Var är Halloween?

Jag är ju en monsterdiggare och sysslar dessutom med skräckkonst. Varje år hör jag folk klaga om att Halloween bara är ett kommersiellt jippo, skapad för att glädja handeln. (Jul, påsk och midsommar är ju, som vi vet, helt befriade från kommers).

Jag vill gärna fira halloween både med skräckfilm, utklädnad, pynt, trick-or-treat, godis och sedan en mera andaktsfull del på Allhelgonadagen med besök på gravar och dylikt. Fin tradition för att fira hösten, livets cykliska förlopp, minnas de döda och kanske umgås med känslor som rädsla och sorg under lustfyllda och vad ska man säga, kontrollerade, former.

Därför var jag nere på byn i jakt efter halloweenpynt som det förmodas krylla av i handeln. Tji fick jag. Lite orangea lyktor på Indiska, en del barnprylar på en leksaksaffär och en ca 1 meter bred pappmonter med lite krafs i på Åhléns var dagens resultat. Julen däremot…den breder redan ut sig både på Hemtex, Indiska och Åhléns:

DSC_0431-50 Julen, bara ett kommersiellt jippo för att glädja handeln?

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i goth, historia, kultur, Okategoriserade, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Var är Halloween?

  1. dolf skriver:

    Tja, Halloween är väl som Valentine, en amerikansk tradition som snarast får ses som ett jippo här, ännu så länge. När jag var liten klädde vi ut oss på påsk. Halloween var något helt okänt.
    Och på tal om att minnas de döda, nu vet jag inte riktigt vilken generation du tillhör, men med tanke på vad jag vet om din konstsmak rent generellt antar jag att Lou Reed är bekant. Han gick tydligen bort idag. R.I.P.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.