Förhör med Skavlan

Förste förhörsledare Kristin Lundell rapporterar i dagens SvD från sitt förhör med den norska programledaren Fredrik Skavlan. Rapportens beteckning är ”är du tuppen i hönsgården?” och har genomförts med anledning av tveksamheter kring F. Skavlans ideologiska övertygelse. Lundell förhör Skavlan om ett par ur ideologisk synvinkel tveksamma intervjuer och skämt som förekommit i programmet och kartlägger vidare Skavlans bekännelse till den rätta ideologin med frågor som ”Är du feminist?”, ”Och du använder dig av ordet feminist?” och ”Vad lägger du i ordet feminist?”. Den praktiska tillämpningen av den ideologiska övertygelsen undersöks med frågorna ”Du har ju en ett och ett halvt-årig dotter hemma. Har du varit föräldraledig?” och ”Var du föräldraledig med dina tre äldre barn?”. När intervjun med den utpekade avfällingen bedömts ge tillfredsställande resultat överlämnas en present, Nina Björks Under det Rosa Täcket, för att den misstänkte ytterligare ska kunna stärka sig i sin övertygelse. Avdelningen för ideologisk renlärighet inom media nöjer sig med detta för stunden, men kommer att övervaka den intervjuades fortsatta gärning.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genus, genusvetenskap, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, religion, TV och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Förhör med Skavlan

 1. enstillaundran skriver:

  Skavlan svarar kontrollerat, initierat och lugn. Hans redaktion består till stor del av kvinnor, han intervjuar över 40% kvinnor och han verkar över lag ha grundlig respekt för kvinnor.

  ”Är det så att du är missförstådd, Skavlan?

  – Ja! Av dig! Ibland känner jag mig lite så – åtminstone när jag inte känner igen mig i det som jag kritiseras för. Jag förstår om man kan tycka att en intervju blir dålig – ibland blir ju intervjuer dåliga. Vi klipper bort ungefär tjugo minuter av varje program och jag är väldigt sällan nöjd med programmen. Men det har aldrig något med en underliggande sexism att göra.”

 2. AV skriver:

  Den som hade störst orsak att ändra sin åsikt var väl Kristin Lundell.

 3. Kristian skriver:

  En gång handlade journalistik om vad som hade hänt. Därefter blev det mera om hur de intervjuade ”upplevde sin situation” (som salig Ehrenmark sade).

  Det här ett lite nytt och spännande format, det känns som om intervjuaren pekar på rätt åsikt och fråga om intervjuobjektet håller med. ”Förstår du eller måste vi operera,” som Galenskaparna sa.

 4. George Takács skriver:

  Eller som man brukade säga i Sovjet och de forna Öststaterna: ”Din attityd är noterad”.

 5. Pingback: Vanlig feminism | WTF?

 6. michael skriver:

  Ja vad Lundell menar är att Skavlan gör fel när han intervjuar han ska intervjua som Lundell gör.Alltså alla måste ha en vit medelklass kvinnas perspektivs på frågorna annars blir det inte mångfald.

  • Susanna Varis skriver:

   Skavlan ska med ord och handling visa att han bekänner sig till den feministiska tron. Visst, jag håller med om att skämtet om de prostituerade var plumpt och borde kanske ha klippts bort, men det är ju heller inget som Skavlan försvarar. Resten av anklagelseakten går helt ut på att fastställa halten av feminism i det Skavlan gör och att bedöma honom efter det.

 7. Jan skriver:

  Lundellskan borde förhöras under sektionen ”vi som saknar utbildning men som ändå fått en gräddfil till de stora tidningshusen eftersom vi är barn till kändisar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.