Kvinnoseparatism fint – herrklubb unket

Slänger in denna artikel i all hast:

”Genusvetaren Vanja Hermele kallar på gp.se Konstnärsklubbens exkluderande av kvinnor oacceptabelt, omoraliskt, möjligen också olagligt.”

Självklart är all exkludering av kvinnor oacceptabelt, omoraliskt och möjligen olagligt. All exkludering av män däremot är enbart befriande, stärkande och rekommenderat…eller?

”Eva Nikell arbetar på DO:s utvecklingsenhet med könsdiskriminering som särskild kompetens. Enligt henne kan stadgar i en ideell förening egentligen aldrig vara olagliga eftersom det är upp till medlemmarna själva vad de vill ha för slags förening, enligt föreningsfrihetsprincipen.”

Exempel på förening för kvinnliga konstnärer: Konstnärshuset

Exempel på kvinnoseparatism: Kvinnoseparatistisk torsdagIkväll portar vi männen från vår klubbkvinnoseparatistisk fest på India däckKvinnoseparatistiskt forumkvinnoseparatistiskt första maj (med fina slagord som: ”Sexist – nu är det kört” och ”sexist – nu ska du dö”), VASS förklarar varför kvinnoseparatism är fint men mansseparatism är hegemoni, ROKSMotkraftOFOG – Cynthia Cockburn förklarar varför kvinnoseparatism är viktigt…osv osv, internet svämmar över av exempel.

SUF:s kvinnoseparatistiska demonstration på Medborgarplatsen 2011 (Good night male pride står det på banderollen):

suf

”Trummorna börjar slå, en eldslukerska står på trappan till Debaser och sprutar ut glödande lågor i luften. En grupp kvinnor dansar och rör på varenda kroppsdel. Alla ser lyckliga ut. Alla är hoppfulla. Alla vet att det här är vår stund.

– Det är männen som förtrycker. Det är kvinnorna som blir förtryckta. Vi har en kvinnoseparatistisk demonstration för att distansera oss från förtryckarna, säger en talare i megafonen.

Gensvaret är öronbedövande. Häpna miner avslöjar att några förbipasserande aldrig hade trott att kvinnoröster kunde låta så högt. Men det blir högre.”

Ja, varför krångla till det när det blir så mycket enklare i svartvitt?

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Kvinnoseparatism fint – herrklubb unket

 1. Lavazza skriver:

  Vi är nog många som skulle kunna tänka oss att skänka en slant till en separatistisk ö för feminister, bara de håller sitt ord och stannar där.

  Fast tanken är nog att de ska kunna röra sig fritt men samtidigt ha egna zoner, som andra inte får beträda och som andra inte får ha.

 2. AV skriver:

  Logik är inte deras gren. Om alla kvinnor går in i ett rum och är separatistiska har de själva skapat enkönade manliga miljöer, vilket de sa var dåligt. Eller ska de lämna några systrar kvar?
  Det är verkligen synd om människorna.

 3. Jonte skriver:

  Meh, har du inte fattat? För att könsmaktsordningen…

 4. michael skriver:

  Påminner om vit makt rörelse som även dom är varma anhängare av separatism.
  Susanna.
  Jag gissar att du inte skulle släppas in i dessa enkönade rum eftersom du envist håller fast vid att du är en biologisk levande varelse med ett stort hjärta och fria tankar och inte en social konstruktion likt en gynoid.
  Och systraskapet passar inte kvinnor med egen vilja som vill hitta sina egna stigar genom livets snårskog,där dom står som packade sillar utan någon större chans till fritt spelutrymme där om man vill vända sig till ny horisont så måste alla göra det kollektivt.
  Självklart blir dom då avundsjuka på dig när dom ser dig strosa omkring fritt och betrakta världen nyfiket med båda ögonen,vilket ger djupseende till skillnad mot deras enögda vilket gör världen platt.
  Och likt riddar Kato vars hjärta var en sten och därför ville att allas hjärtan skulle bli till sten,så skaver det i deras bröst att du inte vill hata män eftersom det kan så tvivel i andra kvinnor,att hat kan vara fel,att sten kan vara fel,att ett levande pulserande medmänskligt hjärta kan vara rätt.

 5. Pelle2 skriver:

  Ja,det där har fascinerat mig länge. Kommer ihåg när feministerna gnällde på mansklubbar som frimurarna mfl och att de inte fick åka vasaloppet och hur hemskt det var att kvinnor var uteslutna från dessa sammanhang. På senare år har det ju blivit vanligt att det anordnas motionslopp för kvinnor som t.ex tjejmilen och Vårruset och det förväntas vi alla applådera för kvinnorna behöver ju ett eget sammanhang där de inte behöver riskera att stöta ihop med de hemska männen.
  Det finns ju också klubbar enbart för kvinnor.

  Vänsterpartiet har ju tagit det ett steg längre där de pratar om att kvinnorna skall vara vaksamma när män samlas i enskild grupp medan kvinnorna skall uppmuntras att samlas enskilt och separerat från män.Dom skrev väl också förklenande att de inte kunde se någon mening med att män träffas enskilt och att det åtminstone skulle finnas någon kvinnlig genuskommisarie med som övervakade männen.

  En skara hycklare och dubbelmoralister är vad dom är feministerna..

 6. Pingback: Kränkta feminister | Juggen reflekterar över intryck

 7. vladimir oravsky skriver:

  Ett bildbevis kan vara lika talande som några nerskrivna argument
  Bevis nummer 1:
  Biljett: MÄN
  Sektion: MÄN. Max 49 stycken
  Sektion: KVINNOR (79)
  http://i298.photobucket.com/albums/mm268/susanna8610/Misc/SCUMbiljett.jpg
  Bevis nummer 2:
  Män som väntar på att bli insläppta till SCUM-manifestet. Kvinnor är (o)naturligtvis redan inne i spellokalen. Foto © Vladimir Oravsky
  http://i298.photobucket.com/albums/mm268/susanna8610/Misc/SCUMMaumlnsomvaumlntarparingattbliinslaumlpptatillSCUM-manifestet_FotoVladimirOravsky.jpg
  Jag såg SCUM-Manifestet med en av mina döttrar. Fast det vore mera korrekt refererat om jag skrev att en av mina döttrar och jag gick tillsammans till teatern för att se SCUM-Manifestet, men vid ingången blev vi slitna från varandra, den ena av oss radades till en grupp, den andra till en annan. Känner du igen beskrivningen? Om inte så försök frammana för dig en inre bild från Buchenwald, Auschwitz, Bergen-Belsen, Mauthausen, Sobibór, Treblinka, Natzweiler-Struthof, Chełmno, Ravensbrück, Majdanek et cetera. Fast du kanske har svårt med denna jämförelse eftersom du kanske inte ens var född på den tiden eller du kanske var född i Sverige och Sverige klarade sig galant från Andra världskrigets banaliteter, eftersom Sveriges beredskap var god, som dåvarande statsminister Per Albin Hansson uttryckte det i sitt beryktade beredskapstal.
  vladimir oravsky

 8. Pingback: Könskrigare | WTF?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.