Mensteater, den orubbliga regeringen och genusförsvar

Kvällens ideologiska uppfostran står som vanligt SVT:s Kulturnyheterna och även ABC för. Det lyfts fram kvinnor, kvinnor borde kanske kvoteras in som reklamfilmsregissörer, det är queera samer, det är graffitti och det är Unga Klaras mensteater. Ingen tvekan om var vi befinner oss.

ungaklara

Jag har inte bloggat så mycket på sistone så vad mer har hänt?

Trots en aldrig sinande ström av grodor från nya utrikesministern Wallström, trots Åsa ”vita, heterosexuella, medelålders män och människor” Romsons bristfälliga respekt för de miljöreglement hon och hennes parti vill tvinga på oss alla, trots svikna vallöften (krogmomsen, rut-avdraget, energipolitiken, kärnkraften, snuset etc), avslöjat bidragsfusk , gräddfiler för kvinnliga forskare, finansminister Magdalena Andersson lögnaktiga beskrivningar angående den svenska ekonomin (enkom i syfte för att bädda för skattehöjningarna som behövs för de rödgröna godispåsarna) och tusen andra saker jag nu förträngt så ökar förtroendet för det rödgröna blocket. Kompromissandet verkar med andra ord inte ha gett några stora konsekvenser för regeringsbildarnas popularitet än så länge.

Wallström får också applåder på sina håll, exempelvis för sin feministiska mission som utrikesminister i en genusvetenskaplig debattartikel i DN av Robert Egnell.

”Wallström är dessutom långt ifrån ensam om den insikten. Nobels fredspris tilldelas i år Malala Yousafzai för hennes kamp för flickors rättigheter.”

Jag minns mig särskilt ha lagt märke till att Yousafzai oftast tallar om alla barns rätt till utbildning, inte bara flickors. (Andel pojkar och flickor som går i grundskolan i Pakistan här, dvs 79 resp 65 %). Andel pojkar och flickor som går i grundskolan i Afghanistan här: indicators, dvs 37,4 resp 13,1 %.)

malala-yousafzai-quotesMalala Yousafzai.

”Den förra brittiska utrikesministern William Hague har argumenterat för att ”det främsta strategiska målet under 2000-talet är att försäkra oss om att överallt öka kvinnors ekonomiska, sociala, och politiska makt”.”

I exemplet Afghanistan ovan är alltså de 62,6 % pojkar som heller inte går i skolan i Afghanistan fullständigt ointressanta för Wallström och Egnell?

”Den mest inflytelserika feministiska företrädaren inom internationell politik kan dessutom bli USA:s nästa president – Hillary Clinton.”

Clinton ja…

clinton

Precis som Clinton konstaterar även Egnell (baserat på ”hela bibliotek av genusvetenskaplig forskning?):

”Vi vet i dag att kvinnor drabbas oproportionerligt hårt av krig och konflikter, klimatförändringar och katastrofer.”

Fokuset på även andra saker än nationell säkerhet – ”interna och mellanstatliga konflikter, är ofta globala företeelser som sjukdomar och epidemier, klimatförändringar, kriminella nätverk, sexuellt och genderbaserat våld, fattigdom och samhällens sårbarhet genom bristande krisberedskap och resiliens” – torde vara motiverat i ett modernt hanterande av säkerhetspolitiska frågor, men vad har feminismen/genusvetenskapen med detta att göra och framför allt, vad kan den bidra med? Tyvärr är åtminstone i Sverige en övervägande del av genusvetenskapen direkt antivetenskaplig ideologiproduktion.

”Ett genderperspektiv kan också bidra mer praktiskt genom att maximera de positiva effekterna av våra insatser för nationell och internationell säkerhet, ekonomisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter.”

I vanlig ordning finns det snart sagt inga problem som inte genusvetenskapen kan lösa bäst. genusvetenskapen har varit avgörande inom en rad konflikter som Kosovo, Irak och Afghanistan får vi veta och till och med IS framfart kräver insatser i linje med denna supervetenskap:

”Till exempel kommer inte IS och andra islamistiska terrororganisationer att kunna stoppas utan att vi också hanterar det underliggande politiska förtryck, de religiösa och etniska spänningarna och de orättvisor som bidragit till radikaliseringen i regionen.”

Åter, hur kan marxistiskt influerade postmoderna teorier om maktordningar hjälpa oss med detta? Stadig vetenskaplig grund är ju precis vad det är…eller?

Fnordspotting på tema den orubbliga regeringen här.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, historia, identitetspolitik, jämställdhet, journalistik, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Mensteater, den orubbliga regeringen och genusförsvar

 1. Pelle2 skriver:

  Det skulle vara konstigt om inte regeringens agerande får ett genomslag i antal anhängare. Ett ständigt kompromissande och svikande av vallöften i kombination med avslöjande om ministrars bristande moral borde rimligen innebära att antalet anhängare minskar. Annars förlorar jag hoppet om svenskarnas intelligens.

  Det är spännande med alla genustomtar som påstår att genuspolitiken och feminismen är lösningen på i stort sett alla världsproblem. Om det vore sant undrar jag varför ingen har kommit på det tidigare och varför vi i Sverige inte är världsledande på alla områden med tanke på alla genustomtar och feminister som tillåts verka i vårt samhälle.

