Dra dit pepparn växer

Athena_Farrokhzad_at_Göteborg_Book_Fair_2013_02Athena Farrokhzad på Bokmässan. Foto: Mattias Blomgren

Att få sommarprata i public service anses inom kultursfären som något av det tjusigaste en person i den här ankdammen kan föräras. Programmet Sommar i P1 utgör en lista på vem som anses het för närvarande eller vem som anses ha extra viktiga saker att förtälja. I sommar har vi redan fått avnjuta Kakan ”män är som utvecklingsstörda barn” Hermansson och nu i måndags: Athena Farrokhzad. Denne representant för det goda och fina hatet från vänster breder ut sig i programmet om Sverige som ett av rasism genomsyrat land där vi alla lever under outhärdligt, patriarkalt förtryck. Av okänd anledning tycker hon samtidigt att gränserna ska öppnas helt, nationalstaten krossas och att alla människor ska ha möjlighet att komma hit. Konsekvens eller logik har å andra aldrig varit kännetecknande för sektvänstern eller den som marinerats i postmodernt snömos.

Programmet har anmälts av minst 17 personer till Granskningsnämnden för främst våldsförhärligande (Farrokhzad idealiserar stenkastarvänstern). Daniel af Klintberg, chef för underhållningsprogram i P1, försvarar självklart programmet.

Athena Farrokhzad beskriver sig själv i en intervju i Rummet:

”No need to tell hur begåvad jag var redan som barn, det kan väl till och med en moderat riksdagsledamot räkna ut med röven.”

På Wikipedia kan man läsa om den förtryckta Farrokhzad:

”Farrokhzad gav 2013 ut diktsamlingen VitsvitAlbert Bonniers Förlag. Vitsvit nominerades till Augustpriset i den skönlitterära kategorin[3] samt till Borås Tidnings debutantpris[4] och Katapultpriset. 2013 tilldelades Farrokhzad Karin Boyes litterära pris och 2014 fick hon Stora Läsarpriset.”

Och nu alltså sommarpratet, som på bloggen Rummet beskrivs som ”att bli adlad”. Det finns ingen ände på den rasism och det förtryck som denne kulturpersonlighet helt uppenbart lidit. Ursäkta den raljanta tonen, men jag förmår inte vara neutral i tonen denna gång.

ytterligare en i raden av de galenskaper som pågår (att den här sortens idéer tydligen anses både relevanta och lockar anhängare alltså).

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Dra dit pepparn växer

 1. Dreadlock skriver:

  Jag skulle inte bli förvånat om någon akademisk övervintrad Hippie kommer ut med en ordagrant kopia på Anders Behring Breiviks manifest och blir nominerad till Nobels pris i Litteratur. Det enda H*n behöver vara är en rasifierat som byter hudfärg och offer i manifestet. Sedan är det klart.

  Stööööön. Ska detta aldrig ta sluuuuuut ?

 2. Dreadlock skriver:

  Fast det skulle att bli nedvärderande mot Hippies. Darn. Hur man än vrider och vänder …

 3. Fredrik skriver:

  Vem är förvånad? Jag har inte hört så mycket om henne men jag utgår ifrån att hon tillhör den rödvinspimplande Södermalmseliten, även kallad den intellektuella vänstern. Människor som klagar på t.ex. fossila bränslen och sedan dricker sin kravmärkta latte, slår på sin platt-tv för att sedan twittra lite käckt hat. Detta utan att inse att inget av detta skulle vara möjligt utan fossila bränslen och definitivt omöjligt i den värld som de vill skapa om de finge bestämma. Med andra ord den grupp som tror att tomtens nissar vevar runt turbinerna i världens kraftverk och att latten levererats av älvor.

  Tillhör hon inte den gruppen så förmodar jag att hon har goda chanser till att bli medlem.

 4. dolf skriver:

  Närliggande, radioprogrammet Danmarks röst kommer att handla om sexism imorgon, och kommer förmodligen att bli väldigt intressant.

