Unga kvinnor bör läsa Chic

charlottaflinkenbergCharlotta Flinkenberg. Foto: Chic

I ett anfall av ”muntra upp mig själv eftersom semestern är slut” inhandlade jag mode- och skönhetsmagasinet Chic idag. Jag har inte alls ofta läst denna publikation, men vad som händer inom modesvängen är ju alltid lite intressant och månadens ELLE har jag redan. Tidningen verkar bestå av det sedvanliga för genren; mode, smink, små res- och kulturtips och kanske en och annan artikel på något annat tema. Det som däremot gjorde mig glatt överraskad var chefredaktören Charlotta Flinkenbergs krönika:

Drömjobbet får man inte – det tar man

En vanlig fråga jag får är hur jag har fått in min fot i mediabranschen och hur jag har fått drömjobbet.
Låt mig svara så här: jag har inte ”fått” någonting. Ingen har gett mig särskilda förutsättningar, möjligheter, chanser, cred eller kontakter för att underlätta min karriär. Jag har tagit det jag har velat ha. Det innebär att jag har tagit risker, tagit lån, blivit skuldsatt, betalat tillbaka, tagit både bra och dåliga beslut (men jag tog i alla fall ett beslut), tagit chanser att visa vad jag kan (även om jag inte var helt redo), tagit konsekvenser av motgångar och tagit lärdom av framgångar. Och ja, tagit mig vatten över huvudet också.”

[…]

”Jag har ingen fin utbildning i bagaget. Jag började med en jättedålig lön, trots chefsansvar (då var jag ung och orutinerad). Det har inte hindrat mig från att nå dit jag är nu, snarare tvärtom.”

 

Andemeningen torde vara vad man kan kalla för liberalfeministisk och ack så befriande som kontrast mot dags- och kvällspressens ändlösa rader av unga gnällfeminister som ser patriarkalt förtryck och kvinnor som offer snart sagt överallt. Jag är dessutom övertygad om att det som Flinkenberg skriver stämmer; är du beredd att arbeta hårt, vet vad du vill och har den rätta passionen för det du gör så kan du komma hur långt som helst. Utan kvotering, stödhjul och hjälpinsatser. Uppskattas du inte tillräckligt på din arbetsplats så hitta en annan, det blir den förstnämndas förlust.

Vilket kan vara mera uppbyggligt (varning för ledande fråga): att ständigt påminnas om att man är en del av ett kollektiv och fast i orubbliga strukturer samt dagligen förtryckt i allehanda sammanhang, eller att man har makten över sitt liv i sina egna händer och att hinder är till för att övervinnas och något att utvecklas av?

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, journalistik, kultur, medier, Mode, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Unga kvinnor bör läsa Chic

 1. Pelle2 skriver:

  Otroligt skönt, som sagt var, med en kvinna som inte gnäller utan visar att man kan komma långt med hårt arbete !

 2. Pingback: När inlägg är på vift på facebook | WTF?

 3. R skriver:

  Om man är helt skrupellös kan man förstås göra tvärtom, svindla och bara kalla det ”jämställdhetsarbete” eller ”kvinno-verksamhet” så man slipper granskning

  http://www.op.se/allmant/jamtland/bidrag-pa-24-miljoner-blev-mest-broschyrer

 4. Uffe skriver:

  I det här landet är vi världsbäst på att gnälla, jag skulle till och med kunna gå så långt att jag påstår att gnället är en nationalklenod. Det är inte bara onormalt, det är faktiskt rent av destruktivt och inget gott kommer ur det. Det är därför fruktansvärt skönt att se någon POSITIV förebild för en gångs skull, en som faktiskt kan visa på något konstruktivt och som dessutom kommer ge den åtråvärda makten. Man kommer ingenstans med Gudruns orakade armhålefeminsim, men däremot kommer man väldigt långt med bättre förebilder än henne och hennes kader.

 5. Kristian skriver:

  Javisst!
  Det är tidigt i karriären man får frågan ”kan du visa papper på kunskap och erfarenhet som gör dig lämpad för det här jobbet?”
  Senare är frågan ”varför vill du göra det här?”

  Läste (ytterligare) en bra artikel i Neo:
  http://magasinetneo.se/artiklar/delar-av-borgerligheten-missforstar-marknadsekonomi/
  Liksom i förbigående nämns där skolan och ”Självdisciplin, uthållighet, arbetsvilja.”

 6. ”Kvinnor” som du Susanna Varis, som sitter och slickar psykopatiska manliga mansgrisar till jämställdister i baken, backar upp att de sabbar för kvinnliga småföretagare, förstör deras företagssida, bokförsäljning, rykte, stalkar, smutskastar, hackar deras datorer, hänger ut dem på nätet med grovt förtal, för att själv ta sig framåt eller få lite futtiga uppåt tummar, av anonym slödder, bör snabbt istället åka tillbaka till den mumintrollsdal du kommer ifrån och stanna där och inte snylta på oss som betalar skatt för skitstövlar som ert bidragsspack.

  Jag tror inte du, eller din kvinnliga gelikar kan bli mer billiga av att backa upp kriminella handlingar av avundsamma intelligensbefriade mansgrisar till jämställdister! Och inte heller mer hatade.

  • Susanna Varis skriver:

   God morgon där, det var ju inte så länge sedan sist. Jag måste tyvärr meddela att det du skriver är på flera punkter förtal och dessutom lögnaktigt. Du kommer som vanligt med en rad grova anklagelser som du inte har några som helst bevis att backa upp med. Det är fascinerade hur mycket hat en annan åsikt än din kan röra upp hos dig.

 7. Vilka sitter bakom bloggen, Bashflak?

  Du, Pär Ström, Tanja Bergkvist, Erik Wedin, vilka flera? Tycker du att det är rimligt att hänga ut folks adresser och inkomstuppgifter och håna dessa?

  Tycker du att det är rimligt att sprida kränkande grovt förtal om människor för att få lite billiga poäng av ett gäng mansgrisar som inte vågar visa ansiktet eller sin identitet, men gärna hackar andras datorer och hänger ut privat information!?

  Vilka normala kvinnor backar den typen av människor som trakasserar och förtalar andra baserat på simpel jävla avund!? Jo du och Tanja Bergkvist.

  Resten av kommentaren borttagen.

  • Susanna Varis skriver:

   Nej, jag ligger inte bakom bloggen Bashflak.
   Jag har inte hängt ut några adresser eller inkomstuppgifter, jag har inget behov av sådan verksamhet. Sådana uppgifter kan vem som helst hitta hos Skatteverket och våra kvällstidningar sysslar regelmässigt med sådant i reportage, skriver du hatmejl till dem också? Det finns en hel del tjänster numera som dessutom inriktar sig på sådant.
   Var och när sprider jag kränkande och grov förtal?
   Vem har hackat vems dator och spridit ut privat information?
   Resten av kommentarerna är grova anklagelser mot mig och andra som jag måste ta bort eftersom det är antagligen klassas som förtal. Jag kommer att kontakta polisen om du fortsätter med ditt förtal.

  • Susanna Varis skriver:

   Nu har du inkommit med ytterligare förtalsfulla och hatiska kommentarer och jag kommer att polisanmäla detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.