter hamburgare ledde oss till puben Black and Brown Inn:

DSC_0496-50 DSC_0497.50 DSC_0500-50 DSC_0502-50

Ett gott ölsortiment, fantastisk burgare, mycket god service och en atmosfär som för ett kort ögonblick kan bota den värsta londonabstinensen.

DSC_0503-m Sista semesterveckan har hittills varit mycket fin!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, Inspiration, Konst, kultur, Marilyn Manson, Okategoriserade, politik, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Dagen före Obama

  1. pelle2 skriver:

    Ser ut som om ni hade en skön dag och kväll. Kul konst också :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.