F! i Malmö är varken höger eller vänster

fivalBild från F! Malmös hemsida.

Hittar denna artikel i kommentarerna till detta inlägg hos WTF/Toklandet. F!, Feministiskt initiativ, är tydligen varken vänster eller höger enligt de två intervjuade F!-representanterna och blivande kommunfullmäktigemedlemmarna Katerin Mendez och Linda Hiltmann. Jag vet inte om det finns så många andra som skulle hålla med om den beskrivningen. Själv skulle jag klassa F! som ett populistiskt och radikalfeministiskt socialistparti och vad som skulle vara höger med deras politik, eller varken höger eller vänster, vet jag inte.

I F!:s kommunalpolitiska program föreslås en basinkomst utan motprestation, enligt artikeln:

”– Vi nämner ingen konkret summa, i första hand vill vi lyfta diskussionen om arbete. Vilka skulle kunna komma i fråga? Skulle det omfatta unga, äldre, de som jobbar i vården? Den frågan måste utredas vidare, säger Linda Hiltmann.”

Mendez menar att utförsäkrade som är skuldsatta skulle kunna komma på fråga. (Antagligen ska kalaset betalas ur Schymans ymnighetshorn.) Man vill lyfta diskussionen om arbete. Jaha…? Genom att betala folk för att inte arbeta?  Har man gjort den enklaste uppskattning om hur mycket andra ska arbeta mera för att kunna genomföra detta? Har man bedömt de samhällsekonomiska effekterna? Man vill lyfta en diskussion. Ett parti som nu är inröstat i ett antal kommunfullmäktige vill bolla lite idéer. Uppenbarligen har de som röstat på F! ett förtroende för det här partiet när det gäller att hantera de gemensamma resurserna.

”Bägge förordar dessutom sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vänsterpartiet i Malmö har föreslagit att man på försök ska införa det för personal inom äldrevården.”

Ännu fler utlägg för skattebetalarna, hur ska mer pengar genereras för beskattning har man tänkt sig?

”I ert program står att ”de strukturer som upprätthåller könsmaktordning, rasism, klassklyftor och heteronormen måste raseras”. Vad betyder det?

– Det finns inte ett svar på det, vår politik är inte höger eller vänster. Vi tar initiativ till en diskussion precis som vi säger i vårt partinamn, svarar Linda Hiltmann.”

– Hela samhället bygger på tankar och idéer. Vi vill synliggöra och ifrågasätta, det måste finnas plats för nya idéer, tillägger Katerin Mendez.”

F! har alltså inte svar på vad det betyder på ren svenska att man ska rasera de strukturer som ”upprätthåller könsmaktsordning, rasism, klassklyftor och heteronormen”? Och detta för att man påstår att den egna politiken varken är vänster eller höger? Vad är mest beklämmande, att man inte tycks veta vad de egna, högtravande klyschorna har för roll i den egna politiken, eller att man inte vet vad det är för slags politik man är för? Och detta röstar folk på?

Åter sak vi diskutera. Ska vi diskutera vad F!:s politik egentligen är, eller vad…? Samhället bygger på tankar och idéer, visst kan det väl sägas var så, men…”det måste finnas plats för nya idéer”…ja, som…? Uppenbarligen fanns det ju inte en enda som var värd att nämnas när det gällde de huvudsakliga käpphästarna könsmaktsordning, rasism, klassklyftor och heteronorm.

”Fi talar mycket om att bryta normer, att all kommunal verksamhet ska granska sig själv när det gäller kön, könsidentitet, etnicitet, religion, sexuell läggning och ålder.

– Bland annat handlar det om vilka som bjuds in när beslut ska fattas. Det går inte att formulera någon annans problem. Kommunen måste skapa verktyg för sig själv för att utvärdera dessa frågor, säger Katerin Mendez.”

Jag kan upplysa Mendez om att hon nu har blivit vald till att representera medborgarna i kommunen i kommunfullmäktige, hon har inte bjudits in (med reservation för hur demokratiskt representanterna väljs in internt hos F!). Eller vad menas med ”vilka som bjuds in när beslut ska fattas”?

”Ni vill även förbjuda akvariefiskar, väcker inte ett sådant förslag ett löjes skimmer?

– När man började tala om jämställdhet på 1950-talet väckte också det ett löje. Vår roll är att lyfta frågor, säger Linda Hiltmann.”

Kommentar överflödig.

”Fi lyfter även frågan om den offentliga kosten. Normen bör vara veganmat, anser de, utan animalier.

– Idag är köttet norm och den som äter vegetariskt är ”onormal”. Det vill vi vända på. För oss är det både ett etiskt mål och ett miljömål, säger Linda Hiltmann.”

