Anonyma trakasserier och mobbning

IMG_0231Jag, ledig från skolan och ute med en kompis…därför glad. 1981?

Mobbning och trakasserier är ju tyvärr ett alltid lika aktuellt tema och om detta kunde spaltkilometrar skrivas. Nya tider med ny teknik erbjuder den som vill förpesta en medmänniskas tillvaro fler och fler sätt att göra detta på. Som jag berätta om någon gång tidigare var min egen tillvaro i mellan- och högstadiet en träskvandring av kontinuerliga magplågor och huvudvärk inför de dagliga interaktionerna med de emotionella krymplingarna till skolgårdsmobbare. På den tiden fanns dock inte de mångfacetterade tekniska möjligheterna till trakasserier på global nivå och 24/7, som det gör nu. Jag kan inte ens föreställa mig hur livet kan te sig för någon som blir mobbad idag, med kränkningar som tränger sig in i tillvaron med hjälp av internet och mobiler. Kränkningar som även kan komma i anonym form. Situationen måste vara fruktansvärd, en skuggboxning mot ansiktslösa förövare.

Trakasserier och mobbning ska förstås polisanmälas, något som många skolor i kampen om eleverna är sorgligt usla på (precis lika usla som skolor genom tiderna har varit på att hantera mobbning). Tyvärr finns dock inte alltid resursena där för att komma till rätta med problematiken. Utöver samhällets instanser finns numera företag som kan anlitas för att kartlägga och dokumentera till exempel anonyma trakasserier, exempelvis företaget CPG Security. Utöver dokumentation torde en kunskap om plågoandens identitet öka styrkeförhållandet till den trakasserades fördel. Tack och lov är det plågsamma dagarna för min egen del över sedan länge, men skulle jag hamna i en liknande situation igen skulle jag inte tveka att använda mig av tjänster som dessa.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade, politik, skolan och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Anonyma trakasserier och mobbning

  1. Det borde vara nolltolerans mot mobbing! Men det verkar som om dagens skola inte klarar det. Den har ju till och med problem med att skydda lärarna från eleverna.

    • Susanna Varis skriver:

      I dagens skola finns inte en tillstymmelse till disciplin, något som ändå kunde finnas fram till 70-80-tal. På min tid gjordes knappast något åt mobbning heller. Den mobbade kanske fick byta skola om situationen var för allvarlig. Jag tycker att det är jättebra att organisationer som Friends existerar idag, då fanns det verkligen ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.