F! för den lede

F! är ett parti som i dessa dagar levererar en aldrig sinande ström av stollerier. Bortsett från partiets välkänt lättsinniga inställning till (andras) pengar:

”– Vi har inte en budget med fullständig intäktssida och fullständig utgiftssida. Men det är inte rätt att säga att vi inte har idéer om hur vi ska finansiera våra förslag, säger Hermele.

Finansieringen består av sammanlagt drygt 100 miljarder kronor i beräknade skattehöjningar, att jämföra med Socialdemokraternas cirka 40. Fi vill till exempel höja inkomstskatten med 18 miljarder mer än S och höja arbetsgivaravgiften med 7 miljarder mer.

Dessutom önskar Fi att återinföra skatter på förmögenhet, arv och gåvor, något som ligger utöver de 100 miljarder kronor man redovisar. Socialdemokraterna vill inte förknippas med dessa skatter.

I Fi-manifestet förs inte heller några resonemang om hur resurser skapas i ekonomin. Det står att feministisk ekonomisk politik inte handlar om ”nya inkomster” utan om att använda befintliga resurser till att skapa ett jämställt samhälle. Pengarna vill man bland annat lägga på kvinnolöner och högre pensioner till de fattigaste pensionärerna, i huvudsak kvinnor.

– Vi utgår ifrån att ekonomin är i gång och så vill vi vrida om det, ­säger Hermele.”

Den sista i raden av mediajippon som partiet snickrat ihop är att klistra fast rosa glasögon på personer på andra partiers valaffischer. Löjesguiden har kommenterat det hela här och Toklandet/WTF här. Birgitta Ohlsson (FP) beskriver tilltaget som ett angrepp på yttrandefriheten, vilket det alldeles riktigt är. Man kan även kalla det för ett brott mot demokratin. Juridiskt sett kan det klassas som åtminstone skadegörelse (Om min eminenta läsekrets vet andra lagar som skadegörelse och vandalisering av valaffischer är ett brott mot, så berätta gärna!).

Reaktionerna från Schyman och andra partimedlemmar och -anhängare har varit arroganta:

”Fi-ledaren Gudrun Schyman försvarar partivännernas tilltag och kallar i en intervju med TT kuppen för ”en liten opinionsyttring med glimten i ögat.””

figlasögontweet140908

fi01 fi02 fi03 fi04 fi05 fi06

 

Tweetsen ovan är delade av F! själva och alltså sådant man gissningsvis står för. Jag håller inte med F! om det mesta och anser att om den politik de förespråkar skulle genomdrivas skulle det innebära en katastrof för samhället och för Sverige, men jag anser att det är precis lika avskyvärt att vandalisera F!:s valstugor som det är att pinka på andra partiers valpropaganda. Häftmassa går att ta bort, men själva idén – att ockupera andra partiers budskap – är det som är det viktiga här. F! har ensidigt bestämt sig att sätta sig på andra partiers affischer och kacka ut sitt budskap. Skulle F! tycka att det var lika roligt med till exempel clown-näsor eller diktatorsmustascher på sina affischer? Eller budskap som: ”Ge oss dina pengar så bränner vi upp dem”? Troligtvis inte.

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, identitetspolitik, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på F! för den lede

 1. Pelle2 skriver:

  Ingen människa som har läst deras partiprogram och har en gnutta av intelligens skulle
  kunna rösta på deras kommunistiska,sexistiska och rasistiska politik. Dessutom är det ju helt sjukt att dom kommer undan med sin så kallade ekonomiska politik där dom inte ens vet hur dom skall få ihop budgeten.

 2. namn skriver:

  Jag tror inte Fi är i behov av några extra clown-näsor.

 3. Kristian skriver:

  Paul Rubin har talat om ”folk economics,” vilken överensstämmer med verkligheten på samma sätt som ”folk physics” – man tittar ut genom fönstret och konstaterar att jorden är platt.
  Som Krugman bruka säga: ”Nationalekonomi är svårt.” Det handlar inte bara om att ”fördela en viss mängd pengar rättvist”. (F!s uttalande om sex timmars arbetsdag låter som ”Lump of Labor” vilken borde stå på första sidan i kapitlet ”nybörjarfel”.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.