Det var den normkritiken. Det handlar inte om att kritiskt granska normer per se, det handlar om att ersätta en norm med en annan.

 

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, identitetspolitik, jämställdhet, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på F! i Malmö är varken höger eller vänster

 1. Rick skriver:

  De verkar inte så där överdrivet smarta. Visst är det bra att diskutera frågor, men som invald politiker måste man rimligtvis ha något slags åsikt själv också.

  Jag är f.ö. rätt fascinerad av hur feminister så ofta har problem med att folk jobbar. Visst är det trevligt med ledighet, men det finns en ironi när feminister först beklagar sig över gångna tiders hemmafruideal (hur vanligt det nu sedan var, egentligen…) för att sedan gnälla på att vara tvungna att jobba. Hur vill de ha det? Nåja, jag vet, för de vill ha fina titlar, lön och praktiskt taget inget arbete. Samhället ska givetvis bekosta detta. Och samhället är….ja vem då?

  Jag minns en dokumentär från Norge där en ung kvinna sade att det är samhällets skyldighet att ordna ett högstatusjobb åt alla. Man kan bara fråga sig hur hög status sådana jobb kan ha? Kanske kunde man döpa om alla kommunala sommarvikarier till ”direktörer” och så är problemet löst. Det samma kunde gälla feministerna. Alla feminsiter får titeln ”direktör” eller ”styrelseordförande” och vips är gnällspikarna nöjda, åtminstone tills de sent omsider genomskådat det hela.

 2. Kjell skriver:

  Så Fi är den extrema formen av postmodernism, i form av ett politiskt parti. Vi ger kritik mot allt etablerat, det finns problem överallt som beror på det som våra helt oantastliga ”analyser” säger (trots att det inte finns någon sanning), men vi har ingen aning om hur vi ska lösa problemen. Coolt.

 3. Pelle2 skriver:

  Det är som sagt var ett skämt att påstå att Fi skulle ha något med högerpolitik att göra.Ett mera vänsterinriktat eller till och med vänsterextremt parti än Fi går väl knappast att hitta.
  Det verkar också som om de tycker att deras partiprogram skall ses som ett diskussionunderlag och inte som något de verkligen vill införa.Måste vara kul att rösta på ett parti som antingen inte vågar stå för sina åsikter eller som inte vet vad dom vill.
  Det är ju också symptomatiskt för extremister att de vill tvinga på andra människor deras levnadssätt. Jag skiter väl i om de är vegetarianer men jag förväntar mig att de på samma sätt skall skita i om jag inte är det.

  Undrar för övrigt när de skall bryta den könsförtryckande normen att det är vita kvinnor som leder Fi både på riks och lokalplanet ? Något säger mig dock att de inte ser det som ett problem…

  De är en samling extremister,hycklare och rasister..

  • Susanna Varis skriver:

   Att det är 100 % kvinnor någonstans på en maktposition kan aldrig vara förtryck eller diskriminering (se den allt längre listan över nya betydelser för ord där rasism, demokrati och norm redan ingår).

  • Melmac skriver:

   Satt precis och letade efter Fi’s stadgar för partistyrelsen, men man har nog fått ändra dem efter att det uppmärksammades att endast en fjärdedel av styrelsen fick vara män. Nu kan jag inte hitta den formuleringen alls.

 4. Kristian skriver:

  Mer vänster är väl svårt att bli utan ett (r) i ändan.

  Förväntade mig nästan att de skulle säga: ”vi är varken höger eller vänster – snarare tvärtom!”

   • Kristian skriver:

    Ja, de kanske är som kvarkar! Charm vete sjutton, sär tycker jag passar bättre.
    Har man sedan en flerdimentionell politik så kan man vara för och emot nästan allt på samma gång.

    Om jag nu bara får ett par miljoner i anslag så skall jag skapa en ny politisk teori som får genusvetenskapen att förefalla enkel och logisk.

    • Susanna Varis skriver:

     Lycka till i det parallella universumet! Innehåller ansökan orden intersektionell, genus, postmodernistisk, kvalitativ, postkolonialistisk och normkritisk så bör du ha pengarna nästa måndag.

     • Kristian skriver:

      Tack för tips!
      Tyvärr är jag medelålders vit man, så jag får nog ge mig till tåls tills mitt i veckan.

     • Susanna Varis skriver:

      Om ens då…men du kanske kan säga att du är en kvinna instängd i en manskropp? Då får du vara med i Kulturnyheterna också och blir garanterat anlitad som gästföreläsare på Södertörns högskola.

 5. Jussi H. Lundell skriver:

  Bra inlägg, som vanligt! Fint att se att du är igång igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.