Den Dykande Holländaren?

ubatFlying_Dutchman,_theThe Flying Dutchman av Albert Pinkham Ryder.

Mycket tyder på att Sveriges territorium kränkts av främmande makt under de senaste dagarna, en verksamhet som försvarsmakten menar har pågått under lång tid. Lite sammanfattande källor och kommentarer kommer här nedan.

Bloggar som beskriver detta ingående:

Cornucopia?:

Läckande rysk ubåt?, Popcornsöndag – Vera efron: Spetsnaz skrattar åt svenska försvaret, Försvaret: Vi saknar ubåtsjaktförmåga och Miljöpartiet fokuserar i försvarsfrågan

Löjesguiden:

Med de rätta prioriteringarna

WTF/Toklandet:

Ubåten som penetrerade nationen

Från rysk sida menar man nu att det kan vara en nederländsk ubåt som befinner sig i den svenska skärgården (källa: Aftonbladet):

 ””Så här skriver ryska nyhetsbyrån RIA Novosti om en eventuell holländsk ubåt i svenska skärgården: ”En oidentifierad ubåt som just nu eftersöks av Sverige på landets territorialvatten kan tillhöra den holländska marinen, säger en källa vid det ryska försvarsministeriet till RIA Novosti på måndagen. ”För att minska det spända läget i Östersjön och spara de svenska skattebetalarnas pengar, så rekommenderar vi att man söker efter förklaringar hos den holländska marinen. Förra veckan fullgjorde den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis praktiska uppgifter i Stockholms omedelbara närhet,” uppgav källan.””

Det talas givetvis om ett uppiskad antirysk hysteri i Sverige (källa: samma som ovan: Aftonbaldets live-nyheter):

”Ryska tidningen Komsomolskaja Pravda skriver nu att ”svenskarna piskar upp en antirysk hysteri mot bakgrund av uppgifterna om en ubåt i skärgården”.”

ubatSkärmdump från Aftonbladet 141020

Hollands ambassad avfärdar de ryska spekulationerna (källa: Aftonbaldets live-nyheter):

”Hollands ambassad avfärdar nu även för Aftonbladet uppgifterna om att det är en holländsk ubåt som rört sig i svenska farvatten.
– Vi deltog i en övning med Sverige i förra veckan, men vi har inte dröjt oss kvar i svenska farvatten efter det, säger Frank Schipper, pressansvarig på ambassaden.
– Om det var vår ubåt skulle vi direkt informera svenska myndigheter om det.
Han kan inte säga exakt när den holländska ubåten ska ha lämnat svenskt territorium men säger:
– Den aktuella ubåten är nu i Tallin, jag kan med 100 procent säkerhet säga att det inte är den som orsakat eftersökningarna.”

Och jakten fortsätter…en svensk ubåt har skickats ut för att punktmarkera det utpekade ”moderskeppet”, oljetankern M/S Concord och hittas ubåten kommer man sannolikt att anfalla.

Huruvida man lyckas hitta ubåten återstår att se.

ubat01Finska försvarsministern Carl Haglund och den nya svenska försvarsministern Peter Hultquist. Foto: Axel Oweling/Regeringskansliet

Försvarsminister Peter Hultquist har varit på artighetsvisit i Finland för en tid sedan, men man har också talat om ett fördjupat finsk-svenskt försvarssamarbete samt diskuterat situationen i Östersjön.

Markus Aarnio, befälhavare för Finska vikens marinkommando i Finland, anser inte att de föreligger någon skillnad gentemot de kränkningar av svenskt luftrum som tidigare förekommit (exempelvis kring den sk ryska påsken); ”En kränkning av ett lands territorium är alltid en kränkning av dess gränser. Oavsett om det sker i luften eller på havet så är det frågan om en kriminell handling som ska undersökas.”

Försvarsministern har informerat regeringen om den pågående insatsen i skärgården och utrikesministern litar på försvaret och EU.

I blogginläggen ovan har redan tweeten från Jakop Dalunde avhandlats, men jag var bara tvungen att ge den gode miljöpartisten ett förslag:

Både WTF/Toklandet och Löjesguiden har redan haft uppe det legendariska ubåstsseminariet på Södertörn:

”Hur beskrevs hotet från öster? Vilka genusanalyser kan man göra av ubåtskrisen? På plats är statsvetaren Pär Daléus, genusforskaren Anna Lundberg, Rysslandsforskaren Susanna Rabow-Edling och ekonomihistorikern Emma Rosengren.
– Ofta brukar man koppla händelsen till relationen mellan svensk neutralitet och ubåtskränkningar. Jag är nyfiken på andra vinklar, säger hon.”

[…]

”Enligt Emma Rosengren kom själva ubåtsfrågan att handla lika mycket om genus som om kaptenen var vilse eller full.
– På ett symboliskt plan kan ubåten som gick på grund ses som den absoluta kränkningen. En annan stat penetrerar den egna nationens, i det här fallet Moder Sveas gränser. Här kan vi se hur genus går igen i symbolik och språkbruk, säger hon.
Som svar på kränkningen inkallades den starka armén för att återställa rikets heder, känsla av kontroll och inte minst känslan av beskydd.
– Det svenska försvarets styrka sågs som en oerhörd tillgång, säger Emma Rosengren.”

[…]

”För att ge en bakgrund till händelsen ger Emma Rosengren en tillbakablick över kärnvapendebatten på 50-talet. Hon menar att dåtidens tal om att skydda nationella särintressen kan spåras tillbaka till föreställningar om starka, beväpnade män som ska beskydda svaga och obeväpnade kvinnor.
– Men paradoxen med denna beskyddslogik är att militära insatser orsakar stort lidande bland civila, och särskilt drabbade är kvinnor. Resultatet blir alltså inte skydd utan det omvända, säger hon.”

[…]

”– Krig är männens arena. Men vad händer när de schabblar till det?
Hon menar att bilden av maskuliniteten började krackelera. Och ifrågasättandet av traditionella könsroller tog vid.
– Jag ser den här händelsen som en liten kugge i ett hjul mot en förskjutning av könsordningen, avslutar Anna Lundberg.”

Ypperligt tillfälle att förskjuta könsordningar således. Lyckas inte försvaret att få tag på ubåten ”krackelerar maskuliniteten” igen och ifrågasättandet av traditionella könsroller kan ta vid. Är det den här sortens expertis och andra perspektiv som Dalunde hellre hade sett i Agenda?

Tillägg:

WTF/Toklandet har förstås redan hunnit följa upp Dalunde-historian med följande inlägg. Av allt att döma vill riksdagsledamoten Dalunde nu, efter att ha fått mothugg, dra på sig offerkoftan och stämpla de som kritiserar eller inte delar hans syn som rasister(?). Jag kommenterade WTF/Toklandets utmärkta inlägg så här:

”Bravo! utmärkt inlägg och jag håller fullständigt med om att genustomteri kan väl genustomtarna få hålla på med, men just det kategoriska stämplandet av kritik och andra åsikter som kvinnohat och rasism är fan ta mig inte ok. Framför allt inte från en riksdagsledamot!”

Mångfalds- och tolerans-maffian in action i vanlig ordning. Inget beteende som tyvärr kan accepteras hos en riksdagsledamot.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den Dykande Holländaren?

  1. Pingback: Kvotering i praktiken | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.