Feministiskt på Bokmässan

MoranCaitlin_F_ChrisFloyd_top Caitlin Moran. Foto: Chris Floyd

Feministikonen Caitlin Moran samtal med Hanna Fahl i DN (var annars?):

”Även om man stirrar det vita patriarkatet rakt i ögonen så finns det ingen poäng med att skrika och attackera det, man vill ju få över dem på vår sida! Jag försöker göra det coolare att vara en fredsälskande vänstervriden överviktig liberal kvinna, än att vara en rövhatt till man. Och när jag ser filmer som ”Bridesmaids” och Lena Dunhams ”Girls” bli populära känner jag: nu händer det. Nu gör vi det.”

Vad är det här patriarkatet för något? Få över dem på vår sida? Moran verkar tala om en grupp människor. I många sammanhang menar man från feministiskt håll att patriarkatet är en struktur som dessutom sägs missgynna både män och kvinnor. Hur får man en struktur över på sin sida? Nej, feminister attackerar ju inte män, de attackerar ”manligheten”. Nej, feminister attackerar ju inte dig som man, de attackerar ”patriarkatet”. Alltför ofta låter dock formuleringarna som att man i själva verket talar om…ja, män i största allmänhet.

Nästa mening är om möjligt ännu märkligare. Vänstervriden liberal? Rövhatt till man? jag tycker semantiken är svårtydd (utlänning som jag är). Rätta mig om jag har fel men i mina öron låter det som att alla män är rövhattar i den här meningen. Om hon nu menar en specifik grupp män som är rövhattar, vem tycker att de är coola bortsett från tonåringar och kvinnor som ska rädda dem med sin kärlek? Slutsatsen är ändå att hon vill göra det coolare att vara en särskild sorts kvinna än en särskild sorts man (kvinnan vald enligt hennes egna, förment sympativäckande preferenser och mannen vald enligt de värsta kriterierna).

Lycka till med att locka över strukturerna.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Feministiskt på Bokmässan

 1. Ekvalist skriver:

  Träffsäkert som vanligt! Väldigt avslöjande citat.

 2. robjoh skriver:

  ”Jag försöker göra det coolare att vara en fredsälskande vänstervriden överviktig liberal kvinna, än att vara en rövhatt till man”

  Personligen försöker jag göra det coolare att faktiskt producera något än att hoppa på andra. För det är ju så bra att vara en fredsälskande vänstervriden överviktig liberal kvinna som endast sysslar med kulturella gärningar. Allt detta medan arbetande män och kvinnor bygger upp den infrastruktur som den fredsälskande vänstervriden överviktig liberal kvinnan behöver.

  Jag börjar bli jävligt trött på människor som gnäller på andra som de är kraftigt beroende av.

 3. Jonte skriver:

  De män som tonårspojkar tycker är coola är samma män som kvinnor tycker är sexiga.

 4. Adam Bek skriver:

  Kanske finns nyckeln i den inledande meningen i citatet:
  ””Även om man stirrar det vita patriarkatet rakt i ögonen…”

  Förmodligen stirrar hon mest hela dagarna. Allt är patriarkat om det inte är bra. Ser man något man inte gillar så är det patriarkat. Och vitt är det dessutom.
  Det är klart att om man bara sitter och stirrar så stannar hjärnan till slut och ut slipper små rövhattar till ord, såväl vita som svarta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.