F! bidrar med en säkerhetspolitisk analys

Schyman-försvarGudrun anser att det finns säkerhetspolitiska problemområden, men vill ändå skrota försvaret. Bild från Rödgrönröra.nu

I Expressen finns idag ett debattartikel signerat Gudrun Schyman och Veronica Svärd från F! Goda råd till den feministiska regeringen står som spön i backen i denna lilla skrift:

”Men satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton!”

[…]

”Den upptrissade upprustningsdebatten som pågått de senaste månaderna når allt högre höjder. Försvarsmakten har lokaliserat en ubåt och plötsligt blir utländska farkoster misstänkta för att vara ett militärt hot mot Sveriges säkerhet. Men för att tala lite klarspråk så har inga hot riktats mot Sverige. Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete.”

[…]
 
”Ett större fokus på konfliktförebyggande, som att Sverige tog initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet, hade varit säkerhetspolitiskt mer strategiskt. Det är samtal som skapar hållbar säkerhet, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som krigsförberedelser och bidra till ett militärt upptrissat tonläge där muskler mäts mot varandra.”
 

(Det här låter som en parafras på en föråldrad relationsgivningsspalt: ”Ett bättre sätt för dig att närma dig denna pojke, är att inleda ett samtal om hans förmodade nyfikenhet. Det är samtal som skapar hållbara relationer, inte att tolka andras vaga signaler om närmanden som förberedelser till övergrepp och bidra till ett upptrissat tonläge…”)

”Sverige har aldrig kunnat, och kommer aldrig att kunna, mäta sig med militära stormakter.”

Direkt felaktigt påstående (Sverige har både varit en stormakt historiskt sett och haft en väl konkurrenskraftig militär i nära samtid9 som dessutom motsäger meningen innan:

”Skrämselbilden som målas upp att Försvarsmakten inte kan skydda Sverige vid ett eventuellt militärt angrepp är historielös.”

[…]
 
”Vårt största säkerhetshot är inte Ryssland. Försvarsberedningen liksom FN har konstaterat att våra största säkerhetshot är klimatförändringar respektive mäns våld mot kvinnor som skördar betydligt fler liv än de som sammantaget dör i militära konflikter.”
 

Biltrafiken då? När ska de militära resurserna sättas in för att bekämpa biltrafik?

”Liksom FN uppmanar Feministiskt initiativ till nedrustning och ökade insatser på konfliktförebyggande och konfliktlösande arbete. Säkerhet byggs genom nedrustning, diplomati, satsningar på människors välfärd och att motverka den globala uppvärmningen.”

Javisst, ingen förnekar betydelsen av dessa saker, med varierande åsikter om den globala uppvärmningen då. Men sedan hittar F! åter sin huvudfiende:

”Parallellt måste vi göra upp med den maskulinitet som genom sitt våldsförhärligande bidrar till död på samhällets alla nivåer.”

Gud och djävulen identifierade, så skönt. Slipper vi tänka mer på det. Det är ju bara män som skapar normer om maskulinitet? Våldsbrottslingar får inga kärleksbrev på fängelserna? Kvinnor är aldrig våldsamma? Kvinnor premierar aldrig våldsamma män?

stella-46-cake-bomb-lgVykortsmotiv av Stella Marrs, involverad i den anarkafeministiska Rrriot Grrrl-rörelsen.

”En föråldrad patriarkal försvarspolitik som drivs av män är ingen framgångssaga, tvärtom. Därför är det nedslående att konstatera att vi har 13 män och 4 kvinnor i riksdagens försvarsutskott samt en man som försvarsminister.”

Allt blev ju frid, fröjd och blomsterängar med fru Thatcher och fru Rice vid rodren?

”Vi gladdes åt nyheten att utrikesdepartementet fått två kvinnliga ministrar som gett tydliga signaler om en feministisk utrikespolitiskt utveckling de kommande åren. Vi undrar nu var denna framsynta hållning tagit vägen hos den regering som utnämnt sig själv till feministisk? Kommer den fortsätta gå sin patriarkala militära väg?”

Nå, Stefan Löfvén?

Cornucopia? om samma ämne här.

Bloggen Enligt Min Humla om samma här.

Toklandet här.

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, jämställdhet, misandri i media, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på F! bidrar med en säkerhetspolitisk analys

 1. Fredrik skriver:

  Man slutar i alla fall frukta en invasion. Att leva under Putin som vasallstat kan ju näppeligen vara värre än att tvingas lyssna på dårhushjonen…

 2. michael skriver:

  :) jag håller med en del av texten påminner om en relationsexperts råd i en damtidning.
  Och annat från tidningen Bamse ”om man är stor måste man vara snäll” annars är man dum.

 3. Pelle2 skriver:

  Tack gode gud för att dårarna i Fi inte fick något mandat i riksdagen.
  Jag tycker att vi kan skicka hela Fi,s partiledning till Ryssland och låta dom hålla sina normkritiska möten med Putin.Dom behöver inte komma tillbaka heller.

  • Susanna Varis skriver:

   Bra idé! Tyvärr har ju F!:sarna en hel del makt i Stockholm nu och jag antar att vi kommer att se en del galenskaper här framöver, så att skicka väck dom till Putin på genuskonferens verkar som en god idé. Omskolningsläger har ju både ryska ledare och Schyman en vurm för och kommunismen är ju bara rosafärgad hos den senare numera, så de kommer säkert att hitta varandra i ett nafs.

 4. Pingback: Rosa självförsvar | WTF?

 5. Pingback: Staten Betalar Allt | Löjesguiden

 6. Henrik skriver:

  Det saker som kunde varit bättre i fi men inget parti är perfekt och avsaknad av direktdemokrati så röstar man på ett partiprogram. Fi är inte alls galna och omskolningen har missuppfattas. De menade bara att folk ska informeras om sin konsumerings effekt på miljön. Exempelvis fi är det enda partiet som har feminism och jämställdhet som profilfråga. Dessutom var det troligen pågrund av partiets framgångar som gjorde att feminism och jämställdhetsfrågorna togs mer på allvar i riksdagsvalet 2014 av media och de andra partierna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.