Tove Lifvendahl, ett ljus i mörkret

Foto_Tove_Lifvendahl

Foto: Heléne Lovelace

SvD.s relativt färska chefredaktör Tove Lifvendahl har från första början varit bra och utmärker sig som ett ljus i mörkret även idag på ledarsidan:

”Det tycks finnas många som är beredda att hiva äganderättens principer överbord, för att åstadkomma en jämnare könsbalans i styrelserummen hos börsnoterade bolag. Till dem har jag några frågor:”

[…]

”För det tredje: eftersom ni vill att staten bör reglera sammansättningen av styrelser i privata bolag för att jämställdhet mellan könen enligt er är så viktigt att det motiverar principbrottet, bör inte också staten göra detsamma i alla för landet centrala funktioner såsom exempelvis förskolan, skolan och den högre utbildningen, de politiska partierna, fack och andra intresseorganisationer, försvaret, massmedierna och kulturinstitutionerna?”

Äntligen!

I samma tidning kan man dock i ekonomidelen läsa om kvoteringens förträffligheter (lägger in en länk om och när artikeln dyker upp på nätet).

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tove Lifvendahl, ett ljus i mörkret

 1. Kristian skriver:

  Utmärkt!
  Ludvigsson igår var också bra:
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/11/25/aven-schyman-ogillar-kvotering/

  ”Kvinnorörelsen handlade ursprungligen om kvinnors rätt att bli lika fullvärdiga medborgare som männen. […] Med tiden förvreds perspektivet och krav på särlagstiftning ersätta de om lika rättigheter.”

  Hon nämner även den nedlåtande och förolämpande inställningen:
  ”De som förespråkar kvotering återkommer också mycket riktigt till att beskriva kvinnor i exempelvis styrelser som Representanter för andra kvinnor. Även kvinnor som är politiker anses av någon anledning representera kvinnor i största allmänhet
  […] gör varje kvinna utbytbar. Så länge du är kvinna är det tillräckligt, eftersom det är den representerande uppgiften man är ute efter.”

 2. Jan E skriver:

  Ja, Lifvendahl är ofta bra, men du vet väl att hon understundom använder pronomenet ”hen”? :)

 3. Jonte skriver:

  SvD:s ledarsida har länge varit ett ljus i mörkret nu. Hoppas det smittar av sig på tidningen i övrigt.

 4. Dreadlock skriver:

  Tove Lifvendahl recenserade årets August-pristagaren Lena Andersson redan 2006 med Lenas dåvarande boksläpp ” Du är alltså svensk ?” .

  http://www.fokus.se/2006/03/tove-lifvendahl-om-diskriminering/

 5. Pingback: Alice Bah Kuhnkes kamp mot Sveriges pojkar fortsätter | Jämställdhetsfeministerns blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.