Rosa och Blå(?) bandet

ROSABANDET-högBild från Tobias Rasmusson Wikipicki.

Jag vill inte vara en party-pooper i gala- och jippoyran och visst är det viktigt att bekämpa bröstcancer, men är det inte precis lika viktigt att bekämpa alla former av cancer som exempelvis prostatacancer, den cancerform som drabbar flest personer? Googla rosa bandet respektive blå bandet och jämför uppmärksamheten. Annars kan ni bara ta en promenad i vilket köpcentrum som helst; rosa, rosa, rosa…

Baserat på de uppgifter jag hittar hos Cancerfonden så verkar hela fokus i Rosa bandet-kampanjerna ligga på bröstcancer.

brostBild från Cancerfonden. Prostatacancer är tårtbiten vid klockan 9.

På bloggen Tobias Rasmusson Wikipicki finns en hel del intressant information om Rosa bandet här. Bland annat att kampanjen är intressant för företag eftersom:

”Bröstcancer berör kvinnor och det faktum att kvinnor anses avgöra 80 procent av hushållens inköp gör Rosa bandet extra användbart och intressant som marknadsföringsverktyg för att nå denna för företagen högintressanta inköpsbeslutande grupp.”

Med tanke på vad som står att läsa på bloggen ovan så kanske vi ska vara glada att Blå bandet inte är lika etablerat…? Slutsatsen torde alltså vara: skänk gärna pengar till cancerforskning och gärna då så direkt till forskningen som det går och en stilla önskan är att alla cancer bekämpas likvärdigt och med hänsyn till den totala nyttan.

(Ålands cancerförening verkar ha en gemensam Rosa och Blå bandet-kampanj här och Prostatacancerförbundet har faktiskt en Blå bandet kampanj för i år här: http://www.prostatacancerforbundet.se/subPage1.asp?nodeid=99808).

Självklart uppmärksammar SR Rosa bandet här. Vissa av lokalredaktionerna har dock uppmärksammat även Blå bandet-kampanjer här.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i genus, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Rosa och Blå(?) bandet

 1. Kristian skriver:

  Bävar för hur blå band-reklam skulle te sig. Nu ser jag inte på TV längre, men har hört skräckskildringar om sportkanalernas sändningar från viktiga race i formel ett: 10-minuters block med reklam, och, ja … kortfattat kan man säga att det inte är så mycket städprylar och trosskydd där. Öl, bilar, lite whisky, mer öl, mer bilar. Jag skippar den tror jag.

  (Gjorde förresten vad jag testat på andra svenska webbplatser på sistone och sökte efter ”genus” hos cancerfonden. Glädjande nog blev det bara en träff. De kanske jobbar med riktiga saker. Liksom civilförsvarsförbundet. Till skillnad från MSB)

  • Susanna Varis skriver:

   Haha…det låter som du har uppfunnit ett nytt test här: sök på genus på en hemsida och läs av seriositetsgrad… :) Utmärkt!
   Jag tror säkert att Cancerfonden gör ett jättebra arbete, men jag skulle önska att man var lite mera jämställd i det.

 2. Pelle2 skriver:

  Ja,det är sjukt att så mycket krut läggs på insamling för forskning kring bröstcancer när prostatacancer är mera vanligt.Man borde åtminstone anstränga sig lika mycket för att hitta botemedel för bägge.

 3. Pingback: Rosa Så Långt Ögat Når | Löjesguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.