Rocky råkar ut för en modern feminist

Jag läser numera aldrig DN Kultur (mer än Fredrik Strage på nätupplagan) men råkade hitta ett exemplar från 4:e november på tåget. Däri fanns denna Rocky-stripp:

kellermanDSC_0639

I övrigt kan rapporteras att min relativa bloggtorka fortsätter. Galenskaperna förökar sig exponentiellt och många andra bloggar hinner oftast redan ta upp det mesta. Jag känner en slags mättnad angående tema feminism och jämställdhet, det mesta har jag redan skrivit om och kommenterat i andra sammanhang. Jag kommer kanske inte att sluta skriva, men det kommer enbart att vara då jag tycker att jag har något att säja, samt tid och lust till det. Tiden är begränsad och det finns andra saker som pockar på uppmärksamhet.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, Konst, kultur, medier, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 svar på Rocky råkar ut för en modern feminist

 1. dolf skriver:

  Känner igen det där med ”många andra bloggar hinner oftast redan ta upp det mesta”, fast jag skulle väl snarare säga ”alltid” istället för ”oftast” eftersom jag alltid är sen på bollen. Och jag känner ofta också en mättnad, gränsande till behovet att besöka ett romerskt vomitorium.

 2. Fredrik skriver:

  Lösryckta delar och ”short attention span” det tror jag är ett problem i ”kampen” mot radikalfeminismen.

  Ämnet är så stort och ofta akademiskt (i mitt tycke pseudoakademiskt) att gemene man inte klarar av att få någon överblick.

  När jag säger att feminismen är destruktiv och inte står för jämställdhet får jag frågan, varför?

  Då blir jag ställd för det är så stort och vansinnigt att jag inte vet var jag skall börja. Det slutar med att jag pekar på något uttalande och då får svaret att det bara rör sig om en extremist i marginalen. Då säger jag på att det är människor inom ”eliten”, politik, media, kultur som sagt detta. Det är alltså folk med inflytande över lagstiftning och med mediaplattformar som kan nå hela befolkningen. Vid det laget slutar folk lyssna och skrattar. ”Men det begriper du väl att att politiker och forskare inte säger så och tycker så…”

  Jag skulle önska att det fanns en sorts ”Radikalfeminismens hot för dummies” som förklarar grunderna och är skriven på ett sådant sätt att alla relativt lätt kan ta till sig budskapet.

  • Susanna Varis skriver:

   Sant, det blir så stort och folk i allmänhet är ganska indoktrinerade och tränade av media i vem som är ”god” respektive ”ond” i den här debatten. Radikalfeminism for dummies, vilken utmärkt idé! Frågan är vem som har tid och ork att skriva en sådan.

  • dolf skriver:

   vi kanske skulle ta och sammanställa relevanta inlägg på GenusDebatten.se till en ”för smarta”-bok. (Jag har aldrig förstått hur man kan marknadsföra sig med ”for dummies”)

   • Susanna Varis skriver:

    Jaa! Eller ämnesvis. Eller typ frågor och svar…finns ju alla möjliga upplägg. For dummies syftar väl mer till okunniga, alltså de som inte kan något om ämnet alls, på ett enkelt och kort sätt.

  • Fredrik S skriver:

   Ja, en sammanställning typ: ”101 feministiska påståenden och hur du bemöter dem”.

  • Slatan skriver:

   Rent teoretiskt borde det ju funka med det feministargumentation 1o1. Du vet… ”-googla!”, ”-läs på!”, ”-jag orkar inte förklara det för dig!” osv.
   Men det kanske inte funkar så… ;)

   • Fredrik skriver:

    Nej det är liksom olika krav på bevisföring och kvalitet på argument beroende på om man tillhör dom onda eller dom goda vet du. Både Dolf och Fredrik S. tycker jag är inne på något.

    Ett problem är ju terminologin som används för att vinna diskussioner. Feministerna använder sitt fikonspråk som ett slags auktoritetsargument.

    -Jag har minsann läst 120 p. postmarxistisk strukturanalys så kom inte här och säg emot din simpla [insätt valfritt icke akademiskt yrke].

