Traditionellt för Schyman

gudrun01I en artikel i Metro nyligen berättar F!:s partiordförande Gudrun Schyman om att hon hade blivit barnmorska om hon inte hade blivit politiker. Man kanske kan anta att hon kände att politiken var så pass viktig att hon prioriterade bort det hon egentligen ville göra, men är inte barnmorska ett högst traditionellt kvinnligt yrke? Om Schyman ville välja ett så typiskt kvinnoyrke, varför tror hon att väldigt många kvinnor inte vill göra det? Från radikalfeministiskt håll hävdas det ju inte bara att kvinnor ska ha samma möjligheter att välja vad de vill arbeta med som män, utan att exakt lika många kvinnor som män är intresserade av de traditionellt manliga yrkena (50/50-fördelning som definition på jämställdhet). Vilka är alla dessa kvinnor? Existerar de ens?

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Traditionellt för Schyman

 1. Hans Odeberg skriver:

  Nej, inte ens Gudrun tror väl att dessa kvinnor finns idag.

  Feminismen, liksom marxismen, använder teorin om det falska medvetandet för att förklara att den stora massan glatt nöjer sig med att vara klass- eller könsförtryckta, och inte är lika upplysta som eliten. Så planen är väl att genom mer eller mindre milda övertalningsmetoder (pappamånader är redan verklighet, omskolning är på förslag, jag hoppas vi aldrig kommer till läger och mentalsjukhus) omdana folket så att de passar ledningen.

 2. Dreadlock skriver:

  Barnmorska är en specialitet efter ssk utbildningen. 4,5 år högskolekurs allt-som -allt innan man får börja som novis. 5 år efter så befinner sig en betydande del av färdiga barnmorskor – I Norge.

  Inte ens Schyman under sina år som politisk ledare för ett 15%andels parti i riksdagen lyckades beta fast våra svenskutbildade ssk:or till den svenska sjukvården – Eftersom den är alldeles för arbetsintensiv – för att behålla förståndet i det långa loppet.

  Men, släng in Gudrun bara i en barnklinik, undrar hur många veckor hon står ut…

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det kan man nog fråga sig. Att landstinget traditionellt är en usel arbetsgivare hindrar ju inte Gudrun och co att förespråka dem som enda sådana att välja på…

 3. Pelle2 skriver:

  Det är väl den gamla vanliga sanningen att ni skall göra som partiledningen säger att vi skall göra men förvänta er för tusan inte att det gäller oss i partiledningen.
  Nej, den gamla gåsleverproletären Gudrun är enbart ute efter makten och pengarna i vanlig ordning men klär in det i ”fina ord” om feminism och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.