Upploppet i Malmö

Ett våldsamt upplopp startade på Limhamns torg igår eftermiddag när Svenskarnas parti skulle hålla valmöte. Poliser och deras hästar blev slagna med påkar och ammoniak kastades på dem. Ett antal personer skadades när polisen skulle stävja upploppet och red in i en folkmassa, samt när polisbilar körde in på området.

Vad väljer då media att fokusera på? Jo, polisvåldet. Första rubrikerna igår i Aftonbladet visade polishästar och berättade om ”polisens övervåld” och idag ser rubrikerna ut så här:

limhamn01Expressen:

limhamn03

Något om ammoniak och påkar? Inte mycket. Nämns det att den som blev påkörd av piketbussen själv gick fram för att hindra den från att ta sig in på området (enligt vad man kan se på filmbilderna)? Icke. Här tycks snarare polisen vara den som orsakat upploppet och medvetet skadat människor. Jag har inte läst artiklarna inne i tidningarna, dels för att jag inte vill bidra med klick för de här publikationerna och dels för att rubrikerna anger en ton, de ska kärnfullt berätta vad artikeln handlar om och vad som är nyheten. Många läser just bara rubrikerna.

limhamn04

Schyman vill stoppa polisvåldet. Undrar vad hon tycker att vi ska göra åt vänsterextremisternas våld?

limhamn05Bara SvD har fokus på demonstranterna.

Jonas Sjöstedt (V) vill värna motdemonstranternas rättigheter på bekostnad av de som hållit torgmöte, enligt en artikel i Expressen.

”Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt inledde sitt tal i Göteborg med att berätta om de nazistiska krafterna.

– Jag känner inte till i detalj vad som har skett, men det är en rättighet att få demonstrera mot nazism. Det är en rättighet att stå upp för antirasism, som man gjort i Malmö, och det måste människor få göra, säger han till Kvällsposten.”

[…]

”– Polisen har varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten. De gjorde det på första maj, de gjorde det i Almedalen. Jag tycker också att det är helt orimligt att Svenskarnas parti får komma in på svenska skolor, säger Jonas Sjöstedt.

Han uppmanar i stället att polisen att i fortsättningen tänka både en och två gånger innan tillstånd för möten, demonstrationer och manifestationer med nazistisk bakgrund beviljas.”

[…]

”– När det gäller skolan vill vi ändra lagen så att dessa inte ska kunna komma in i skolorna. Judiska elever ska inte behöva höra på personer som förnekar Förintelsen.”

Går man in på den linjen kan vi snart förbjuda alla att uttrycka sig. Va hände med ”jag avskyr dina åsikter, men skulle gå i döden för din rätt att uttrycka dem”? Okänt för Sjöstedt antagligen, som så många andra grundbultar i demokratin.

Aftonbladet:

”Fi:s Gudrun Schyman skriver på partiets Facebook-sida att ”polisvåldet måste stoppas”:

”Vi måste få visa vår avsky för fascism och nazism utan att utsättas för våld”, skriver hon.”

Schyman, det finns inget som hindrar er att visa er avsky för fascism och nazism utan att utsättas för våld. Om man däremot vill slåss med påkar, kasta gatsten och ammoniak på poliser så kommer man att utsättas för våld. Precis som det ska vara i en demokrati och rättsstat.

Löjesguiden på samma tema.

Toklandet om samma.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Upploppet i Malmö

 1. Pelle2 skriver:

  Att kommunister som Sjöstedt och Schyman vill villkora yttrandefriheten för de som de ogillar är ju dessvärre inget nytt.Det är ju dock sjukt att media nu tydligen också tycker att det är ok att slå polishästar och kasta ammoniak på dom utan att det skall få någon konsekvens.

 2. Wagner skriver:

  Själv förundras jag mest över hur dom ”5 svårt skadade” redan i går kunde skrivas ut från sjukhuset. http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article48766.ab

  ”Tio personer kom till sjukhus, fem av dem fördes dit i ambulans och fem tog sig dit på egen hand. Vid 22-tiden hade samtliga skadade lämnat sjukhuset.” http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/antirasistisk-demonstration-genom-malmo

 3. Pingback: Lögn, Förbannad Dikt Och Aftonbladet | Löjesguiden

 4. Fredrik B rg skriver:

  Varför kommer FI,V och mp alltid undan med sina representanters åsikter och uttalanden? Varför kritiseras de aldrig eller granskas på samma villkor som andra partier?

 5. Magnus skriver:

  Förmodar att det var enklare att fokusera på polisen, då slipper man göra några intervjuer på platsen eller ens med dem som faktiskt var där. Det mesta av Aftonbladets bevakning av händelsen verkar ha utförts på nätet och genom att plöja twitter och facebook (ja, jag har läst artiklarna), videoklippet är det enda som faktiskt indikerar att tidningen varit där – men en del av videomaterialet kan ha köpts från privatpersoner och motdemonstranter som var på plats.

  Håller med, under all kritik rent journalistiskt.

 6. michael skriver:

  Så om personer som inte tycker om vänsterpartiets åsikter går på deras torgmöten och demonstrationer och skapar bråk.Då ska polisen bli ytterst restriktiva med att ge vänsterpartiet tillstånd till dessa,det låter nästan som något man skulle kunna sätta i system för att inskränka yttrandefriheten för dom man anser har fel åsikter.
  Vad kan man säga om Jonas Sjöstedts åsikter mer än att vänsterns demokrati syn fortfarande är väldigt grund.

 7. Pingback: Case closed-Skåne till Danmark | Häxanmexan

 8. Kristian skriver:

  Ammoniak? Vad i … ?
  Känns lite tråkigt att kunna säga ”annat var det på min tid” när man knappt fyllt 40.

 9. Benjamin skriver:

  Nu tycker jag inte det är helt okontroversiellt när församlingar som uppenbarligen inte är demokrater vill använda vår demokratis funktioner för att framföra sin smörja. Jag stödjer idén att alla skall få framföra sin åsikt men jag tycker det finns ett problem att vara med och betala polisskydd för människor som förmodligen inte skulle upprätthålla demokratins grundvalar själva om de fick makten. De skulle aldrig låta mig demonstrera mot dem om de fick makten. Nazisterna alltså. Det är naturligtvis en helt annan sak med Sverigedemokraterna. De har kastat ut sitt bruna bagage och blivit ett riktigt demokratiskt parti. Därmed är polisskydd för dem självklart.

  Att sedan media i det aktuella fallet väljer att fokusera på polisen och inte vänsterextremisterna är däremot, i vanlig ordning, riktigt dåligt. Polisen skall också synas men det vore trevligt om någon mer än Janne Josefsson vågade skildra vänstervåldet som i omfattning är minst lika stort som högervåldet. Utan tvekan är vänsterextremism ett demokratiskt problem av förmodligen större omfattning än nazism.

 10. Pingback: Logiska Kullerbyttor | Löjesguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.