Sveriges Kvinnolobby utmärker sig

Sveriges Kvinnolobby (paraplyorganisation för Sveriges kvinnoföreningar), vars rekommendationer till regeringen jag bloggat om här:

123 och 4

utmärker sig igen som en mansfientlig organisation:

sveriges_kvinnolobby_klippakuken_02_2013-09-14-135203 Bilden verkar dock nu ha blivit bortplockad. En hashtag #klippkuken har skapats på Twitter…

Bloggarna En Stilla Undran  1 och 2 , ToklandetEkvalist och Bashflak har redan rapporterat om detta.

Det är stötande att en organisation som får finansiering genom skattemedel och agerar rådgivare för regeringen visar den här graden av dåligt omdöme. Å andra sidan kanske det inte är så märkligt; i sina råd till regeringen vill man uttryckligen att det inte ska talas om någon annan form av relationsvåld än ”mäns våld mot kvinnor”. En avhumaniseringsprocess är, som vi känner till, det första steget när man vill få soldater att slå ihjäl fienden eller när man vill förespråka andra otrevligheter mot utvalda grupper. Det gäller att få soldaten eller de underlydande att tänka på de tilltänkta offren som saker, inte som människor med känslor och tankar, några att identifiera sig med. ”Klipp kuken” följer naturligt efter en sådan process. Män kan inte vara offer, de är förtryckare och för övrigt förtjänar de bara våld eftersom det är män som är i majoritet inom dem som utövar våld, resoneras det ofta i radikalfeministiska sammanhang. Våld mot en man blir på så vis något eftersträvansvärt, något bra. Att det finns människor som lika lätt som exemplet ovan faller in i leden och som är beredda att skandera vilka antihumana budskap som helst är skrämmande.

Kimhza Bremer skriver mycket bra om feminism och avhumaniseringen bland annat här.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Feminism - referensinlägg, genusvetenskap, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Sveriges Kvinnolobby utmärker sig

 1. enstillaundran skriver:

  Tack för länkningen!
  Jag ska genast läsa dina inlägg om SKL. Så klart har de utmärkt sig tidigare, men jag var inte medveten om alla tokerier.
  Bra jobbat!

  • Susanna Varis skriver:

   Tack! Bra jobbat själv, förresten!

   • enstillaundran skriver:

    Nu har jag kommit igenom dina tidigare inlägg som du länkade till. Imponerande jobb på flera plan. Att du bara orkade! Att du lyckades hålla dig saklig! Att du hittade så många viktiga punkter att punktera! Etc.

    Jag är ny i gamet och har bland andra dig att tacka för att jag ens började.

    Keep up the good work!

    • Susanna Varis skriver:

     Ojdå, tackar! :)
     Trevligt att det uppskattas eftersom det tog en del tid. Jag tyckte dock att det var viktigt att visa vad paraplyorganisationen för Sveriges kvinno-organisationer har för agenda. Jag tror att många människor har en ganska annorlunda bild av vad feminism är än vad den i dessa dagar har kommit att bli.
     Så roligt att höra att även jag har inspirerat dig till att börja blogga! Nu blir jag smickrad… :)

 2. Jonte skriver:

  Det visar hur normaliserad misandrin är i de kretsarna när Sveriges Kvinnolobby lägger upp en sån bild på sin twitter utan att ens reflektera över det. Det fanns inte i deras föreställningsvärld att någon skulle reagera på detta. Och mig veterligen har ingen feminist heller reagerat ännu.

  • Mangan skriver:

   Håller med. Minnet är kort i de där kretsarna och det är mest sin mediala och politiska status de bevakar. Den feminism som är verksam, som syns och hörs i Sverige idag har inte mycket att göra med den slags kvinnokamp som fanns bortanför 1990, eller med debatten i andra länder utom på sina håll i USA. Det handlar om ett ghetto av arroganta gnällspikar som vet att de inte blir motsagda om de ropar att alla män är våldtäktsmän, att det är förtryckande att leva ihop som hetero eller att man ska ha skatt på snoppen etc – eftersom redaktioner och pr-byråer av rena marknadskäl vill ha ”unga, arga tjejer”.

   Jag kan mer om Simone de Beauvoir eller Mary Wollstonecraft än många av de här brudarna, de har i första hand Rihanna, Andrea Dworkin, Liza Marklund och Valerie Solanas som förebilder.

 3. Pingback: En feminism bortom förnuft och anständighet | Kimhza Bremers Bodega

 4. Pingback: Dags att klippa kuken | En stilla undran

 5. Pingback: Sprätta fittan | Bashflak

 6. Roffe skriver:

  Detta är bortom all sans och vett! Helt fartblind feministisk könschauvinism.
  Det är dessutom skattesubventionerat, hur långt ska vi låta oss fösas?

  A pro pos något helt annat:
  I dagens Metro S-holm kunde vi i dag läsa en rubrik på förstasidan som säger att kvinnor är förlorare även i pendeltrafiken då den är sen. Kvinnor är alltid förlorare och männen förövare? Även när kvinnor utför trafiken eller när män är resenärer?
  Intressanta statistiska tolkningar som vi med samma logik kan föra över på andra grupper och liknande frågor och dra samma (idiotiska) slutsatser?
  Det vore dock under min värdighet så jag avslutar här.

 7. Malte Skogsnäs skriver:

  Feminismen borde omedelbart klassas som en sjukdom.

 8. Kjell skriver:

  Hmm… jag försöker komma på något välvilligt sätt att tolka denna ”kampanj”… men jag fixar det inte.

  Jag kan förstå att enskilda kvinnor som drabbats av våld från män (eller kvinnor för den delen) kan bli hatiska mot alla män. Just det där ”alla” är dock knappast lämpligt i längden, och att en organisation står bakom det är helknäppt, även om de står på de utsatta kvinnornas sida. Trams.

 9. Pingback: Vad får folk att ställa upp på sånt här? « Toklandet

 10. Pingback: Klipp kuken! Jämställdhetsfeministern stöder Sveriges Kvinnolobby | Jämställdhetsfeministerns blogg

 11. Pingback: Sveriges Kvinnolobby om Nordiskt Forum 2014: Dags att klippa kuken | Aktivarum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.