 2. Dreadlock skriver:

  Men vadå ? Mensteatern är ju till för att stärka unga kvinnors medvetenhet. Hur kan man vara emot mensvätskans osynliga tillvaro – I Tillvaron i längden?

  Varenda skattemedelskrona nedplöjt i denna viktiga samhällsupplysning, är en satsning på vår framtida generation som snart kommer att ta över ruljansen. Då politiken handlar om riktigt viktiga saker som nerblodade bindor och halvfulla kondomer. För att inte tala om det nya intåget av Hockeyfrillor för män i konsten, och en tatuerad kvinnlig statsminister.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är en gåta hur vi har lyckats föra vidare utvecklingen utan mensblodets närvaro i offentligheten. Använda kondomer borde ju helt klart stå på listan över nästa objekt att medvetandegöra människor om. Hur ska Sverige annars stå sig i den globala konkurrensen?

 3. Pingback: Radikalfeministiskt snömos | WTF?

 4. Leif skriver:

  ”Vi vet i dag att kvinnor drabbas oproportionerligt hårt av krig och konflikter, klimatförändringar och katastrofer.”
  Ja männen som drabbas i krig förlorar väl ofta bara sina liv, och det måste ju vara en förlust som är lätt att ta.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, precis, som jag skrev förr – de ligger ju bara där i gravarna och latar sig som vanligt.

  • Magnus skriver:

   Ja, att kola är väl inte vidare svårt, inte heller att vara krigsfånge. Och eftersom många feminister poserar som pacifister så ses ju (de manliga) soldaterna egentligen bara som förledda av – just det – patriarkatet!

 5. Kristian skriver:

  Förtroendet … ökar? Jag börjar som andra tro att folk får den regering de förtjänar. Kanske är det bara nostalgi: ”Nu har vi en S-regering igen, precis som det skall vara.”

  Mensteater. Är alla inom kultur 14 år? Vad hände med nagellackande slöjdlärare, förresten, är deras kvart i rampljuset slut nu?

  Jag reagerade också på Egnell. Det är väldigt mycket som skall lösas automatiskt av proletariatets diktatur … ja, ni vet vad jag menar.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, Alliansens åtta år var väl någon slags anomali, en svacka i det riktiga styret. Som Marita Ulvskog tyckte: ”statskupp” när Alliansen vann. Fast vi får väl se, väljarna är mer lättflyktiga nuförtiden (men flyr till rätt udda fåglar inom politiken bland annat). Rosornas krig lär väl poppa upp till råga på allt det andra kompromissandet.
   Ja, alla inom kultur är numera mentala fjortisar.

 6. Fredrik skriver:

  Undrar om inte våra ”opartiska” media har en del av ansvaret för det ökande förtroendet. Jag har ju inget utom min högst subjektiva uppfattning att komma med men nog tycker jag att det daltas med mp. De får inte de svåra frågorna och händer något som med Romson är det tyst, i alla fall om man jämför med hur det skulle ha låtit ifall det gällt något annat parti.

  Jag antar att det var på P3 du hittade om queersameevenemanget. På samma sida hittade jag att man nu skulle satsa pengar för att stoppa sexuella trakasserier inom e-sport, alltså gaming på professionell nivå. Jag tror att de skrev fel för e-sportare får betalt men den arenan är liten, de menar nog LAN i allmänhet.

  Naturligtvis var det en tjej som sagt att hon blivit trakasserad som var upprinnelsen (hur framgår dock inte).

  Som amatörgamer känner jag inte igen mig. Jag har visserligen varit på få LAN utan spelar mest över nätet.

  Man träffar fantastiska människor lika ofta som idioter. I spel där tävlingsmomentet är extra tydligt kommer känslorna oftare upp till ytan. Folk svär och klagar, skäller och gnäller (är ibland dåliga förlorare helt enkelt). Jag har blivit hotad med våldtäkt, att jag ska bli mördad (jag tvivlar på att min motståndare hade de ekonomiska möjligheterna att leja en dödspatrull att sända över Atlanten och Bubba som skulle utföra våldtäkten ringde aldrig på dörren). I andra fall kan jargongen vara rå men hjärtlig och påminner lite om när jag gjorde lumpen.

  Jag förstår inte hur man orkar bry sig. Det är vanligt logementssnack helt enkelt och tjejerna som spelar med oss är minsann inte sämre än killarna när det gäller att kaxa sig. En gång när vi hade möte för att rösta om vi skulle gå i krig med ett annat guild så sa en medlem ”Enough !I say we rape their horses and ride off on their women” och den medlemmen var en kvinna i 25-årsåldern .

  I idrott får man stå på läktaren och vråla vad fan som helst men så fort det gäller gaming så kommer moralpaniken fram och den underblåses av proffstyckare som inte ens spelar själva och inte har en aning om vad de pratar om. Media underlåter att säga att riktiga trakasserier förmodligen är mer sällsynt än inom många andra områden och att gamers på det stora hela är en samling ganska snälla nördar som inte sitter och planerar våldtäkter, terrordåd och skolskjutningar.

  • Susanna Varis skriver:

   Nej, den queera samen och Pride var på Kulturnyheterna i SVT.
   Ja, det är ju också tur att helkvinnliga miljöer alltid är helt pk i hur de uttrycker sig, särskilt om det andra könet…suck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.