 5. dolf skriver:

  Det var väl förresten hon som skrev en krönika på aftonbladet om att de hade blivit upprörda när hon var i Norge efter Breiviks dåd och menade på att den förtrycktes våld mot förtryckaren var okej (alltså Scum-manifestets våld, inte Breiviks) …
  mmm, hittade det: AVSCUM! | Kultur | Aftonbladet.
  Där säger hon ju bland annat

  ”Lika benägen som jag var att läsa ihop Solanas med Marx och Engels, lika benägna var de att läsa ihop Solanas med Anders Behring Breivik. Hur kunde jag komma där och predika våld efter vad de hade varit med om den 22 juli?

  Själv har jag några egna frågor till Turteatern: Varför försöker ni släta över SCUM:s politiska budskap genom att kalla manifestet för en parodi? Tror ni inte Solanas menade lika mycket allvar som Marx? Tror ni inte Moderatmännen menar allvar?
  Alla menar allvar, det är det som är antagonism.”

  • Susanna Varis skriver:

   Javisst, samma person. Jag bloggade också om det när det begav sig: http://www.susannavaris.com/blogg/2011/11/sista-scummet/

  • Fredrik skriver:

   Inte för att jag försvarar idioten Breivik men fattar hon inte att i hans tankevärld var det han och hans gelikar som var den förtryckta minoriteten, i alla fall gällande åsikter och möjlighet att få gehör.

   Det hon säger är alltså att vanföreställning A skall betraktas som verklighet och laga skäl för att sprida hat och v utöva våld men inte vanföreställning B.

   • Magnus skriver:

    Det är A.F., Sveland och deras kompisar som är de i objektiv mening förtryckta (särskilt Sveland har ju verkligen jagats med blåslampa och tystats ner av media?). Att Breivik och andra vita män skulle kunna ses som förtryckta, alltså beskriva sig så, är däremot bara paranoida fantasier.

 6. Pingback: Athena Farrokhzad: Poet eller Poe? | WTF?

 7. Jan skriver:

  Sverige har blivit en land av mesproppar. Ingen vågar säga vad de tycker. Hellre då knyta näven i fickan. Till och med ”dra dit pepparn växer” riskerar väl att bli anmäld till någon ombudsman…

  • Susanna Varis skriver:

   Skulle inte förvåna mig ett dugg…

  • Hans skriver:

   Nu skändar du Kryddöarna och dess innevånare! :)

  • Magnus skriver:

   Länderna där ”pepparn växer” är ju Indien och (i synnerhet) Indonesien, och hur kvinnor behandlas i Indien vet vi ju. Att önska någon dit pepparn växer innebär alltså både ett sexistiskt våldshot och rasifiering… ;)

   Man väntar bara på att någon större tidning (som vill rida på FI-vågen) ska erbjuda krönikörsplatser med fet bildbyline åt Fanny Åström och Lady Dahmer. De båda har det gemensamt att de troligen aldrig jobbat på allvar för lön en enda dag i hela sitt liv, men gärna predikar för alla andra om hur en kommunistisk och radikalfeministisk onvandling av världen skulle stöpa om allas liv till det bättre. Ja, de som inte belönas med nackskott, då…

 8. Anton skriver:

  Tyvärr förstår jag inte hur någon överhuvudtaget kan bli upprörd över Athenas sommarprat. Det är som att vara rädd för kärlek och frihet. Jag hoppas ni kan lära att känna med och respektera era medmänniskor en dag, vilket ni inte gör idag. Hoppas också att ni kan lära er att tänka på vad som är bäst för alla och inte bara er själva i er lilla värld,. Och sen börja rösta därefter.
  Det är förändringens tid vi lever i.
  Upp till er vilket håll som förändringen kommer att gå åt. Kärlek eller rädsla.

  • Susanna Varis skriver:

   Ytterligare ett sätt att försöka kidnappa värdeord som kärlek och frihet. Om man inte håller med en (politisk) tolkning av världen så är man inte för kärlek eller frihet (?). Jag får väl hoppas att du lär dig innebörden av tolerans, mångfald och demokrati i så fall, om vi nu ska hänfalla åt suspekta debattekniker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.