Könsapartheid på modet

Det är inte alltid lätt att hänga med i de moderna, feministiska svängarna. Å ena sidan måste alla använda samma toalett för att ingen i den numera rikligt förekommande floran av sexuella orienteringar ska känna sig exkluderad, å andra sidan ska alla dessa nyss nämnda ha egna omklädningsrum. Å ena sidan existerar inga som helst skillnader mellan män och kvinnor, bortsett från de socialt konstruerade, å andra sidan är skillnaderna av sådan magnitud att könen lika bäst hålls isär helt och hållet.

aparthentoa2 apartjingeBilder från Rädda Barnens ungdomsförbund och Jinge.

apartsodra_latin_51794652ddf2b372e06df0e7Bild från bloggen The Never End

Jag har redan haft folkhögskolan Kvinnofolkhögskolan uppe på bloggen tidigare; en skola där bara kvinnor är välkomna.

Erik på Genusdebatten skriver idag om ett antal könsseparatistiska företeelser här.

I Sverige är vi förstås inte sämre: i Rissne planeras detta:

rissneInslaget om baskeplanen på SVT

Här är visserligen killar välkomna, men:

”– Det har varit att man inte vågat gå ut, för det har varit dålig belysning och dåligt med folk som går runt och så är det ofta bara stora killgäng och då känner man sig inte alltid så trygg, säger Emma Levenrot.”

Självklart ska man få kunna känna sig trygg när man rör sig ute i samhället och deltar i aktiviteter på fritiden. Det jag tycker är problematiskt är den illa dolda könsaspekten, som för övrigt bara stärker det som brukar kallas ”unkna könsroller”, att killar är farliga och att tjejer känner sig otrygga och behöver skyddas. Dessutom är det åter ett steg bort från att människor ska ses som individer i första hand och inte delar av kollektiv (med bestämda egenskaper).

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Könsapartheid på modet

 1. Pingback: Den gemensamma nämnaren | WTF?

 2. trash skriver:

  Det där med toaletterna är ju löjligt. Skälet till att det är skilda är naturligtvis flera, men det finns sällan någon spärr mot att gå in på vilken som. Det är ju bara man själv och FRA som ser en där.

  Könsneutrala omklädningsrum tycker jag är en helt annan femma. Det är ju upplagt för att man ska kunna titta på varandra, vilket man naturligtvis kommer utnyttja. Fast om man ska vara modern och intersektionell så borde man väl delas upp inte bara för fysiskt kön, utan också för mentalt kön och sexuell läggning. Sen kanske det finns en problematik med hudfärg och ålder?

  Tex. är jag en lesbiskt kvinna fast i en mans kropp. Jag borde ha ett eget omklädningsrum. Som det är nu måste jag dela med heterosexuella cismän.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, könsneutrala toaletter är väl ok, men jag skulle inte vilja byta om huller om buller med alla möjliga kön. Jag vill inte förringa transpersoners upplevelser, men det blir ofta att man istället för att adressera en minoritets situation försämrar majoritetens. Lika dåligt för alla är bättre än dåligt för några.

 3. elina skriver:

  Så tröttsamt. Det finns inga hinder att använda handikapp/föräldratoaletten om man vill. Var nyss på ett varuhus där det inte längre finns dam och herrtoaletter och barnbarnet vägrade att gå in. ”Det är alltid snuskigt i pojktoaletter”, sa den lilla med benen i kors. Sunt eller indoktrinerad?

  • Susanna Varis skriver:

   Min erfarenhet är tyvärr att damtoaletterna brukar vara mera rena, undantag finns dock och ju mer normkritik de yngre generationerna ägnar sig åt, desto mindre lär det väl fortsätta vara så…
   Om jag får välja går jag hellre på en damtoalett, det känns mera bekvämt. Sunt och sunt, indoktrinerade eller indoktrinerad…det kan väl vara något hon hört (barn snappar upp allt möjligt från de vuxna), eller så är det så hon tycker av erfarenhet.

 4. Melmac skriver:

  Hur var det nu egentligen? Var det inte fruktansvärt att det endast finns rosa flick kläder och militärfärgade pojk kläder? Varför i helvete spär då feministerna på detta med att tvunget köra rosa på allting?

 5. Pelle2 skriver:

  Det finns ju ingen logik och konsekvens överhuvudtaget när det gäller deras syn på kön.
  Ibland är kön en social konstruktion men ibland inte.
  Ibland skall man särbehandla tjejer och kvinnor gentemot männen men ibland säger man kvinnor är starka och kan själva.
  Ibland skall man, som sagt var, dela toaletter och omklädningsrum men ibland inte.
  Det är positivt med kvotering om det gynnar kvinnor men negativt om det gynnar män.
  Det är positivt med enkönade miljöer för kvinnor men negativt med enkönade manliga miljöer.
  Man skall kunna vara topless i simhallar och på badstränder men om du visar upp en bild på en kvinnas bröst så är du sexistisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.