    • Magnus skriver:

     Deras kunskaper om de teorier och tankeströmningar de hänvisar till är ju inte alltid så där väldans djupa heller. Många som säger ”Postmodernism, har du hört talas om det?! Jag är inte någon naiv begreppsrealist från 1800-talet!” osv sysslar mer med namedropping eller rätt grova förenklingar än de knyter till något som tänkts i Paris eller San francisco. Jag har själv läst tillräckligt av och om Foucault (och delvis på franska!) för att se rakt igenom en del som står och hänvisar till honom som om han var Piratpartiets eller FI:s chefsideolog. ;>

     • Fredrik skriver:

      Nej visst är det så, men poängen är att det inte är så lätt för den ”vanlige” personen på gatan att se genom all deras bullshit och fikonspråket är en bra rökridå.

      En icke akademiker klarar sällan att gå i polemik med en akademiker på dennes hemmaplan oavsett hur vrickade argumenten är, för han har helt enkelt inte de rätta verktygen.

      Det är ju det som galningarna lever på, att alla utom ett fåtal intresserade skall tycka att frågan är för jobbig att sätta sig in i. Vaknar allmänheten upp en dag hamnar genusvetarna på historiens soptipp.

     • Magnus skriver:

      Att man kan göra snabb karriär som lallare, bara man gör det med rätt åsikter, hör till de tråkiga sidorna av den samtida svenska academian.

 3. Pelle2 skriver:

  Hoppas verkligen inte att du också lägger ner ditt bloggande om feminismen. Det är alldeles för många duktiga debattörer som har slutat redan nu. Förstår dock att det är svårt att hitta tid och ork att skriva så ofta som du har gjort.

 4. Roffe skriver:

  Take a break!
  Det går över, kom tillbaks hungrigare!

 5. Magnus skriver:

  Att flytta målstolparna är ett beprövat knep inom radikalfeminism och andra svamliga rörelser. De som idag pluggar journalistik eller är nykomlingar på kultur-/nyhetsredaktioner eller radio är för unga för att ha sett hur deras medier såg ut före den stora agendifieringen, invasionen av åsiktstorpeder och lätt förklädd kampanjjournalistik (om de är födda runt 1985-1990 så har de knappast läst dagstidningar med någon förmåga att själva reflektera över vad och hur förrän någon gång efter år 2000) – och det som inte längre görs i gammelmedia syns heller inte som frånvaro för den som inte själv har upplevt det (presshistoria är knappast något som de flesta jourtnalistikstudenter gräver djupt i…). Steg för steg höjer man tonläget, ändrar frågor och signalord, gör saker till tabu och och driver ut konkurrerande frågeställningar – och för dem som växer in i detta framstår det nya upplägget snart som självklart.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är troligen den sorgliga sanningen. Vad är då skolan bra för alls? Om det inte korvstoppas och lärs ut fakta, utan eleverna ska söka kunskap själva i någon form av problembaserat lärande och man hävdar att det viktiga är att de lär sig söka och värdera information så verkar man ju inte riktigt fylla ens den målsättningen. Är det därför vi så ofta får ”googla patriarkatet” till svar? Eleverna lär sig att skriva ett ord i sökmotorn och trycka på det lilla förstoringsglaset?

   • Magnus skriver:

    Fördelen med att svara ”Googla Patriarkatet!” är ju att då får man upp just de som brukar tala om patriarkatet, t ex Maria Sveland, Lady Dahmer, katrine Kielos m fl. ;)

    Texter som tydligt diskuterar varför Patriarkatet är en bluff är däremot inte så vanliga i svensk gammelmedia eller ens den svenska bloggosfären.

 6. michael skriver:

  Ibland kan det vara behövligt med en paus men du låter inte som en papegoja eftersom du brukar formulera dig både snitsigt och fyndigt,men jag förstår att det kan kännas så eftersom feministerna låter som papegojor i sitt eviga enahanda tjattrande utan nyanser eller toner.
  Och det kan då bli svårt med arbetsmaterialet att hitta på något nytt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.